vrijdag 29 augustus 2008

Fout parkeren dat doe je niet.

Politiezone Gent, de Stad Gent en De Lijn slaan de handen in elkaar om de verkeersveiligheid en leefbaarheid van bepaalde buurten te verbeteren. Onder de slogan 'Fout Parkeren dat doe je niet' wordt een gemeenschappelijke actie opgestart om de parkeeroverlast aan te pakken. Onveilig en hinderlijk parkeren zorgt voor een onveiligheidsgevoel. Het grootste slachtoffer is de zwakke weggebruiker die verplicht wordt om zich op een onveilige manier door het verkeer te begeven. Ook andere weggebruikers moeten soms door hinderlijk of verkeerd geparkeerde voertuigen gevaarlijke manoeuvres uitvoeren. Alle partners zoals De Lijn en de politie, de integratiedienst, de dienst gebiedsgerichte werking, wijkorganisaties, buurtbewoners en handelaars gingen samen met de Stad Gent aan tafel zitten. Er werd gevraagd waar de knelpunten zaten. En zowat iedereen kwam met dezelfde vier buurten aanzetten: de Wondelgemstraat, de Bevrijdingslaan-Phoenixstraat, de Sleepstraat, Sint-Salvatorstraat en de Tolhuislaan. Zeker De Lijn benadrukte de doorstromingsproblemen voor het openbaar vervoer.


Om dit te voorkomen organiseert Politiezone Gent op geregelde tijdstippen gerichte acties om foutparkeerders aan te pakken. Ondanks deze inspanningen blijft de parkeeroverlast bestaan. Daarom slaan Politiezone Gent, de Stad Gent en De Lijn de handen in elkaar. Onder de slogan ‘Fout parkeren dat doe je niet’ wordt een gemeenschappelijke actie opgestart om het foutparkeren in deze buurten op een geïntegreerde en integrale manier aan te pakken. Om ook een mentaliteitsverandering teweeg te brengen, werd gekozen voor een actie bestaande uit een preventieve en repressieve fase.

De eerste fase loopt tot en met zondag 21 september en is vooral sensibiliserend en preventief van aard. Tijdens deze fase worden de buurtbewoners en handelaars op de hoogte gebracht van het project. Via een bewonersbrief en affiche worden zij attent gemaakt op de problematiek van het foutparkeren en op de gevolgen voor de verkeerveiligheid en verkeersleefbaarheid in hun buurt. Daarnaast zullen foutparkeerders door middel van een postkaart worden gewezen op hun onveilige verkeersgedrag. De tweede fase gaat van start op maandag 22 september. Vanaf dan wordt repressief opgetreden door de politie. Iedereen die dan nog foutparkeert, zal effectief worden beboet. Foutparkeerders zijn dus gewaarschuwd.

Van Peeterssen Guido.

Geen opmerkingen: