De plannen voor het project Oude Dokken, waarmee het Gentse stadsbestuur het oude havengebied ten noorden van de Dampoort tot een volledig nieuwe woonwijk wil ombouwen, krijgen steeds meer vorm. Een jury onder het voorzitterschap van de Vlaamse Bouwmeester Professor Marcel Smets heeft het Parijse architectenbureau Feichtinger Architectes aangeduid voor de bouw van drie voetgangers- en fietsbruggen over het water. Met de bouw van deze bruggen wordt meteen de link gelegd tussen het nieuwe woongebied en het bestaande stadsweefsel. De bouw van de eerste brug, die de ACEC site en de omgeving van de Afrikalaan met elkaar verbindt, is voorzien voor 2009-2010. Het Stadsontwikkelingsbedrijf (AG SOB) en Waterwegen & Zeekanaal NV staan samen in voor het ontwerp en de realisatie van de bruggen.
De komende tien tot vijftien jaar wil het Gentse stadsbestuur de omgeving van de drie oudste dokken van Gent, het Handelsdok, het Houtdok en het Achterdok, uitbouwen tot een volledig nieuw stadsdeel aan het water. In die periode wordt het oude havengebied omgetoverd tot een moderne woonwijk met parken, handel en publieke dienstverlening. Om de nieuwe wijk vlot aansluiting te doen krijgen met de bestaande stad is de bouw van de voetgangers- en fietsbruggen essentieel. Dankzij deze bruggen wordt het water een bindmiddel in plaats van een fysieke grens. De drie geplande bruggen zijn evenwichtig over het gebied verspreid. De kortste brug, met een lengte van ongeveer 30 meter, ligt in het verlengde van de Metselaarsstraat en gaat over het Achterdok heen. De twee andere bruggen hebben een lengte van ongeveer 110 meter. De ene gaat in het verlengde van de Kraankindersstraat over het Handelsdok heen, de andere brug volgt de as van de Doornzelestraat en verbindt de ACEC site met het toekomstige park in de buurt van de Afrikalaan. Alle bruggen hebben een breedte van minstens 4 meter.
Omdat de bruggen in belangrijke mate mee het beeld en de identiteit van de Oude Dokken bepalen, kozen AG SOB en W&Z ervoor een ontwerper te selecteren via de Open oproep procedure van de Vlaamse Bouwmeester. In deze procedure zegt de opdrachtgever niet welke architectuur hij wil, maar legt hij de nadruk op wat het project betekent voor de stad, de samenleving en de gebruikers, en welke kwaliteiten hij ervan verwacht. Op die manier heeft de opdrachtgever een perfect zicht op de kwaliteit van de ontwerper met wie hij aan de slag gaat. Uit de wedstrijd, die mee werd gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, kwam uiteindelijk een duidelijke winnaar naar voren. Het ontwerp van het Parijse bureau Feichtinger Architectes voldeed het best aan de verwachtingen van de opdrachtgevers. De jury prees hun voorstael vooral omwille van de verbluffende soberheid, continuïteit en slankheid. Feichtinger Architectes verwierf internationale faam met haar ontwerp van de ‘Passerelle Simone de Beauvoir’ over de Seine in Parijs. Voor deze voetgangersbrug kreeg het bureau verschillende belangrijke architectuurprijzen. Met de Drielandenbrug over de Rijn, aan de Duits-Franse grens, kaapte Feichtinger de Duitse Brückenbaupreis weg. Meer realisaties zijn te vinden op de website www.feichtingerarchitectes.com
Guido Van Peeterssen.
donderdag 3 juli 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten