
Het stedelijk basisonderwijs mag rekenen op 20 miljoen euro. Daarmee worden enkele volledig nieuwe scholen gebouwd zoals basisschool Groenweelde en basisschool Henri D’Haese in Gentbrugge. In Gentbrugge komt er eveneens een heuse Sportschool. Op de terreinen van De Porre komen sportvelden die niet alleen door de Sportschool gebruikt zullen worden. Maar ook in de andere basisscholen wordt er ernstig geïnvesteerd. Schepen Coddens: “Let op: een school is meer dan alleen maar een gebouw, je moet ook investeren in mensen, meubilair en in didactisch materiaal”.

Het Stedelijk onderwijs wil ook op andere vlakken vernieuwend zijn. Zo komt er aandacht voor een beter onderbouwde studiekeuze met specifieke aandacht voor BSO en TSO, maar ook voor werken met meervoudige intelligentie en opvoedingsondersteuning. De school moet meer aandacht hebben voor de thuissituatie en ouders moeten met hun vragen terecht kunnen in de Opvoedingswinkel. De huidige basisschool Ten Berg zal uitgebouwd worden tot de Wonderfluit, een school die aandacht heeft voor muziek als draagster van taalonderwijs. Zo wordt er tegemoetgekomen aan de toenemende vraag naar muzisch onderwijs en een brug geslagen naar het Deeltijds Kunstonderwijs.
Gent wil ook werk maken van gelijk onderwijs en heeft aandacht voor de soms problematische toestand in bepaalde gezinnen. Via het centraal inschrijvingspunt Tinkelbel hoeven ouders die hun kind willen inschrijven niet meer te gaan shoppen. Gent wil ook iets doen aan de taalachterstand bij allochtone kinderen. In de scholen Mandala (Rabot) en De Mozaïek (Sint-Margrietstraat) krijgen kinderen van het eerste en tweede leerjaar wekelijks enkele uren les in het Turks. De kinderen worden gevolgd door de Universiteit Gent. Zo wil men er voor zorgen dat kinderen die van huis uit enkel Turks spreken voldoende Nederlands spreken tegen dat ze aan het derde leerjaar beginnen. Directeur Luc Heyerick beseft dat het project omstreden is: “We doen het dan ook maar in twee scholen en op beperkte schaal, het project wordt dan ook door specialisten geëvalueerd”. Maar dat het de kinderen niet zal schaden daar is iedereen het over eens.
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten