Tijdens het 35ste Filmfestival Gent (7-18 oktober) zal het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé de muziek uitvoeren van meervoudig Oscarwinnaar John Williams. Williams componeerde de overbekende en populaire soundtracks voor onder andere Jaws, ET, Harry Potter, Indiana Jones, Star Wars, Superman, Jurassic Park en Schindler’s List. Hij is daarmee een van de meest succesvolle componisten aller tijden. In de filmwereld staat John Williams geboekstaafd als de absolute top. In zijn carrière viel de Amerikaanse componist ontelbare keren in de prijzen, met in totaal maar liefst 43 Oscarnominaties waarvan hij er vijf effectief won. Williams, pianist van opleiding, staat vooral bekend voor zijn heroïsche scores zoals die voor Indiana Jones, Superman en Star Wars. Het Brussels Philharmonic wordt bijgestaan door drie koren: het Vlaams Radio Koor, het Musa Horti en het kinderkoor van de Vlaamse Opera.
John Williams is in de eerste plaats de vaste filmmuziekcomponist van regisseur Steven Spielberg. Williams was er al bij voor de debuutfilm van Spielberg in 1974, en heeft sindsdien zowat alle films van Spielberg van muziek voorzien. In 1975 was het meteen prijs met Jaws, een film die niet alleen Spielberg wereldberoemd maakte maar ook Williams katapulteerde tot een van de grootste filmcomponisten aller tijden. Twee jaar later maakte hij zich nog meer onsterfelijk door de muziek te componeren voor Star Wars, een van de meest verkochte soundtracks uit de geschiedenis. Daarna volgden nog kaskrakers als Close Encounters of the Third Kind, Superman, Dracula, ET, de Indiana Jones-trilogie, Home Alone, JFK, Jurassic Park, Schindler’s List, Saving Private Ryan en de vijf andere Star Wars-films.
Het concert met de muziek van John Williams vindt plaats op zondagnamiddag 12 oktober om 17u30 in Kuipke Gent. Het Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) onder leiding van Dirk Brossé brengt een overzicht van het oeuvre van Williams en zal de bekend in de oren klinkende muziek spelen uit Star Wars, Indiana Jones, Jaws, Harry Potter, Jurassic Park en vele andere. Voor de gelegenheid zullen drie koren het Brussels Philharmonic vocaal ondersteunen: het Vlaams Radio Koor, het Musa Horti en het kinderkoor van de VLOS (Vlaamse Opera Stichting). Uiteraard wordt dit concert ook begeleid door filmbeelden op groot scherm. Wie een gratis voorsmaakje wil van dit concert, kan op 21 juli terecht op het Sint-Baafsplein tijdens de Gentse Feesten. Het Filmfestival Gent organiseert er samen met vzw Onder de Draak een filmmuziekconcert met het Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) dat populaire filmmuziek zal spelen uit onder andere Indiana Jones en Harry Potter.
Filmmuziekconcerten zijn al jaren de specialiteit van het Filmfestival Gent. Tijdens de 35ste editie van het Fimfestival Gent staan nog 4 andere concerten op het programma: op 15 oktober mag Gabriel Yared de spits afbijten met zijn muziek voor Anthony Minghella (The English Patient, The Talented Mr. Ripley), gevolgd door een concert met Darren Aronofskycomponist Clint Mansell (The Fountain, Requiem for a Dream) op 16 oktober. Folkgroep Kadril brengt op 17 oktober filmmuziek uit films als Brokeback Mountain, Shakespeare in Love, Walk the Line, Barry Lyndon en Black Cat White Cat. Op 18 oktober sluit de uitreiking van de World Soundtrack Awards het festival af gevolgd door een concert met Tuur Florizoone (Aanrijding in Moscou), Oscarwinnaar Dario Marianelli (Atonement) en David Lynchcomponist Angelo Badalamenti (Twin Peaks, La cité des enfants perdus, Mulholland Drive). Het concert John Williams is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Port of Ghent en de provincie Oost-Vlaanderen.
Tickets via FNAC: www.fnac.be - 0900 00 600 (€ 0,45min)
dinsdag 15 juli 2008
Filmmuziekconcert rond topcomponist John Williams op Filmfestival Gent
maandag 14 juli 2008
Stad Gent informeert over de ontwikkelingen op Vrijdagsmark en Korenmarkt
Het gaat over een gemengd project, waarin handelszaken en woningen in een evenwichtige samenstelling zullen voorkomen, mét respect voor het omliggende stadsweefsel. De eerste gesprekken met diverse stedelijke diensten hebben al plaatsgevonden. De Stad Gent heeft een duidelijk beeld gegeven van de aandachtspunten en essentiële randvoorwaarden waaraan dit project moet voldoen. Momenteel wordt werk gemaakt van een grondig bouwtechnisch en cultuurhistorisch onderzoek van elk individueel pand. Ook een mobiliteitsstudie wordt uitgevoerd, waarbij (onder andere) zowel het parkeren als het laad- en losgebeuren grondig worden onderzocht. Afhankelijk van de voortgang van deze (noodzakelijke) vooronderzoeken zullen de gesprekken met de diverse stedelijke diensten in de loop van het najaar opnieuw worden hervat, om uiteindelijk te komen tot een stedenbouwkundige aanvraag.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 10 juli aan Redevco Retail Belgium een socio-economische vergunning toegekend voor de site Korenmarkt 1-2-3, na een gunstig advies van het Nationaal Sociaal Economisch Comité (verleend op 28 mei). De aanvraag voorziet in de herontwikkeling van het bouwblok, met een uitbreiding van 2.500m² tot een totale netto verkoopsoppervlakte van 6.600m². Naast de inpassing van al gevestigde zaken zoals Blokker en Hema, voorziet de aanvraag in een uitbreiding met Saturn. De renovatie en uitbreiding van het handelsgeheel vraagt een investering van ongeveer 9 miljoen euro. De tewerkstelling zal toenemen met ongeveer 85 eenheden, tot een totaal van 140. Om het hele project te kunnen realiseren, moet door eigenaar Redevco nog een stedenbouwkundige aanvraag ingediend worden.
zondag 13 juli 2008
Een uniek circusdorp in het hart van de Gentse Feesten!
Tijdens de komende Gentse Feesten valt er een nieuw plein te ontdekken. Van de tweede tot de laatste dag van de Gentse Feesten kan je terecht in de Willem De Beersteeg voor BataClan II. Een volkomen maf maar kindvriendelijk circusdorp. In het weinig gekend Willem De Beersteegparkje in hartje Gent kan je van 15u tot 24u terecht voor tentshows, concerten en acts. Elke dag zijn er 3 nieuwe shows van Gunter Lamoot, Piet Depraitere en Tony Chakra.
Piet Depraitere is Dikke Gilbert De La Tourette, een verbaal gestoorde vetzak die zijn volk zal leren koken (of het dat nu wilt of niet). Gunter Lamoot is Gunter Lamoot en organiseert collectieve brainstorms in de tent. Daarin gaat hij op zoek naar de waanzin in uw brein en smeed er ter plekke een nieuwe show mee. Tony Chakra is de uit Roemenië overgebrachte mentalist. Hij voorspelt uw liefdesleven of uw dood en doet u ter plekke stoppen met roken. Op de 22ste doet hij een bijzondere voorspelling in het bijzijn van Daniël Termont!
BataClan is ook dé plaats om bands die buiten de lijntjes kleuren te zien spelen. Of wat dacht je van een Teddybeer drummer, een fanfare die in bomen speelt en country op ponies. Jezus, de vaste BataClan MC, heeft zijn dagelijkse talkshow met een Bekende Vlaming. BV′s zoals Daniël Termont of Luc De Vos worden ontvangen in onze Talkshow Jacuzzi of in een boom. Allezhuppaa! Een wereld première heeft cirQ met de Url dj′s. Dit zijn internet wizzards die via een razendsnelle internet verbinding de meest bizarre en unieke filmpjes laten zien aan een groot publiek. De Url dj die de meeste “Ooohs!” en “Aaahs!” met zijn filmpjes uitlokt wint!
BataClan II wordt ook de meest kindvriendelijke plek tijdens de Gentse Feesten. Er is een luiercaravan in waar ouders hun jongste spruiten kunnen verschonen, pampers en fopspenen zijn aanwezig! Permanent zijn er 2 bijzondere verpleegsters die elk kinderverdriet weten op te vangen. Dit alles terwijl mama en papa van op het terras kunnen nippen aan de speciale cirQ Picon Bière. De toegang voor BataClan is bovendien volkomen gratis. De Willem de Beersteeg ligt HIER. Kijk ook op www.cirq.be
Guido Van Peeterssen.
vrijdag 11 juli 2008
Dré Pallemaerts winnaar Django d’Or 2008
Tijdens het Gent Jazz festival werden de Django d'Or trofeeën uitgereikt. Jazzdrummer Dré Pallemaerts kreeg de Django d'Or voor Gevestigde Waarden uit de handen van Danny Vandenbossche. Aan de onderscheiding is vanaf dit jaar een geldprijs van 10.000 euro verbonden, die door SABAM ter beschikking gesteld wordt. Saxofonist Robin Verheyen kreeg de Django d'Or Jong Talent 2008. Hij kreeg 2.000 euro, ter beschikking gesteld door Jeugd en Muziek Vlaanderen. De laureaten werden gehuldigd tijdens de openingsavond van het nieuwe Gent Jazz Festival. Ze werden gekozen door een vakjury van twaalf muziekjournalisten en concertorganisatoren. Programma: http://www.gentjazz.be/
500 jaar oud boek terug naar de Bijlokesite
Op 10 juni 2008 kocht het Gentse STAM bij Beijers Veilingen in Utrecht een incunabel (drukwerk van vóór 1500) aan met een opmerkelijke opdracht in een 15e-eeuws handschrift: ‘Desen Bouc Behoert Den Hospitale Inde Byloke Binnen Ghendt’. De aankoop brengt met andere woorden een stukje patrimonium na 500 jaar terug naar de plek waar het werd gebruikt: de Cisterciënzerinnenabdij op de Bijlokesite. Het boek is een zeldzaam volledig exemplaar, een gedrukte versie uit 1480, van het werk dat Jacobus de Voragine omstreeks 1265 schreef en dat bekend staat als de Legenda Aurea of Gouden Legende. De Voragine (1228 – 1298) was een Italiaanse predikheer en theoloog die op latere leeftijd aartsbisschop van Genua werd, maar toch vooral bekendheid geniet omwille van zijn Legenda Aurea. Het boek bundelt levensbeschrijvingen en legenden van allerlei heiligen. De Voragine schreef het in het Latijn, maar door het ongeziene succes verschenen vrij snel talrijke vertalingen in verschillende volkstalen. Ook in het Middelnederlands, zoals de aankoop illustreert. De ontwikkeling van de boekdrukkunst in de late 15e eeuw zorgde voor een extra stimulans voor de verspreiding en populariteit van het boek.
De verdienste van de Voragine en tegelijk de oorzaak van dit succesverhaal was dat hij heiligenlevens op een overzichtelijke en fascinerende manier toegankelijk maakte, niet alleen voor de clerus maar ook voor een breder publiek. Het werk was ook een duidelijke inspiratiebron voor middeleeuwse kunstenaars. Tal van heiligenlevens op glasramen, in miniaturen en gebeeldhouwde kerkportalen zijn slechts volledig te begrijpen met het boek van De Voragine in de hand. Deze aankoop past in het verzamelbeleid van het STAM dat onder andere als doel heeft de bestaande historische ‘collectie Gent’ verder aan te vullen. Bovendien strookt de aanwinst met de plannen van het STAM om de geschiedenis van de Bijlokeabdij en de hele Bijlokesite in het nieuwe bezoekerscircuit op te nemen. Dankzij de huidige infrastructuurwerken ter voorbereiding van het STAM kwamen heel wat nieuwe gegevens aan het licht over de bouwgeschiedenis van de Bijloke. Stukken als dit boek laten toe om ook het religieuze leven op de site te illustreren. Dit stond eeuwenlang centraal maar verdween met het vertrek van de laatste Cisterciënzerzusters in 2001. Het STAM, het toekomstig Stadsmuseum Gent, opent de deuren eind 2009. Link: www.stamgent.be
donderdag 10 juli 2008
Job-Intra begeleidt anderstaligen naar tewerkstelling
Vandaag 10 juli overhandigde OCMW voorzitter Geert Versnick aan 10 deelnemers van het project Job-Intra een diploma. De afgelopen 5 maanden volgde een groep van 16 allochtonen een opleidingspakket dat hen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Ze kregen taalcursussen, een integratiecursus, een technische vorming en een individuele begeleiding. Van de 16 waren er 10 onmiddellijk geslaagd, drie moeten nog een stageperiode doorlopen en eentje moest om gezondheidsredenen afhaken. Projectleider Johan Maekelberg: “Dit is een mooi resultaat: jammer voor de twee die niet slaagden, maar we verlangen van onze cursisten dat ze zich voldoende inzetten. Wie slaagt krijgt een arbeidscontract bij het OCMW: dit is een mooie beloning voor wie een nieuwe toekomst opbouwt”. Voorzitter Versnick: “Het OCMW Gent wil de helft van alle leefloners activeren. Daarvoor worden er heel wat projecten zoals dit opgezet. Maar hoe dan ook: vanaf september start het OCMW Gent samen met de Stad Gent en VDAB een aantal nieuwe projecten om méér mensen aan een volwaardige job te helpen”.
Anderstaligen hebben eerst af te rekenen met een taalbarrière, maar er zijn ook de sociale en technische vaardigheden. Vooraleer de anderstalige een opleiding bij het OCMW mag volgen is er eerst een test afgenomen in het Huis van het Nederlands. Is die kennis onvoldoende dan wordt eerst daar aan gewerkt, pas dan wordt een opleiding voorzien. Het project Job-Intra is een vrij intensief programma dat anderstaligen verplicht om op korte termijn een aantal vaardigheden onder de knie te krijgen. Tijdens de technische vorming krijgt de cursist een uitgebreid takenpakket: poetsen, keukenonderhoud, houtbewerking, schildertechnieken en indien nodig een individuele vorming. Daarna volgt een stage van twee maand. OCMW Voorzitter Geert Versnick: “De cursisten krijgen wel een extraatje: bovenop het leefloon is er een premie van 1,25 euro per uur”. Maar daartegenover staat dat langdurige afwezigheden gesanctioneerd worden.
Het OCMW krijgt ook nieuwe uitdagingen: zo zijn er heel wat nieuwe EU burgers die zich inschrijven in het bevolkingsregister. Zij kwamen hier als zelfstandige maar veel onder hen leefden onder de armoedegrens. Zij die hun zelfstandige activiteiten hebben stopgezet sinds 1 juli komen in aanmerking voor steun bij het OCMW. Maar ook zij dienen een integratie- en activeringstraject te volgen. In de praktijk betekent dit dat ze hetzelfde traject zullen volgen als alle andere anderstaligen. Geert Versnick: “Er zijn momenteel 24 nieuwe EU burgers die zich momenteel gemeld hebben. Het OCMW Gent heeft momenteel 5 maatschappelijke assistenten die hen helpen. Wij gaan nu na of ze een minimale basiskennis hebben van de Nederlandse taal waarna ze dan het voortraject VIA of Job-Intra kunnen volgen”.
Anderstaligen met een ruimere kennis van de Nederlandse taal en weinig problemen ervaren op de werkvloer, worden gescreend in het OTC . Dit project, dat de naam Scala draagt, gaat de competenties na. Op basis hiervan wordt de persoon begeleid naar een tewerkstelling via het OCMW, een VDAB opleiding of een job in de privé. Voor wie taal toch een grote hindernis is, gaat vanaf september gaat een nieuw project, VIA genaamd, van start. Hierbij wordt vooral de taal geoefend door onder meer activiteiten te organiseren die inspelen op het dagelijkse leven zoals het nemen van het openbaar vervoer of budgetvriendelijk winkelen. Het nieuwe project zal ook anderstaligen die in hun thuisland een opleiding volgden of ervaring hadden in een knelpuntberoep een snel cursus beroepsjargon bijbrengen. Ze krijgen technische termen en uitdrukkingen aangeleerd waardoor ze doorstromen naar een knelpuntberoep in de privé.
Guido Van Peeterssen.
dinsdag 8 juli 2008
Gentsche Fieste? Volg De Lijn!
De Gentse Feesten staan bekend als tien drukke, maar onvergetelijke dagen. Net zoals bij de vorige edities zet men zich bij De Lijn met man en macht in om zoveel mogelijk feestvierders veilig van en naar huis te brengen. Het aanbod van bus en tram voor de Gentse Feesten wordt nog verder verhoogd. De Lijn zet dagelijks 418 chauffeurs in, die besturen 18 feestbussen, 104 voertuigen voor de ontsluiting van de stad en 72 voertuigen voor de ontsluiting van de randstad en de regio. Daarboven is er de inzet van extra controleurs, Lijnhelpers en verkoopspersoneel. Er zijn dit jaar een aantal veranderingen doorgevoerd zodat alles nog vlotter verloopt. Om alles goed te laten verlopen zijn er drie grote verbeteringen.
De vertrekplaats van de Feestbussen wordt verplaatst naar Gent Zuid, en vertrekken niet langer van op de Korenmarkt. De Feestbussen vertrekken om 0.30 uur, 2.15 uur en 4 uur. De Feestbussen brengen de reizigers naar verschillende bestemmingen: Waarschoot-Eeklo, Evergem-Assenede, Mariakerke-Zomergem, Oostakker-Zelzate, Lochristi-Beervelde, Laarne-Wetteren, Zwijnaarde-Zevergem, De Pinte-Nazareth, Sint-Martens-Latem-Deinze, Melle-Oosterzele, Merelbeke-Gavere en Drongen-Nevele. De Feestbussen vertrekken om 0.30, 2.15 en 4 uur. Om de bediening van P+R Oostakker te verzekeren heeft Feestbus 5 nog extra vertrektijden: om 1.25 en 3.10 uur. De pendeltram 1 van Flanders Expo naar de Korenmarkt rijdt nog frequenter en de klok rond. Tussen 14 uur en 05.29 is er om de 5 minuten een tram, en van 05.30 uur tot 14 uur om de 10 minuten. Sinds december rijden er bovendien meer bussen en trams in Gent, en s’avonds twee uur later. En wie afstapt aan het Sint-Pietersstation heeft een uitgebreider aanbod aan trams en bussen. Meer informatie op www.nietmeertemissen.be
Belangrijk: op de Feestbussen worden geen biljetten verkocht. Reizigers worden verzocht om hun vervoerbewijs op voorhand aan te kopen in de Lijnwinkel, aan de verkoopautomaat, in een voorverkooppunt of via SMS ticketing. Tijdens de Gentse Feesten rijdt men niet gratis, de Lijn wil dit misverstand uit de wereld helpen. Wel zijn er het B-evenementenbiljet: 50% korting op trein-, bus- en tramreis. Bovendien zijn de vervoersbewijzen in voorverkoop tot 50% goedkoper. En om de reizigers het nog gemakkelijker te maken opent de Lijn een tijdelijk verkooppunt in de Cataloniëstraat (aan de Korenmarkt). Dat verkooppunt is open van 20.30 uur tot 04 uur. Ook aan mindervaliden werd gedacht: de Lijn garandeert vervoer van de rolstoelgebruiker tot aan de Feestenzone. En speciaal voor rolstoelgebruikers werden twee haltes aangepast: Sint-Michielskerk en Duivelsteen. Maar wie tijdens de Gentse Feestern de tram neemt wacht een andere verassing: de volgende halte wordt aangekondigd in het Gents. Zo komt de reiziger alvast in de juiste stemming. Meer informatie op http://www.delijn.be
maandag 7 juli 2008
Nieuwe Liberale Generatie in Gent
De nieuwe liberale generatie is er klaar voor! Sinds 1 januari 2007 waken onder meer Mathias De Clercq en Carl De Decker over de liberale lijn in de Gemeenteraad en de OCMW raad. Carl is tevens actief in het Open VLD bestuur SDW&Afsnee als voorzitter en Mathias als lid en samen zetten zich ook in het bijzonder in voor de deelgemeenten.
BK: Hoe zijn jullie in de politiek terecht gekomen?
Mathias: Sinds mijn 14de ben ik bijzonder geboeid door politiek, mens en maatschappij. Ik had een gedacht. Maar de echte passie voor het liberalisme is er gekomen in de studententijd bij het Liberaal Vlaams Studenten Verbond (LVSV). Discussiëren, filosofische boeken lezen, debatten organiseren en teksten schrijven. Ik heb er de sociale en humane waarden van het liberalisme ontdekt. Een liberalisme gericht op emancipatie, zelfbeschikking, keuzevrijheid opdat mensen hun levenslot in eigen handen kunnen nemen. Het liberalisme is de meest progressieve stroming die er is. Mijn LVSV periode is een blauwe tatoe voor het leven.
Carl: Het liberalisme werd mij ingegeven met de moedermelk en op jonge leeftijd werd ik door Willy De Clercq, een goede vriend van mijn ouders, gemotiveerd om actief te worden binnen de toenmalige PVV. Ook ik heb mijn blauwe tatoe voor het leven gekregen bij het LVSV en vervolgens ben ik actief geworden bij Jong VLD Gent waar ik het voorzitterschap heb waargenomen van 2002 tot 2007. Tot mijn grote voldoening stel ik nu vast dat heel wat jongliberale vrienden intussen collega's zijn in de Gemeenteraad en het OCMW. Intussen was ik al jarenlang actief als bestuurslid van de VLD in Sint-Denijs-Westrem&Afsnee op vraag van mijn goede vrienden Schepen Chantal Claeys en toenmalig voorzitter Pierre Ruyffelaere. Door het jammerlijke overlijden van Chantal werd ik op vraag van het voltallige bestuur de nieuwe voorzitter van onze lokale afdeling tot op de dag van vandaag. Ik neem deze functie waar met heel veel enthousiasme en omringd door een schitterend bestuur.
BK: De Stad en het OCMW strijden voor het activeren van werklozen en leefloners. Hoe pakken jullie dit aan?
Mathias: Het is inderdaad correct dat we als stad er alles aan willen doen om werkzoekenden te activeren en ze terug aan het werk te krijgen. Onze rol als stad is hier voornamelijk zorgen dat de nodige voorwaarden voor het vinden van werk optimaal zijn. We willen een kader scheppen om de ambitieuze doelstelling van 6.000 nieuwe banen, waarvan 1.000 in de sociale economie, waar te maken. Als stad ondersteunen we het huidige activeringsbeleid van de hogere overheid, met een betere begeleiding, maar ook een betere opvolging van het zoekgedrag van werkzoekenden. We denken echter ook dat we pro-actief, en met eigen beleidsaccenten, extra maatregelen moeten nemen om onze stedelijke werkgelegenheidsproblematiek aan te pakken. De Stad, het OCMW en de VDAB sluiten hiervoor trouwens specifiek een overeenkomst af, waarin we alle acties op elkaar afstemmen.
Carl: In de OCMW raad zullen we de klemtoon leggen op het duurzaam activeren van onze cliënten. Opleidingen en werkervaring op maat van de cursisten moeten de uitstroom van leefloners met 50% verhogen zowel in de reguliere sector als in de sociale tewerkstellingsprojecten. Om dit te realiseren wordt de werking van het Opleidings- en Tewerkstellingscentrum van het OCMW (OTC) verder geïntensifieerd.
BK: Zijn er nog andere dossiers waar jullie dezelfde aanpak hanteren?
Mathias: Wekelijks doe ik mijn tour de route. Dit wil zeggen dat ik elke zaterdag rond ga bij de middenstanders en het jeugdwerk. Ik vind het belangrijk om persoonlijk contact te hebben met handelaars en met jongeren. Laat dit nu uitgerekend twee groepen zijn die echt het hart op de tong hebben. Uiteindelijk is dit maar goed ook, omdat ik zo de echte signalen van de mensen kan opvangen. Vaak gaat het om kleine problemen die onmiddellijk kunnen verholpen worden, soms over steeds terugkomende zaken.
Carl: Vaak vergezel ik Mathias en doen we onze ronde bij de lokale middenstand en buurtbewoners. Men zal ons de komende jaren ongetwijfeld nog veel tegen het lijf lopen op talrijke activiteiten en huisbezoeken in het Gentse en meer in het bijzonder in Sint-Denijs-Westrem en Afsnee .
Carl en Mathias: De speelstraten ondersteunen we ook beide ten volle. Een speelstraat zorgt er immers voor dat kinderen, jongeren én ouderen echt gebruik kunnen maken van de straat. De straat wordt voor een periode verkeersvrij gemaakt (behalve voor de bewoners). In de praktijk merken we dat het verder gaat dan puur spelen. De volwassenen in de straat maken van de gelegenheid gebruik om elkaar wat beter te leren kennen. Mensen organiseren dan bijvoorbeeld een barbeque of een heus straatfeest. We merken echt dat dit de sociale cohesie ten goede komt.
BK: Hebben jullie nog gemeenschappelijke passies buiten de politiek?
Carl: We zijn beiden fanatieke supporters van KAA Gent en missen geen enkele thuismatch en gaan vaak op verplaatsing onze Buffalo's aanmoedigen. Samen met enkele vrienden richtte ik afgelopen jaar een supportersclub op van onze Buffalo's in Sint-Denijs-Westrem. Met the “Blue Indian Train” doen we alle verplaatsingen en hebben onze Buffalosupporters in Sint-Denijs nu ook een lokaal in café Le Train Bleu. Verder ga ik regelmatig onze lokale voetbalploeg KVV Sint-Denijssport in derde provinciale aanmoedigen. Vooral het feit dat heel wat jeugdspelers de eerste ploeg halen vind ik heel positief en de unieke sfeer aan Kleinkouterken is natuurlijk ook niet te versmaden. Tenslotte moedigen wij ook nog onze lokale basketploeg Optima Gent regelmatig aan in het Tolhuis.
Mathias: Als ik mijn vader en grootvader mag geloven, ging ik al van toen ik twee was naar la Gantoise. Het doet me dan ook enorm veel plezier dat Gent zich aan het verankeren is als subtopper en uitkijkt naar de top. Kijk maar naar het fantastische bekerseizoen dat we dit jaar speelden. De wedstrijd tegen KV Kortrijk was gewoonweg legendarisch te noemen. Ik had de remonte op voorhand voorspeld, maar niemand wilde me geloven. Ook zullen we als club een grote stap vooruit zetten wanneer we kunnen verhuizen naar het Artevelde stadion. Bovendien heb ik zelf nog jarenlang gevoetbald bij KVV, nog op de oude terreinen. Dat was een fantastische periode!
zondag 6 juli 2008
BIG JUMP voor levende rivieren.
Zondag 6 juli doken duizenden Europeanen het sop in om te ijveren voor zuiver water. Gentenaars deden dat bij Portus Ganda, de nieuwe Gentse jachthaven. Medeorganisator Leen Van Gijsel: “In Vlaanderen springt men vandaag op 6 locaties: Gent, Kortrijk, Wetteren, Kasterlee, Leuven, Lier en in de IJzer. In Wallonië springt men op 10 locaties. Meer op www.bigjump.be . Op Europees vlak ligt het initiatief bij European Rivers Network (www.bigjump.org). Bij ons is BIG JUMP een initiatief van de VZW GREEN, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt vzw”. Met de BIG JUMP willen de initiatiefnemers het belang van proper water onder de aandacht brengen. Mensen kunnen er in zwemmen, op varen of langs wandelen. Maar ook voor planten, vogels, vissen en kikkers is proper water van levensbelang. Maar we moeten met zijn allen werken aan proper water: landbouw, industrie als huishoudens. De BIG JUMP in Gent werd feestelijk ingezet door de muziek en de majorettes van “Vooruit met de Kuit”. Prominente springers waren Luc De Vos, Vera Dua en Tom Balthazar. Maar ook een aantal mindere goden zoals Filip Watteeuw en Elke Decruynaere gingen hun achterna. Daarna volgden honderden dapperen hun voorbeeld om welgemutst de Schelde in te duiken.
Gent doet heel wat moeite om het water in rivieren en kanalen proper te krijgen en te houden. Zo is er een zoneringsplan: welke woningen zijn aangesloten op de riolering en welke moet men nog aansluiten? Op 10 jaar tijd steeg het gezuiverde huishoudelijk afvalwater van 30% naar 70%. Binnen enkele jaren moet dat 80 tot 90% zijn. Er is het stof-meetnet dat vooral in het havengebied actief is. Er zijn premies voor duurzaam bouwen: wie isoleert, een groendak aanlegt of hemelwater opvangt krijgt een premie. Gent stimuleert het fietsgebruik en zet de busjes van Max Mobiel in om het woon-werk verkeer milieuvriendelijker te maken. De investeringen de afgelopen jaren maakten dat de centrumbewoners niet langer gaan lopen voor de stank van de open riolen. Het is weer aangenaam wandelen en wonen langs de Gentse waterkanten. Meer zelfs: het ziet er naar uit dat de nieuwe woonprojecten langs het water zoals de Oude Dokken de meest succesvolle zullen zijn.
Ter gelegenheid van de BIG JUMP vragen de organisatoren GREEN vzw, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu Vlaams minister Hilde Crevits om werk te maken van de snelle uitvoering van de bekkenbeheersplannen. Overstromingen zorgen iedere keer weer voor enorme kosten voor de getroffenen en de maatschappij. Deze plannen zijn op maat van de Vlaamse rivieren en bevatten concrete oplossingen voor lokale waterproblemen zoals vervuiling en wateroverlast. De bekkenbeheersplannen hadden vorig jaar vastgesteld moeten worden en nu volop in uitvoering moeten zijn. Helaas is er nog niets van in huis gekomen. Wim Van Gils van de Bond Beter Leefmilieu vraagt dat minister Crevits de zaak ter harte neemt en dat het integraal waterbeleid op het terrein waargemaakt wordt.
Klik op de foto's voor de volledige reeks.
Guido Van Peeterssen.
zaterdag 5 juli 2008
Koning en koningin bezoeken zomerkamp Hogeschool Gent
Koning Albert en koningin Paola hebben in Westmalle een bezoek gebracht aan het zomerkamp dat de Hogeschool Gent daar inricht voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Het kamp, meteen het enige in zijn soort, wordt al jaren georganiseerd door mensen van het departement Sociaal-Agogisch Werk van de hogeschool. De koning en de koningin waren zo gecharmeerd door de ontvangst en door het werk van de begeleiders dat ze een uurtje langer bleven dan gepland.
De koning en de koningin werden ontvangen door gouverneur Berx van Antwerpen en burgemeester Hendrickx van Malle. Ze werden ook begroet door voorzitter Frans Verheeke, algemeen directeur Bert Hoogewijs en departementshoofd Maurice Walgraeve van de Hogeschool Gent. De vorst en de vorstin werden daarna vergast op een speciaal optreden door de kampgasten. In een gezellig onderonsje met kampleidster Marie-Rose Pauwels en de begeleiders stelden de koning en koningin heel wat vragen over de specifieke begeleiding die dergelijke mensen nodig hebben en over de ervaringen van de jonge begeleiders. Op de afsluitende receptie maakten koning Albert en koningin Paola nog kennis met enkele andere mensen van de hogeschool en van de organisatie. Pas een klein uur later dan gepland vertokken ze weer uit Westmalle.
Het verhaal van het wel heel bijzondere zomerkamp begint eind jaren tachtig, als twee leerkrachten van het Sint-Carolus Instituut in Sint-Niklaas een kamp opzetten voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Er is op dat moment duidelijk behoefte aan een aangepaste, betaalbare vakantie voor deze mensen. In 1988 trekken Marie-Rose Pauwels en John Van Mieghem samen met de leerlingen van het instituut voor de eerste keer naar het domein ‘Drieboomkensberg’ in Westmalle. Twintig jaar later hebben al meer dan duizend mensen aan het kamp deelgenomen en genieten er elk jaar ongeveer zestig mensen van een weekje ontspanning in de bossen, aangepast aan hun mogelijkheden. Als Marie-Rose Pauwels later lector wordt aan de Hogeschool Gent, komt de organisatie in handen van studenten orthopedagogie en oud-begeleiders. Zowel studenten als vrijwilligers maken een week van hun vakantie vrij voor het kamp. Voor de studenten een uitgelezen kans om de theorie in praktijk om te zetten en voor de begeleiders een bevestiging dat hun inspanningen een verschil maken. Door op die manier de deelnameprijs te drukken, krijgt iedereen de kans om mee te gaan.
Via de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) kunnen geïnteresseerde vakantiegangers zich inschrijven. Alle stageplaatsen waarmee de Hogeschool Gent samenwerkt, kunnen hun bewoners inschrijven. De leeftijd van de deelnemers varieert van twintig tot zeventig jaar. Dat grote leeftijdsverschil wordt opgevangen door een begeleiding op maat. Het kamp vergt een grote dosis creativiteit en initiatief van de begeleiders. Naast activiteiten zoals knutselen, bosspelen, koken en spelletjes, is er elk jaar een verwennamiddag, quiz, playback, modeshow, galabal en filmvoorstelling. Een bezoek aan de zoo en aan het plaatselijke trappistencafé staan ook jaarlijks op het programma.
Guido Van Peeterssen.
Gent toont gezinnen de weg naar de herbruikbare luiers
De Stad Gent geeft ouders met kleine kinderen een financieel duwtje in de rug om het gebruik van herbruikbare luiers te stimuleren. Herbruikbare luiers vormen een alternatief voor de wegwerpluier en hebben niks meer van de katoenen doeken die onze ouders gebruikten. De meeste herbruikbare luiers van vandaag zien er uit als een wegwerpluier en zijn even comfortabel voor de baby. Een herbruikbare luier bestaat uit minstens twee delen: een broekje dat zorgt voor de nodige waterdichtheid en de luier zelf die zorgt voor de absorptie. Meestal gebruikt men nog een derde deel: een inlegvliesje dat het grootste deel van de stoelgang opvangt zodat dat weggegooid kan worden. ’s Nachts of tijdens een middagdutje kan een extra inlegger voor meer absorptie handig zijn. Herbruikbare luiers was je gewoon in de wasmachine op 60° en je laat ze best aan de wasdraad drogen. Het wassen betekent ongeveer een uur werk per week.
Voor de hele luierperiode van een kind worden meer dan 1 ton wegwerpluiers gebruikt. Dat gaat allemaal de verbrandingsoven in. In Vlaanderen bestaat 6% van alle huishoudelijk restafval uit wegwerpluiers. Maar niet alleen het afval is een probleem. Wegwerpluiers zorgen tijdens voor 1,5 tot 2,5 keer meer CO2-uitstoot dan herbruikbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om herbruikbare luiers schoon te krijgen. Daarnaast is de milieubelasting van wegwerpluiers door landgebruik (land dat nodig is om de grondstoffen te produceren) zeven keer zo hoog als van wasbare katoenen luiers. Op watergebruik scoren beide typen luiers vergelijkbaar: bij de productie van wegwerpluiers wordt minstens evenveel water gebruikt als bij de productie én het wassen van herbruikbare luiers. Uit deze jongste inzichten blijkt dat herbruikbare luiers het milieu meer ontzien dan wegwerpluiers. Bron: www.milieucentraal.nl
Wegwerpluiers voor de hele luierperiode kosten al gauw 1.200 euro. Reken daarbij ook nog de aankoop van de vuilniszakken om al dat afval buiten te zetten. Met herbruikbare luiers valt flink wat te besparen. Wie voor één kind herbruikbare luiers gebruikt, zal al snel 300 euro minder betalen. Met de goedkoopste systemen bespaar je tot 700 euro, genoeg om jezelf een wasmachine cadeau te doen. Helemaal interessant wordt het bij een volgend kind. De besparing is dan nog groter omdat dezelfde luiers opnieuw gebruikt kunnen worden. De Stad Gent wil ouders die voor herbruikbare luiers kiezen ondersteunen met een subsidie. Deze subsidieregeling past binnen het Actieplan Afvalpreventie die de hoeveelheid restafval tegen 2013 wil verminderen met maar liefst 10%. Ieder kind dat in wegwerpluiers opgroeit laat een afvalberg van meer dan 1 ton luierafval achter. Dat is goed om 130 restafvalzakken te vullen. Die bedraagt de helft van de aankoopkosten met een maximum subsidiebedrag van 100 euro per kind. Wie na 1 januari herbruikbare luiers heeft aangekocht, kan het aanvraagformulier invullen en samen met de aankoopfactuur aan de Milieudienst voorleggen. Het formulier kan bij de Milieudienst opgevraagd worden of kan worden opgehaald op de website van de Stad Gent, www.gent.be leven>leefomgeving>subsidies>luiers.
De folder ‘Herbruikbare luiers uit de doeken gedaan’ van de Milieudienst van de Stad Gent geeft informatie over de milieuwinst en het financiële voordeel van de herbruikbare luier, informatie over de praktische kant van de zaak en over de nieuwe subsidieregeling. De folder kan gedownload worden op de website van de Stad Gent, www.gent.be. U kunt ook een exemplaar aanvragen bij de Milieudienst van de Stad Gent. De folder zal ook te vinden zijn in de dienstencentra en de wijkcentra van de Stad Gent, in de Stadswinkel (Wilsonplein 1, 9000 Gent) en in de bibliotheken. De folder is ook te vinden zijn bij de MilieuAdviesWinkel, in de Gentse ziekenhuizen en bij Kind en Gezin.
Op donderdag 25 september en woensdag 10 december organiseert de Stad Gent in samenwerking met de MilieuAdviesWinkel een infoavond over herbruikbare luiers. Er is aandacht voor de subsidieregeling, de milieuaspecten van luiers, de verschillende modellen en materialen, praktische gebruikstips. Een luierouder komt vertellen uit eigen ervaringen en de mogelijkheid wordt geboden om voorbeeldluiers te bekijken. De infoavonden vinden plaats in het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke, en beginnen stipt om 20 uur. De infoavonden zijn gratis maar vooraf telefonisch inschrijven via Gentinfo is nodig: tel. 09 210 10 10, van maandag tot en met zaterdag, van 8 tot 19 uur
Naast deze infoavonden worden bij de MilieuAdviesWinkel ook kortere infosessies gegeven waarbij de koffer met alle verschillende luiermodellen wordt toegelicht. De eerstvolgende infosessies vinden plaats op zaterdag 25 oktober en zaterdag 29 november, telkens om 11 uur. Adres: www.milieuadvieswinkel.be MilieuAdviesWinkel, Maria Hendrikaplein 5, 9000 Gent (bij station Gent St. Pieters). Deelname is gratis maar vooraf inschrijven bij de MilieuAdviesWinkel is nodig, telefonisch op 09 242 87 59 of via email infoluiers@milieuadvieswinkel.be.
Guido Van Peeterssen.
vrijdag 4 juli 2008
Meer blauw (en meer groen) voor de Blaarmeersen
Schepen Peeters: “Actieve recreatie heeft baat bij meer aandacht voor de natuur. Zo zijn beboste oppervlakten niet alleen interessant voor broedende vogels, maar ook voor recreanten die een schaduwrijk plekje zoeken dicht bij de ligweide”. Bovendien zorgen de bosjes voor een hoge belevingskwaliteit. Een ander aandachtspunt is de Blauwe Wimpel: de Blaarmeersen zijn gekend voor haar uitmuntende waterkwaliteit. Met de drastische verlaging van het waterpeil is het nog even afwachten, maar schepen Peeters wil niets forceren. Om de nodige werken uit te voeren werd water van de Blaarmeersen werd in de Leie gepompt. Maar het water terugpompen mag niet, gezien de hoge eisen die men aan de waterkwaliteit stelt. Er zit daar onder de waterspiegel bovendien veel leven en dat mag niet bruusk verstoord worden. Daarom laat men het water op natuurlijke manier stijgen, en dat kan nog even duren.
Steeds meer bezoekers (zelf buitenlanders) komen naar de Blaarmeersen zwemmen, sporten, wandelen of kamperen ter wille van het vele groen. Het ziet ernaar uit dat door de vele begeleidende maatregelen de recreatieve ruimte niet alleen toeneemt maar ook uitdraaien op natuurwinst voor het geheel. Om de strandzone uit te breiden moest heel wat riet sneuvelen, maar ook daar voorzag men in een oplossing. Nieuwe rietzones werden aangelegd in een recreatieluwe zone zodat watervogels opnieuw kunnen nesten en broeden in de Blaarmeersen. Om het sluikstorten tegen te gaan zijn er nieuwe afvalkorven geplaatst. Bovendien zijn er twee afvaleilanden waar men het afval gesorteerd kan achterlaten. Bovendien is al het hout dat bij de heraanleg gebruikte FSC gelabeld. Dit wil zeggen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Bovendien wordt het regenwater opgevangen en gebruikt als spoelwater voor de toiletten. Ook de voormalige skiheuvel heeft een nieuwe bestemming. Van zodra de vegetatie weer hersteld is komt er op de top een oriëntatiepunt zodat wandelaars een prachtig uitzicht hebben. Link: http://www.gent.be/blaarmeersen
Guido Van Peeterssen.
donderdag 3 juli 2008
Drie voetgangers- en fietsbruggen verbinden Gent met Oude Dokken
De komende tien tot vijftien jaar wil het Gentse stadsbestuur de omgeving van de drie oudste dokken van Gent, het Handelsdok, het Houtdok en het Achterdok, uitbouwen tot een volledig nieuw stadsdeel aan het water. In die periode wordt het oude havengebied omgetoverd tot een moderne woonwijk met parken, handel en publieke dienstverlening. Om de nieuwe wijk vlot aansluiting te doen krijgen met de bestaande stad is de bouw van de voetgangers- en fietsbruggen essentieel. Dankzij deze bruggen wordt het water een bindmiddel in plaats van een fysieke grens. De drie geplande bruggen zijn evenwichtig over het gebied verspreid. De kortste brug, met een lengte van ongeveer 30 meter, ligt in het verlengde van de Metselaarsstraat en gaat over het Achterdok heen. De twee andere bruggen hebben een lengte van ongeveer 110 meter. De ene gaat in het verlengde van de Kraankindersstraat over het Handelsdok heen, de andere brug volgt de as van de Doornzelestraat en verbindt de ACEC site met het toekomstige park in de buurt van de Afrikalaan. Alle bruggen hebben een breedte van minstens 4 meter.
Omdat de bruggen in belangrijke mate mee het beeld en de identiteit van de Oude Dokken bepalen, kozen AG SOB en W&Z ervoor een ontwerper te selecteren via de Open oproep procedure van de Vlaamse Bouwmeester. In deze procedure zegt de opdrachtgever niet welke architectuur hij wil, maar legt hij de nadruk op wat het project betekent voor de stad, de samenleving en de gebruikers, en welke kwaliteiten hij ervan verwacht. Op die manier heeft de opdrachtgever een perfect zicht op de kwaliteit van de ontwerper met wie hij aan de slag gaat. Uit de wedstrijd, die mee werd gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, kwam uiteindelijk een duidelijke winnaar naar voren. Het ontwerp van het Parijse bureau Feichtinger Architectes voldeed het best aan de verwachtingen van de opdrachtgevers. De jury prees hun voorstael vooral omwille van de verbluffende soberheid, continuïteit en slankheid. Feichtinger Architectes verwierf internationale faam met haar ontwerp van de ‘Passerelle Simone de Beauvoir’ over de Seine in Parijs. Voor deze voetgangersbrug kreeg het bureau verschillende belangrijke architectuurprijzen. Met de Drielandenbrug over de Rijn, aan de Duits-Franse grens, kaapte Feichtinger de Duitse Brückenbaupreis weg. Meer realisaties zijn te vinden op de website www.feichtingerarchitectes.com
Guido Van Peeterssen.