woensdag 17 september 2008

Stad Gent mag het Label Gelijkheid Diversiteit voeren

De Stad Gent heeft al sinds de jaren negentig een gelijkekansenambtenaar in haar rangen en sinds enkele jaren is er ook een programmateam Diversiteit en Gelijke Kansen aan de slag. De gelijkekansenambtenaar en het programmateam richten zich niet alleen op de Gentenaar maar ook op de werking van de eigen organisatie. Vorig jaar werd vanuit het Departement Personeel en Organisatie een actieplan opgesteld om voor de organisatie het Label Gelijkheid Diversiteit te behalen. Op basis van dat plan kreeg de Stad Gent het Label op proef toegekend. Het voorbije jaar werden heel wat acties met succes opgestart. De indicatieve cijfers zijn hoopgevend. Vandaag heeft de federale minister van Werk en Gelijke Kansen Joëlle Milquet het Label Gelijkheid Diversiteit overhandigd aan de Gentse schepen van Personeelsbeleid Fatma Pehlivan.

Om voor personen uit kansengroepen de drempels weg te werken, worden alle vacatures nog eens gericht bekendgemaakt bij Gentse belangenverenigingen. Voor de examens worden cultuurvrije testen gebruikt en personen met een handicap krijgen bij het afleggen van die testen specifieke faciliteiten aangeboden. Voor de personeelsleden van het Departement Personeel en Organisatie worden een aantal heel gerichte vormingen georganiseerd en voor de leidinggevenden op de werkvloer komen er workshops onder de noemer ‘Diversiteit is een verrijking’. Volgend voorjaar zal er een sensibiliseringscampagne worden gelanceerd om diversiteit en gelijke kansen bij alle personeelsleden onder de aandacht te brengen.

De resultaten van het actieplan zijn zichtbaar in de samenstelling van het personeelsbestand van de Stad Gent. Tot de kansengroepen worden personen van een bepaald geslacht, personen van allochtone afkomst, personen met een handicap, ervaren werknemers en kortgeschoolden gerekend. Op 1 januari 2007 bestond het personeelsbestand van de Stad Gent uit 48,49 % mannen en 51,51 % vrouwen, op 1 augustus 2008 uit 47,98 % mannen en 52,06 % vrouwen. Uit deze cijfers blijkt dat de vervrouwelijking van de organisatie zich doorzet. Positief is dat het aantal vrouwen in alle functies is toegenomen, dus ook in de functies die traditioneel door mannen werden ingevuld. Dit bewijst dat de Stad Gent een bijzonder vrouwvriendelijke organisatie is. Zo vrouwvriendelijk zelfs dat de mannen zich op dit moment qua aantal in de rol van kansengroep bevinden. Qua geleverde arbeidstijd zwaaien mannen nog steeds de plak. Het blijven vooral de vrouwen die er vanuit hun taken binnen het gezin voor kiezen om deeltijds te gaan werken.

Begin 2007 was 3,30 % van alle medewerkers van de Stad Gent een allochtoon, halfweg 2008 was dat al 3,99 % geworden. De positieve trend die de voorbije jaren werd ingezet, heeft zich het voorbije anderhalf jaar dus doorgezet. Deze stijging is voor een groot stuk te danken aan de toename van allochtonen in tijdelijke tewerkstellingsprojecten. De doorstroming naar de reguliere tewerkstelling moet dan ook blijvend worden verzorgd. Begin 2007 beschikte slechts 1,16 % van de personeelsleden van de Stad Gent over een erkenningsnummer van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, op 1 augustus 2008 was dat nog steeds slechts 1,11 %. Op gebied van tewerkstelling van personen met een handicap werd geen vooruitgang geboekt. De doelstelling bestaat erin om tot een arbeidsparticipatie van 2 % te komen. Er zullen dan ook extra maatregelen moeten worden genomen. Schepen Fatma Pehlivan: “Subsidies van de Vlaamse overheid kunnen daarbij een steuntje in de rug zijn”.


Begin 2007 was 56 % van alle medewerkers van de Stad Gent ouder dan 45 jaar, halfweg 2008 was dat nog 53 %. De vervanging van gepensioneerde personeelsleden is duidelijk op gang gekomen. De komende jaren zal de natuurlijke uitstroom van ervaren werknemers nog sterker toenemen, met een eerste piekmoment in 2011 en een tweede in 2017. Om op lange termijn een beter uitgebalanceerde personeelssamenstelling te krijgen op het vlak van leeftijd, zullen er blijvend mensen van alle leeftijden moeten worden aangeworven. Aangezien de scholingsgraad van onze samenleving stijgt en er zich steeds meer kandidaten mét een diploma hoger secundair onderwijs aanbieden, blijft bij de Stad Gent de evenredige arbeidsparticipatie van kortgeschoolden verzekerd. De daling van het aantal kortgeschoolde personeelsleden is het gevolg van het feit dat gepensioneerde personeelsleden niet langer per definitie in hetzelfde ambt of op hetzelfde niveau worden vervangen maar in functie van wat de Stad Gent nodig heeft om haar taken als lokale overheid zo kwaliteitsvol mogelijk uit te voeren.

Geen opmerkingen: