donderdag 21 augustus 2008

Gentse wetenschapper neemt deel aan prestigieuze Russische expeditie

marcdebatist Eind juli haalde het bericht het wereldnieuws: in hartje Siberië in Rusland is een prestigieuze expeditie gestart, waarbij de beroemde MIR duikboten werden ingezet voor de verkenning van de bodem van het oudste, grootste, en diepste meer ter wereld: het Baikal Meer. Professor Marc De Batist van de UGent is als een van de weinige buitenlandse specialisten uitgenodigd om binnenkort aan deze expeditie deel te nemen. Die eerste "spektakelduiken" van de MIR duikboten luidden het begin in van een uitgebreid wetenschappelijk onderzoeksprogramma dat twee jaar zal duren. De boten zullen in totaal een 60-tal duiken uitvoeren op verschillende plaatsen in het Baikal Meer en zullen er metingen verrichten en data vergaren van onschatbare waarde.

Het team van Prof. De Batist is sinds 1995 intensief betrokken bij het geologisch onderzoek van het Baikal Meer, dat zich bevindt in één van de enige actieve, continentale riftzones op aarde. In 1999 ontdekten de geologen, met behulp van gesofistikeerde geofysische apparatuur, het voorkomen van moddervulkanen, dit zijn plaatsen waar modder, water en gassen van grote diepte van onder de meerbodem naar boven gestuwd worden en aan de meerbodem uitstromen en cold seeps (methaanbronnen met gashydraten) op de diepe meerbodem. Nu, acht jaar later, krijgen ze de kans om deze unieke structuren van nabij te observeren, er beeldmateriaal van te vergaren, er stalen te nemen van de sedimenten en de gashydraten, en er waarnemingen te doen van unieke fauna die leeft van het methaan dat in deze cold seeps vrijkomt.

Op 28 augustus vertrekt Prof. De Batist naar het Baikal Meer. Hij zal er deelnemen aan een duik, gepland tussen 1 en 3 september, naar de Malenki moddervulkaan en cold seep, op een diepte van 1.400 meter in het centrale deel van het Baikal Meer. In totaal worden er een zestigtal duiken gemaakt. Professor De Batist werkt er samen met Russische en Japanse wetenschappers. De MIR duikboten zijn één van Russische paradepaardjes in de hightech oceanografie. Ze hebben hun naam en faam behaald onder meer bij het filmen van het wrak van de Titanic (voor de gelijknamige Hollywood film) en van de Bismarck. Vorig jaar werden ze ingezet voor de allereerste bemande en controversiële duik op de geografische Noordpool en plantten ze er de Russische vlag. Meer over de Russisch Belgische samenwerking: http://www.belgium.mid.ru/otn_ned.html



Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: