zaterdag 5 juli 2008

Gent toont gezinnen de weg naar de herbruikbare luiers

De Stad Gent geeft ouders met kleine kinderen een financieel duwtje in de rug om het gebruik van herbruikbare luiers te stimuleren. Herbruikbare luiers vormen een alternatief voor de wegwerpluier en hebben niks meer van de katoenen doeken die onze ouders gebruikten. De meeste herbruikbare luiers van vandaag zien er uit als een wegwerpluier en zijn even comfortabel voor de baby. Een herbruikbare luier bestaat uit minstens twee delen: een broekje dat zorgt voor de nodige waterdichtheid en de luier zelf die zorgt voor de absorptie. Meestal gebruikt men nog een derde deel: een inlegvliesje dat het grootste deel van de stoelgang opvangt zodat dat weggegooid kan worden. ’s Nachts of tijdens een middagdutje kan een extra inlegger voor meer absorptie handig zijn. Herbruikbare luiers was je gewoon in de wasmachine op 60° en je laat ze best aan de wasdraad drogen. Het wassen betekent ongeveer een uur werk per week.

Voor de hele luierperiode van een kind worden meer dan 1 ton wegwerpluiers gebruikt. Dat gaat allemaal de verbrandingsoven in. In Vlaanderen bestaat 6% van alle huishoudelijk restafval uit wegwerpluiers. Maar niet alleen het afval is een probleem. Wegwerpluiers zorgen tijdens voor 1,5 tot 2,5 keer meer CO2-uitstoot dan herbruikbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om herbruikbare luiers schoon te krijgen. Daarnaast is de milieubelasting van wegwerpluiers door landgebruik (land dat nodig is om de grondstoffen te produceren) zeven keer zo hoog als van wasbare katoenen luiers. Op watergebruik scoren beide typen luiers vergelijkbaar: bij de productie van wegwerpluiers wordt minstens evenveel water gebruikt als bij de productie én het wassen van herbruikbare luiers. Uit deze jongste inzichten blijkt dat herbruikbare luiers het milieu meer ontzien dan wegwerpluiers. Bron: www.milieucentraal.nl

Wegwerpluiers voor de hele luierperiode kosten al gauw 1.200 euro. Reken daarbij ook nog de aankoop van de vuilniszakken om al dat afval buiten te zetten. Met herbruikbare luiers valt flink wat te besparen. Wie voor één kind herbruikbare luiers gebruikt, zal al snel 300 euro minder betalen. Met de goedkoopste systemen bespaar je tot 700 euro, genoeg om jezelf een wasmachine cadeau te doen. Helemaal interessant wordt het bij een volgend kind. De besparing is dan nog groter omdat dezelfde luiers opnieuw gebruikt kunnen worden. De Stad Gent wil ouders die voor herbruikbare luiers kiezen ondersteunen met een subsidie. Deze subsidieregeling past binnen het Actieplan Afvalpreventie die de hoeveelheid restafval tegen 2013 wil verminderen met maar liefst 10%. Ieder kind dat in wegwerpluiers opgroeit laat een afvalberg van meer dan 1 ton luierafval achter. Dat is goed om 130 restafvalzakken te vullen. Die bedraagt de helft van de aankoopkosten met een maximum subsidiebedrag van 100 euro per kind. Wie na 1 januari herbruikbare luiers heeft aangekocht, kan het aanvraagformulier invullen en samen met de aankoopfactuur aan de Milieudienst voorleggen. Het formulier kan bij de Milieudienst opgevraagd worden of kan worden opgehaald op de website van de Stad Gent, www.gent.be leven>leefomgeving>subsidies>luiers.

De folder ‘Herbruikbare luiers uit de doeken gedaan’ van de Milieudienst van de Stad Gent geeft informatie over de milieuwinst en het financiële voordeel van de herbruikbare luier, informatie over de praktische kant van de zaak en over de nieuwe subsidieregeling. De folder kan gedownload worden op de website van de Stad Gent, www.gent.be. U kunt ook een exemplaar aanvragen bij de Milieudienst van de Stad Gent. De folder zal ook te vinden zijn in de dienstencentra en de wijkcentra van de Stad Gent, in de Stadswinkel (Wilsonplein 1, 9000 Gent) en in de bibliotheken. De folder is ook te vinden zijn bij de MilieuAdviesWinkel, in de Gentse ziekenhuizen en bij Kind en Gezin.

Op donderdag 25 september en woensdag 10 december organiseert de Stad Gent in samenwerking met de MilieuAdviesWinkel een infoavond over herbruikbare luiers. Er is aandacht voor de subsidieregeling, de milieuaspecten van luiers, de verschillende modellen en materialen, praktische gebruikstips. Een luierouder komt vertellen uit eigen ervaringen en de mogelijkheid wordt geboden om voorbeeldluiers te bekijken. De infoavonden vinden plaats in het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke, en beginnen stipt om 20 uur. De infoavonden zijn gratis maar vooraf telefonisch inschrijven via Gentinfo is nodig: tel. 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag, van 8 tot 19 uur

Naast deze infoavonden worden bij de MilieuAdviesWinkel ook kortere infosessies gegeven waarbij de koffer met alle verschillende luiermodellen wordt toegelicht. De eerstvolgende infosessies vinden plaats op zaterdag 25 oktober en zaterdag 29 november, telkens om 11 uur. Adres: www.milieuadvieswinkel.be MilieuAdviesWinkel, Maria Hendrikaplein 5, 9000 Gent (bij station Gent St. Pieters). Deelname is gratis maar vooraf inschrijven bij de MilieuAdviesWinkel is nodig, telefonisch op 09 242 87 59 of via email infoluiers@milieuadvieswinkel.be.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: