Ziekenhuizen strijden volop tegen ziektekiemen en vooral tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie. De UGent en het bedrijf Chrisal hebben de krachten gebundeld en brengen een probiotisch reinigingsmiddel met spectaculaire resultaten op de markt. Is de vloer van het ziekenhuis dan zo proper? Zelfs na een grondige reiniging blijft er altijd een dunne film over met allerlei nare beestjes. Deze film is zo taai dat hij de bacteriën tegen krachtige chemische en ontsmettingsproducten beschermt. Daar zitten ook ziekenhuisbacteriën tussen, micro-organismen die immuun zijn tegen antibiotica en die elk jaar enkele duizenden doden maken. En de bestaande schoonmaakmiddelen bevorderen die resistentie nog. De oplossing? Probiotische reinigingsmiddelen. In deze nieuwe schoonmaakproducten zitten massa’s bacteriën die hun ziekmakende collega’s overspoelen, uithongeren en grotendeels verdringen.
“In 2007 zijn er ongeveer vijfduizend stalen genomen in het Algemeen Ziekenhuis Lokeren”, vertelt Marianne Van Wambeke van de NV Avecom. Deze spin-off van de UGent maakt zelf probiotische producten. Samen met het Labo voor Microbiële Ecologie en Technologie van de UGent onderzocht Avecom het effect van de nieuwe schoonmaakproducten. “Het aantal bacteriën bleef na reiniging ongeveer gelijk, maar het aantal ziekenhuisbacteriën, zoals het beruchte MRSA, liep met 80 tot 90% terug. In een volgend onderzoek bleek ook het aantal ziekenhuisinfecties bij patiënten terug te lopen. In risicozones, zoals de afdeling geriatrie en de afdeling intensieve zorgen, daalde de infectiegraad zelfs met 60%." Probiotische schoonmaakmiddelen zijn niet alleen razend efficiënt, ze belasten ook het milieu niet.
Robin Temmerman was vroeger onderzoeker bij LabMET, nu is hij R&D manager bij Chrisal. Die Belgische KMO produceert industriële reinigingsmiddelen. In 2000 ging het bedrijf resoluut voor ecologisch verantwoorde industriële schoonmaakproducten. De producten van Chrisal veroveren ondertussen beetje bij beetje de ziekenhuismarkt. Het bedrijf heeft een patent genomen op een combinatie van bacillen in probiotische schoonmaakmiddelen. De UGent mocht eerder al de probiotische reinigingsmiddelen van Chrisal uittesten. Die waren bestemd voor de landbouw, meer bepaald voor het reinigen van de stallen. Daar waar de klassieke chemische bestrijdingsmiddelen faalde, lukte het met probiotica wel. Je kreeg een blinkende stal, want de bacillen pakten ook het hardnekkige vuil in de biofilm aan. Maar bovenal: het aantal ziekteverwekkende bacteriën was gedaald. Doordat de dieren minder ziek werden, steeg de hoeveelheid voeding die in massa dier werd omgezet zelfs met 20%.
“De ontwikkeling van een probiotisch bestrijdingsmiddel tegen Legionella Pneumophila was een belangrijke doorbraak” zegt professor Willy Verstraete: “Die bacterie komt voor in water. In warm water neemt ze plotseling sterk toe. Wordt dat water ook nog eens verneveld, zoals in een douche, dan kan de bacterie gemakkelijk de longen binnendringen en een longontsteking veroorzaken. Dat is de bekende veteranenziekte. Vooral hotels en andere gebouwen met grote sanitaire installaties zijn kwetsbaar.” Klassiek wordt Legionella bestreden door ’s nachts het water te verhitten. Een dure oplossing, en na enkele uren zijn de bacteriën al terug. Bestrijding met chloor, ozon of UV licht is dan weer schadelijk. Willy Verstraete: “Wij pakten het aan langs probiotische weg. Door het toevoegen van hoge dosissen gunstige bacteriën concurreerden we de slechte weg. In de koeltoren van een kerncentrale zat het water bijvoorbeeld vol Legionella. Het verdampte, wat gevaarlijk kan zijn voor werknemers en omwonenden. Door toevoeging van probiotische bacillen werd het aantal legionella’s terug van 80.000 tot 4.000 per liter, ver beneden de normen en goedkoper dan chemische bestrijding.”
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten