woensdag 20 augustus 2008

Nieuwe voetbalaccommodatie voor sportcentrum Neptunus

KFC Olympia08Op dinsdag 19 augustus mocht schepen Christophe Peeters de nieuwe voetbalaccommodatie bij het sportcentrum Neptunus te Wondelgem officieel openen. Hij verwelkomde er meteen het bestuur en allen die betrokken waren bij de bouw van de nieuwe infrastructuur. Schepen Peeters: “Het is de bedoeling om per deelgemeente één volwaardige voetbalaccommodatie te bouwen, vandaag zijn we daar weer eens een stapje dichterbij. Dankzij de inspanningen van alle betrokkenen bleven wij binnen tijd en budget, iets waarvoor ik hen van harte bedank. Deze lokalen worden nu in gebruik genomen door KFC Olympia, dat nu 85 jaar oud is, ik wens hen nog eens 85 succesvolle en sportieve jaren toe”.

Het oude voetbalterrein met een cafetaria en kleedkamers in slechte staat heeft plaats gemaakt voor een moderne accommodatie. De nieuwe accommodatie bestaat uit twee volwaardige voetbalterreinen: één van 100 x 55 meter en één van 90 x 45 meter. Daartussen ligt een eenvoudig, semi-industrieel gebouw met twee verdiepingen. Het gebouw is volledig uitgerust voor een competitieclub. Het gebouw werd aangelegd volgens de principes van Rationeel Energiegebruik en Duurzaam Bouwen. Schepen Peeters: “Het gebouw werd op een zeer onderhoudsvriendelijke manier opgebouwd. Samen met de aanzienlijke energiebesparing geeft dit de club de gelegenheid om nog meer te investeren in werkingsmiddelen”. Het gelijksvloers bestaat uit kleedkamers voor de spelers en voor de scheidsrechters, een stookplaats, een verzorgingsruimte en een EHBO lokaal. Onder de tribunes zijn diverse bergruimtes. Op de tribunes kunnen 500 toeschouwers genieten van het sportieve gebeuren. Op de verdieping is er een cafetaria met keuken en berging. Ook de clublokalen en sanitaire voorzieningen bevinden zich hier.

Het ontwerp van de nieuwe infrastructuur is van de hand van architect Gilbert Van Hecke (Studiebureau DG & P) en werd gecoördineerd door het Departement Facility Management, Dienst Bouwprojecten. De Sportdienst volgde de sporttechnische eisen op. Daarnaast gaven nog heel wat andere stadsdiensten hun inzichten en adviezen. Bij de realisatie van deze voetbalaccommodatie werd, zoals steeds, ingezet op energiebesparende maatregelen. Er is een condenserende gasketel en er werd superisolerende beglazing geplaatst. De cafetaria werd uitgerust met een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Dankzij deze maatregelen kan de Stad Gent voor dit project een REG subsidie van 6.214 euro krijgen.

KFC Olympia13De nieuwe accommodatie zal in gebruik genomen worden door voetbalclub KFC Olympia Gent. De club bestaat al 83 jaar en telt 250 leden. KFCO zal er op zondag 24 augustus zijn eerste thuismatch spelen. Dat is de aanleiding voor een groot feest. In het komend seizoen zal de club 12 ploegen in competitie brengen: 5 duiveltjesploegen, 2 ploegen bij zowel de preminiemen als miniemen, 1 knapenploeg, 1 beloftenteam en 1 eerste ploeg. De club werd opgericht in 1924. Huidig voorzitter Rudi Lenssens was voorheen al eens voorzitter (van 1989 tot 1999) en is ervan overtuigd dat de nieuwe locatie grote toekomstperspectieven biedt. De sporters en hun supporters zullen er zich in de Botestraat zeker en vast weer thuis voelen zoals weleer op ‘den Olympia’ aan de Papiermolenstraat. Link: http://www.olympia-gent.be

Historiek van de club

In 1924 stichtte pastoor Van Den Broecke een voetbalploeg met de naam FC Olympia. Logischerwijs sloot deze parochiale club zich aan bij KVS (Katholiek Vlaams Sportverbond). FC Olympia was een van de sterkste ploegen uit het KVS en verwierf een benijdenswaardige naam. Getuigen daarvan waren de bitsige wedstrijden die Olympia speelde. En natuurlijk werd er gediscussieerd over wie de beste ploeg was in het Gentse. Vraag dat maar aan oud-supporters zoals Pierre De Schrijver, Desiré Baele, Victor Vergouwen, Jozef Janssens, Armand Lippens en Julien Vermeulen. Deze discussie behoort echter tot het verleden. Zoals het met vele clubs al is gebeurd, verging het ook met FC Olympia. In 1937 stopte de werking van de club en werd de eerste roemvolle periode afgesloten.

De Brugse Poort, die altijd al een dichtbevolkte wijk is geweest, had geen plaatselijke voetbalclub. Onder impuls van ZEH De Baere zag in 1946 de club opnieuw het levenslicht. Hierin werd hij gesteund door enkele vooraanstaande voetballiefhebbers. Tegen alle verwachtingen in kreeg de club nu de naam FC St.-Thérésia. De eerste voorzitter, Kamiel Lippens, was, samen met Pierre De Schrijver, oud speler van de vroegere FC Olympia. De financiële lasten van het lokaal werden echter te zwaar. Zo was de club verplicht uit te kijken naar een nieuw lokaal. Dit werd café De Koorde. Jan De Koorde ontfermde zich over de club en vanaf 1950-1951 speelde Olympia in de KBVB. In die tijd lag het voetbalterrein in de Nekkersputstraat. In 1978 brandde de kantine van Olympia volledig af, een zware klap voor de club en zijn supporters. De club en de bewoners van de Brugse Poort toonden op dat moment hun liefde voor de club en bouwden samen de kantine weer op. Olympia was er weer, sterker dan voorheen. De huidige voorzitter, Rudy Lenssens, nam de fakkel over van Omer Verdegem.

KFC Olympia09Toen het bestuur in 1998 de beslissing nam om weg te gaan uit de Brugse Poort, gaf Rudy Lenssens zijn ontslag als voorzitter. De club, met zijn unieke geschiedenis gebaseerd op de bewoners van de Brugse Poort, ging verhuizen naar de terreinen van de Muide. Een fusie was voor veel sympathisanten van Olympia ondenkbaar. Olympia, de club die jaren hun voetbalclub was geweest, ging weg. Dit kon gewoon niet. Maar toch verhuisde Olympia en stilaan werd het stil in de club. Jeugdspelers, spelers en supporters bleven weg, omdat het terrein in de Zeilschipstraat te ver afgelegen was. Het vorige bestuur had spijt van de beslissing om een fusie aan te gaan met de Muide en gaf zijn ontslag in juni 2006. Het was gedaan met Olympia. Rudy Lenssens kon het niet aanzien dat een club met zo een sportief verleden in het Gentse zomaar moest verdwijnen. De club was ziek en er moest nieuw leven worden ingeblazen. En daar is hij, samen met een viertal mensen, in geslaagd. De club werd, zowel op sportief als op financieel vlak, gezond. Nu is de club uitgebreid naar meer dan 250 leden en is met zijn 85-jarig bestaan, één van de oudste voetbalclubs van Gent, met een uniek verleden.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: