Veroniek Collewaert, Vakgroep Accountancy en Bedrijfsfinanciering van de UGent, is net terug van een jaar onderzoek in Stanford. Zij nam in haar onderzoek, gesteund door het FWO Vlaanderen, 28 ondernemingen onder de loep die relaties onderhielden met Business Angels, dat zijn vermogende particulieren die investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen. Doel van het onderzoek was te achterhalen waar zich mogelijke conflicten bevonden tussen ondernemingen en hun Business Angel(s) en hoe deze conflicten konden voorkomen worden. In de studie werd tevens onderzocht hoe deze conflicten de innovativiteit van het betrokken bedrijf konden beïnvloeden.
Een relatie tussen Business Angels en ondernemers is als een huwelijk: beide partijen gaan met de beste bedoelingen een verbintenis aan die inzet en wederzijds vertrouwen eist. Net zoals in een huwelijk is het dan ook niet vreemd dat investeerders en ondernemers conflicten en onenigheden ervaren. Deze ruzies kunnen echter verstrekkende gevolgen hebben, ook op de prestaties van het betrokken bedrijf. Uit het onderzoek blijkt dat conflicten tussen Business Angels en ondernemingen meestal betrekking hebben op strategische beslissingen zoals productontwikkeling en marktuitbreiding. Voorts blijkt dat de meest innovatieve ondernemingen grotere teams hebben (dus met meer ondernemers en meer business angels) en in een vroeg ontwikkelingsstadium business angel financiering ontvangen.
Tevens blijken enkel conflicten over strategische beslissingen een significant negatieve impact te hebben op innovativiteit van de onderneming. Een mogelijke verklaring voor dit effect is dat deze onenighedenen te veel beslag leggen op de aandacht van alle betrokken partijen. De aandacht en cognitieve capaciteit die besteed worden aan brainstorming en creatief nadenken worden op deze manier volledig opgeslorpt door de voorliggende problemen tussen investeerders en ondernemers. In haar onderzoek onderscheidt Veroniek Collewaert vervolgens enkele belangrijke voorwaarden voor een geslaagde relatie tussen Business Angels en ondernemingen:
Onderlinge afhankelijkheid
Ondernemers moeten in staat zijn de belangrijkste taken te vervullen zonder hiervoor steeds een beroep te moeten doen op de ervaring van de Business Angel. Ook business angels zijn erbij gebaat toch een minimum aan participatie of betrokkenheid aan de dag te leggen. Het gezegde “keep your noses in and hands out” blijkt hier dus te kloppen.
Vertrouwen
Zonder vertrouwen lopen bedrijven en Business Angels het risico dat alle goedbedoelde, taakgerichte debatten leiden tot meer persoonlijk geaarde conflicten, die altijd nefast zijn.
Doelstellingen op één lijn
Het op één lijn brengen van de doelstellingen tussen Business Angels en ondernemers kan het creëren van een constructieve omgeving vergemakkelijken. Indien doelstellingen binnen een groep goed op elkaar zijn afgestemd zal er meer vertrouwen heersen.
Info: Veroniek Collewaert, Vakgroep Accountancy en Bedrijfsfinanciering
tel. 09 264 79 60. Mail: Veroniek.Collewaert@UGent.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten