vrijdag 4 juli 2008

Meer blauw (en meer groen) voor de Blaarmeersen

Opening Blaarmeersen22Als het met de opwarming van het klimaat zo verder gaat komt Gent ooit aan zee te liggen, maar dat zal nog even duren. Schepen Peeters wil niet zo lang wachten en gaf de Gentse Blaarmeersen een duwtje in de rug. De Blaarmeersen krijgen steeds meer bezoekers: soms tot 10.000 per dag. Overvolle parkings, zoeken naar een plekje op de overvolle ligweide of tussen de vele badgasten in een overbevolkte veilige zonen zwemmen: het hoort er allemaal bij. De Blaarmeersen kregen stilaan Blankenbergse allures. Na 25 jaar werd het tijd voor de nodige infrastructuur en omgevingsaanleg. De strandzone werd te klein, er was te weinig ondiep water en de onoverzichtelijke structuur bemoeilijkte het werk van redders en toezichters. Maar ondanks al die aandacht voor de recreant werd de natuur niet vergeten.

Schepen Peeters: “Actieve recreatie heeft baat bij meer aandacht voor de natuur. Zo zijn beboste oppervlakten niet alleen interessant voor broedende vogels, maar ook voor recreanten die een schaduwrijk plekje zoeken dicht bij de ligweide”. Bovendien zorgen de bosjes voor een hoge belevingskwaliteit. Een ander aandachtspunt is de Blauwe Wimpel: de Blaarmeersen zijn gekend voor haar uitmuntende waterkwaliteit. Met de drastische verlaging van het waterpeil is het nog even afwachten, maar schepen Peeters wil niets forceren. Om de nodige werken uit te voeren werd water van de Blaarmeersen werd in de Leie gepompt. Maar het water terugpompen mag niet, gezien de hoge eisen die men aan de waterkwaliteit stelt. Er zit daar onder de waterspiegel bovendien veel leven en dat mag niet bruusk verstoord worden. Daarom laat men het water op natuurlijke manier stijgen, en dat kan nog even duren.

Opening Blaarmeersen17Steeds meer bezoekers (zelf buitenlanders) komen naar de Blaarmeersen zwemmen, sporten, wandelen of kamperen ter wille van het vele groen. Het ziet ernaar uit dat door de vele begeleidende maatregelen de recreatieve ruimte niet alleen toeneemt maar ook uitdraaien op natuurwinst voor het geheel. Om de strandzone uit te breiden moest heel wat riet sneuvelen, maar ook daar voorzag men in een oplossing. Nieuwe rietzones werden aangelegd in een recreatieluwe zone zodat watervogels opnieuw kunnen nesten en broeden in de Blaarmeersen. Om het sluikstorten tegen te gaan zijn er nieuwe afvalkorven geplaatst. Bovendien zijn er twee afvaleilanden waar men het afval gesorteerd kan achterlaten. Bovendien is al het hout dat bij de heraanleg gebruikte FSC gelabeld. Dit wil zeggen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Bovendien wordt het regenwater opgevangen en gebruikt als spoelwater voor de toiletten. Ook de voormalige skiheuvel heeft een nieuwe bestemming. Van zodra de vegetatie weer hersteld is komt er op de top een oriëntatiepunt zodat wandelaars een prachtig uitzicht hebben. Link: http://www.gent.be/blaarmeersen


Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: