woensdag 5 maart 2008

Unieke onderwaterrobot voor wetenschappelijk onderzoek.

De Universiteit Gent organiseert een tweedaagse “UGent aan Zee”. Het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit op het vlak van mariene biologie en geologie, aquacultuur, natuurbeheer, toegepaste ecologie van zee- en kustgebieden en maritiem recht wordt tijdens deze tweedaagse voorgesteld aan experts, beleidsverantwoordelijken, maar ook aan het grote publiek. De UGent beschikt over heel wat expertise op het vlak van fundamenteel en toegepast onderzoek rond de zee. Dagelijks zijn in dit vakgebied ruim 200 Gentse wetenschappers actief. Het project “UGent aan Zee” is een initiatief van de faculteiten Wetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen, Ingenieurswetenschappen en Rechtsgeleerdheid, alsook van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Op 7 maart zal rector Paul Van Cauwenberge de ROV Genesis officieel dopen. De ROV (Remotely Operated Vehicle) Genesis is de eerste en tot nu enige onbemande onderwaterrobot voor wetenschappelijk onderzoek in de Lage Landen. Hiermee vervoegt de Universiteit Gent het selecte groepje van grote maritiem wetenschappelijke instellingen in Europa, zoals IFREMER (Frankrijk), NOCS (Groot-Brittannië) en MARUM (Duitsland). De onderwaterrobot ROV Genesis is vrij compact en kan ingezet worden op verschillende soorten van schepen of platformen. Hij kan opereren tot op waterdieptes van 1.600 meter.

Observaties gebeuren met hoge definitie videocamera’s en speciale fotocamera’s. Een hydraulisch gestuurde arm zorgt voor de bemonstering of het uitzetten van experimenten. Met behulp van de Genesis kunnen visuele observaties en metingen van geologische en biologische fenomenen worden uitgevoerd op plaatsen die slechts zelden kunnen worden bereikt: de oceaanranden. Onderzoek van de laatste decennia maakt duidelijk dat hier nog talrijke ‘hotspots’ van leven kunnen worden ontdekt in soms extreme omgevingen, zoals koudwaterkoraalriffen en oesterbanken op dieptes van 600 meter, of heel specifieke gemeenschappen van dieren en microben die leven van methaan nabij onderzeese gasbronnen of op gashydraten. Zulke hot spots bevatten vaak vormen van leven die soms nog ongekend zijn voor de wetenschap. Onderzoek met behulp van een ROV biedt dan ook de mogelijkheid om het functioneren en de ecologische gevoeligheden van deze uitzonderlijke gebieden te bestuderen. Een belangrijke thematiek hier is de rol van “climate change” en de invloed van mens.

Bovendien is er op vrijdag 7 maart een academische zitting in Het Pand en op zaterdag 8 maart is er een opendeurdag “UGent aan Zee” in de gebouwen aan de Krijgslaan, de Jozef Plateaustraat 22 en Ardoyen (gebouw 904), Technologiepark Zwijnaarde. Vrij bezoek aan de labo’s, demonstraties, kinderanimatie en zo meer van 10 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur. Info: David.VanRooij@UGent.be Site: www.UGentaanZee.UGent.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: