dinsdag 1 januari 2008

16 bedreigde Super GB's heropenen allemaal onder franchise

In 1885 opende de eerste Grand Bazar haar deuren in Brussel. Daarna volgden winkels in Luik, Antwerpen en Gent. In 1958 ontstond de supermarkt zoals we die vandaag nog kennen. In 1970 besloot GB haar winkelaanbod uit te breiden, de eerste Brico ging open. In 1974 fusioneerde GB tot GIB, en werd in 2000 werd overgenomen door de Franse groep Carrefour. Er werken in België zo’n 17.000 arbeiders voor Carrefour, waarvan 5.502 in de winkels in eigen beheer. In 2006 was er een omzet van 5.380 miljard euro. De zestien Super GB's die door het moederbedrijf Carrefour worden gesloten, zullen vanaf 3 januari opnieuw de deuren openen maar dan onder franchise. De vakbond LBC kaart deze praktijk aan, omdat dit voor het personeel slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden oplevert.

In februari werden er herstructureringen aan op 3 verschillende niveau’s aangekondigd bij de hypermarkten Carrefour, de gewone Super GB’s en de kleine GB Express buurtwinkels. Carrefou kondigde aan 8 tot 10 nieuwe Super GB’s en een 40-tal GB Express winkels te openen. Al deze nieuwe winkels zouden uitgebaat worden door geranten. Tevens kondigde Carrefour aan dat ze 16 Super GB's die structureel verlieslatend waren, wilde sluiten. Het ging om de supermarkten in Dendermonde, Deurne, Ekeren, Gent-Dampoort, Halle, Heppen, Oudenaarde, Sint-Niklaas, Ukkel Marlow, Doornik, Quievrain, Anderlues, Gilly, La Louvière, Rocourt en Grivegnée. Daar werkten zowat 900 mensen, van wie uiteindelijk niemand naakt werd ontslagen. Personeelsleden werden overgeplaatst of konden op brugpensioen.

Maar al bij de aankondiging van de sluiting waarschuwden de bonden voor de heropening onder franchise. Dat scenario wordt nu bewaarheid. "De winkels konden genieten van een grote interesse vanwege franchisenemers. Voor de klant blijft het merk GB behouden", verklaarde de woordvoerster van Carrefour maandag. De christelijke vakbond LBC betreurt de franchising. "Een zicht op het aantal personeelsleden dat er zal worden tewerkgesteld hebben we niet. Maar we hebben wel een zeer duidelijk zicht op de loon- en arbeidsvoorwaarden van de nieuwe personeelsleden en die zijn een heel stuk slechter dan voorheen", luidt het in een persbericht. Zo komen de nieuwe personeelsleden in een ander paritair comité. Dit betekent dat het aanvangsloon 16,5 procent lager is dan vandaag. Voor een verkoopster met 22 jaar dienst bedraagt het verschil zelfs 40 procent, berekende de vakbond. De LBC voerde maandag een symbolische actie aan de Carrefour van Halle.

De laatste jaren investeerde Carrefour aanzienlijk in de GB supermarkten, maar de rendabiliteit voldeed niet. De loonkosten stegen sneller dan de omzet verklaarde de directie. Vermits het verschil werd steeds groter, wat de situatie onhoudbaar maakte. Bovendien werd het voorbestaan van de keten bedreigd. GB wou zoveel mogelijk naakte ontslagen vermijden en alle rendabele commerciële formules zoals franchise in overweging nemen. Carrefour verwijst naar het steeds groter aantal concurrenten die steeds agressiever worden. Zo nam het aantal supermarkten en hard discounters toe van 2.008 in 2000 naar 2.330 in 2006. Ook de prijsconcurrentie nam toe.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: