Minister Van Mechelen bracht maandagmiddag een werkbezoek aan de Gentse Sint-Baafskathedraal. De restauratie van de kathedraal kost nu al 2,7 miljoen euro. Momenteel wordt het hoogkoor gerestaureerd: een monnikenwerk op 60 meter hoogte dat 487.860 euro kost. De minister bezocht ook het glasatelier waar de oude glasramen gerestaureerd worden. Gouverneur Denys: “Al twee keer liet het provinciebestuur dringende instandhoudingwerken uitvoeren. Vooral het hoogkoor, het oudste gedeelte van de Sint-Baafskathedraal, verkeert in slechte staat. Daarna wordt de toren aangepakt, die is in slechte staat. Omdat de uitvoering van fase over zes jaar is gespreid stegen de lonen en materiaalkosten gestadig.
De restauratie vraagt vooral veel tijd en vakkennis, en er wordt vaak gewerkt op onbereikbare plaatsen: ook dat vraagt een gespecialiseerde aanpak. Zo zijn de middeleeuwse glasramen allemaal gesneuveld, de restauratie begon onmiddellijk na de Beeldenstorm. Om die glasramen echter te restaureren worden ze één na één naar beneden gehaald en in een gespecialiseerd atelier gerestaureerd. Gelukkig werd er veel geleerd van de restauratie van de Sint-Jacobskerk drie jaar geleden. De staat van de toren baart de experts zorgen. Bij hevige windvlagen kunnen stenen naar beneden komen, dan moet er een veiligheidsperimeter uitgezet worden.
Voor de bouw van de Sint-Baafskathedraal koos men destijds voor Doornikse steen. Bij de restauratie blijkt nu dat 10% verkeerd geplaats werd (gespleten) en 40% versleten is door ouderdom (verbrokkeld). De goede stenen worden volgens een strak schema behandeld en teruggeplaatst, zoniet verliezen ze onherroepelijk hun stevigheid. Maar ook met de nieuwe stenen is er een probleem: enkel steenlagen die zich op een bepaalde diepte bevinden geven stenen met de juiste hardheid. En die stenen moeten iets groter zijn zodat de steenkappers ze met de hand kunnen afwerken. Anders krijgen de gerestaureerde delen van de kathedraal een totaal ander uitzicht.
De minister volgde tijdens zijn bezoek de restauratie van het hoogkoor, het meest ingrijpende deel van de restauratie. Die moet klaar zijn tegen 2009. Daarna volgt de restauratie van de toren. De volledige restauratie duurt zeker nog tot 2015. Voor minister Van Mechelen is het onderhoud van Vlaamse monumenten er belangrijk. Monumenten zijn uniek en vormen een belangrijk deel van de toeristische economie. Minister Van Mechelen benadrukte dat hij van de 24 miljoen euro die hij vrijmaakte er 8 miljoen naar Oost-Vlaamse monumenten gaat, iets waar gedeputeerde Jozef Dauwe hem erg erkentelijk voor is.
Guido Van Peeterssen.
dinsdag 29 januari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten