dinsdag 15 april 2008

Gentse stationsbuurt krijgt 2 Koninklijke pleinen.

Aan de lijst met straatnamen in de buurt van het station Gent Sint-Pieters worden binnenkort negen nieuwe plaatsnamen toegevoegd. Er zijn in de Gentse stationsbuurt een aantal straatnamen die verwijzen naar het koningshuis zoals de Koningin Fabiolalaan, Koning Albertlaan, Koning Boudewijnstraat, Koningin Maria-Hendrikaplein, Prinses Clementinalaan en Koningin Astridlaan. Binnenkort komen daar het Prinses Mathildeplein en het Koningin Paolaplein bij. De gemeentelijke commissie algemene zaken van 14 april keurde de naamgeving goed, de gemeenteraad van volgende week moet de beslissing nog bevestigen. Openbare wegen en pleinen mogen enkel de naam van een lid van de Koninklijke familie dragen na een principiële vaststelling door de gemeenteraad en nadat de toestemming van de Regering verkregen. Het is nog even wachten voor alles in orde is. Tijdens de gemeentelijke commissie werden nog 7 andere nieuwe plaatsnamen voor het Project Gent Sint-Pieters toegekend. Drie plaatsnamen verwijzen naar de wereldtentoonstelling van 1913, die de huidige stationsomgeving als nieuwe stadsdeel voor het eerst op de kaart zette.

Op de terreinen van de NMBS langsheen de Koningin Fabiolalaan komt er tussen de nieuw op te richten gebouwen een plein waar geen enkel toponiem voor in aanmerking komt. Daarom deed het stadsarchief de suggestie om aan het plein de naam “Koningin Paolaplein” toe te kennen. Koningin Paola werd geboren als Prinses Paola Ruffo di Calabria op 11 september 1937 te Forte dei Marmi (Italië). Op 2 juli 1957 huwde zij Prins Albert van België. Achter het Sint-Pietersstation ontstond er na de afbraak van een rij huizen een open ruimte waar geen toponiem voor in aanmerking kwam. Volgens dezelfde procedure kwam het voorstel om deze open ruimte als plein in te richten en de naam Prinses Mathilde te geven. Prinses Mathilde werd geboren te Ukkel op 20 januari 1973. Zij kreeg de titel van Prinses van België op 4 december 1999, dag van haar huwelijk met Prins Filip.

Oscar Van de Voorde was de hoofdarchitect van de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913. In dat jaar kreeg hij nog andere belangrijke opdrachten: de Banque de Flandre (nu Kredietbank aan de Kouter) en het Institut Moderne (Koningin Fabiolalaan). Na zijn succes op de Wereldtentoonstelling ontwerpt hij onder meer de Bank van de Arbeid in de Volderstraat, het intussen verdwenen postgebouw aan de Franklin Rooseveltlaan, het kasteel Carelshof te Sint-Amandsberg en tal van sociale woonwijken in dienst van de Gentse Maatschappij voor Goedkope woningen. Het domein waar de Wereldtentoonstelling toen plaats vond is nu het Miljoenenkwartier, nabij het Sint-Pietersstation. Het toekennen van de naam “Esplanade Oscar Van de Voorde” sluit aan bij de locatie van de Wereldtentoonstelling. De Esplanade verwijst ook naar het voorplein dat Oscar Van de Voorde ontwierp aan de hoofdtoegang van de Wereldtentoonstelling langs de Kortrijksesteenweg.

Valentin Vaerwyck werd geboren te Gent op 3 maart 1882. Tijdens zijn studietijd tot architect toonde hij een grote belangstelling voor het behoud van het historisch patrimonium. Met de restauratie van de Gentse Belforttoren (1911-1913) en de plannen voor het Alijnshospitaal vestigde hij zijn faam als historisch traditioneel restaurateur. In 1913 was hij nauw betrokken bij de ontwerpen van zowel het “Modern Dorp” als “Oud Vlaenderen” voor de Wereldtentoonstelling Bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog volgde de ene opdracht na de andere. Vaerwyck voerde verschillende restauraties uit, ontwierp monumenten voor oorlogsslachtoffers en tekende ontwerpen ter vervanging van talrijke verwoeste gebouwen Zijn aandacht ging ook uit naar arbeidershuisvesting. Zo werden te Merelbeke, Oostakker en Sint-Amandsberg tuinwijken naar zijn ontwerp opgericht. Van 1923 tot 1947 was Vaerwyck werkzaam als Provinciaal Architect. In die hoedanigheid ontwierp hij o.a. de Provinciale Hogere Arbeidsschool aan de Coupure. Na zijn pensionering ontwierp hij, samen met Jean Hebbelinck, het Provinciehuis aan de Gouvernementstraat. De nieuwe weg tussen de R4 en de Sint-Denijslaan die de nieuwe parking zal ontsluiten krijgt zijn naam.

Timicheg was een Filippijn die overleed te Gent in 1913. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1913 was ook een zogenaamd Filippijns Dorp te bezoeken. Het etaleren van exotische volkeren op expo’s was een vaste traditie die tot 1867 terugging. De Gentse expo maakte hierop geen uitzondering en pakte uit met een Senegalees Dorp en een Filippijns Dorp. Beide attracties waren privé initiatieven in handen van impresario’s die er met extra toegangsprijzen een winstgevende zaak van maakten. In dat dorp demonstreerden 60 Filipino’s, meer bepaald Icoroten van de Haino-stam, tal van activiteiten: een zeer primitieve manier van weven, houtgravuur door vuur, beeldhouwwerken, manden maken en zo meer. Zij voerden oorlogsdansen uit en dansen van alle slag en sportoefeningen zoals loopwedstrijden, spieswerpen en klimmen.

Op 20 augustus 1913 meldt De Gazette van Gent de dood van Timiteg: "Het Filippijns Dorp is in rouw. Timiteg, één van de inwoners, is naar de Velden van de Grote Jager vertrokken. Hij was pas 28 jaar oud. Hij verkwijnde langzaam in ons weinig gastvrije klimaat, ver van de brandende zon waar de zon alles zo heerlijk maakt. Hij voelde heimwee, werd moedeloos, vatte kou en stierf. Timiteg werd begraven op het gemeentekerkhof van de Brugsepoort”. Het overlijdensregister van de Dienst Bevolking vermeldt echter: “Timicheg, né à Bontoc (Mountains) îles Philippines, agé de vingt huit ans, voyageur, decédé ‘Parc Citadelle’ exposition hier à neuf heures du matin”. Het domein waar de Wereldtentoonstelling toen doorging, is nu het Miljoenenkwartier, nabij het Sint-Pietersstation te Gent. Het toekennen van de naam Timichegtunnel sluit aan bij de locatie van de Wereldtentoonstelling. Link: http://www.projectgentsintpieters.be/

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: