zaterdag 5 juli 2008

Koning en koningin bezoeken zomerkamp Hogeschool Gent

image005Koning Albert en koningin Paola hebben in Westmalle een bezoek gebracht aan het zomerkamp dat de Hogeschool Gent daar inricht voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Het kamp, meteen het enige in zijn soort, wordt al jaren georganiseerd door mensen van het departement Sociaal-Agogisch Werk van de hogeschool. De koning en de koningin waren zo gecharmeerd door de ontvangst en door het werk van de begeleiders dat ze een uurtje langer bleven dan gepland.

De koning en de koningin werden ontvangen door gouverneur Berx van Antwerpen en burgemeester Hendrickx van Malle. Ze werden ook begroet door voorzitter Frans Verheeke, algemeen directeur Bert Hoogewijs en departementshoofd Maurice Walgraeve van de Hogeschool Gent. De vorst en de vorstin werden daarna vergast op een speciaal optreden door de kampgasten. In een gezellig onderonsje met kampleidster Marie-Rose Pauwels en de begeleiders stelden de koning en koningin heel wat vragen over de specifieke begeleiding die dergelijke mensen nodig hebben en over de ervaringen van de jonge begeleiders. Op de afsluitende receptie maakten koning Albert en koningin Paola nog kennis met enkele andere mensen van de hogeschool en van de organisatie. Pas een klein uur later dan gepland vertokken ze weer uit Westmalle.

Het verhaal van het wel heel bijzondere zomerkamp begint eind jaren tachtig, als twee leerkrachten van het Sint-Carolus Instituut in Sint-Niklaas een kamp opzetten voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Er is op dat moment duidelijk behoefte aan een aangepaste, betaalbare vakantie voor deze mensen. In 1988 trekken Marie-Rose Pauwels en John Van Mieghem samen met de leerlingen van het instituut voor de eerste keer naar het domein ‘Drieboomkensberg’ in Westmalle. Twintig jaar later hebben al meer dan duizend mensen aan het kamp deelgenomen en genieten er elk jaar ongeveer zestig mensen van een weekje ontspanning in de bossen, aangepast aan hun mogelijkheden. Als Marie-Rose Pauwels later lector wordt aan de Hogeschool Gent, komt de organisatie in handen van studenten orthopedagogie en oud-begeleiders. Zowel studenten als vrijwilligers maken een week van hun vakantie vrij voor het kamp. Voor de studenten een uitgelezen kans om de theorie in praktijk om te zetten en voor de begeleiders een bevestiging dat hun inspanningen een verschil maken. Door op die manier de deelnameprijs te drukken, krijgt iedereen de kans om mee te gaan.

Via de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) kunnen geïnteresseerde vakantiegangers zich inschrijven. Alle stageplaatsen waarmee de Hogeschool Gent samenwerkt, kunnen hun bewoners inschrijven. De leeftijd van de deelnemers varieert van twintig tot zeventig jaar. Dat grote leeftijdsverschil wordt opgevangen door een begeleiding op maat. Het kamp vergt een grote dosis creativiteit en initiatief van de begeleiders. Naast activiteiten zoals knutselen, bosspelen, koken en spelletjes, is er elk jaar een verwennamiddag, quiz, playback, modeshow, galabal en filmvoorstelling. Een bezoek aan de zoo en aan het plaatselijke trappistencafé staan ook jaarlijks op het programma.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: