Het festival met de lange naam, beter gekend als het Internationaal Straattheaterfestival ging op zoek naar een nieuwe naam, een nieuwe locatie, een nieuwe huisstijl en een nieuwe website. Alles kon beter, behalve het straattheater natuurlijk. Maar het ISTF doet zo veel meer: circus, magie en spektakel in al zijn vormen. En zeg nu: je breekt internationaal door maar je zit met een bijna onuitspreekbare naam. Vorig jaar werd het publiek gevraagd een handje toe te steken en een nieuwe naam te bedenken. Het was Jan Bogaerts uit Gent die met een goed voorstel kwam, hij kreeg meteen 500 euro en een vrijgeleide voor alle voorstellingen tijdens het Festival.
Jan Bogaerts stelde de naam ‘Mira Mira’ voor, voor hem betekende dat de verwondering in zijn meest pure vorm of de universele uitroep van een kind. Het woordje Miro werd er bijgevoegd want Miro betekent ‘verwondering’ in het Esperanto of ‘ik kijk’ in het Spaans. Fabien Audooren: “De nieuwe naam MiramirO refereert naar wat we willen bereiken met ons festival. We willen mensen samenbrengen door hen te laten kijken naar een fascinerende voorstelling, hen verbazen en meeslepen in verwondering. Het Festival wil ook mensen confronteren en laten genieten van andere culturen”.
Wil dat nu zeggen dat het Internationaal Straattheaterfestival (ISTF) de oude naam overboord gooit en resoluut kiest voor MiramirO? Voorzitter Guido De Leeuw: “Het ISFT blijft bestaan als overkoepelende organisatie en behoudt zijn eigen oude webstek. De structuur bestaat nu echter uit vier aparte organisaties. MiramirO biedt een podium voor tal van kunstvormen die buiten de traditionele theaterruimtes gebeuren. Het archief en documentatiecentrum wordt ondergebracht in SAIL (Street Arts Information Library). Het productiecentrum COAST ondersteunt de ontwikkeling en nieuwe ideeën van jonge getalenteerde kunstenaars”. Het ISFT blijft ondertussen ook zijn belangrijke rol in verschillende internationale samenwerkingsfestivals vervullen.
De nieuwe site van MiramirO kwam er dankzij een aantal getalenteerde mensen. Johnny Bekaert is een zelfstandig grafisch vormgever en vormt een team samen met Frida Leroy, Xavier Verhelst en Mandy Bekaert. Ondertussen werd er uitgekeken naar een nieuwe locatie. Begin mei verhuist het Festival naar het Stapelplein 32 te Gent: daar is meer plaats om alle spullen en al het papier te stapelen. Er wordt dan ook flink wat promotie gevoerd. Kunstenaar MUGO tekende vier postzegels met het logo van MiramirO, elk van de zegels heeft de waarde van een genormaliseerde zending. Op verschillende locaties in Gent werd een promotiespot voor op AVS opgenomen. Die wordt de komende weken dan ook op AVS getoond. Tenslotte is er nu ook een presentatieboek met een overzicht en uitleg van alle activiteiten.
Tijdens de persconferentie op het Maria Hendrikaplein werd graffitikunstenaar Peter Ysebie gevraagd om een kunstwerk rond het thema ‘Verwondering’ te maken. Hij bewerkte een grote cubus op een publieke plaats, midden in de voorbijgaande massa van pendelaars, reizigers en toevallige passanten. Fabien Audooren: “Graffiti is een medium dat even vluchtig is als straattheater: beide zijn er maar even en daarna zijn ze weg, enkel de herinnering blijft hangen”.
Guido Van Peeterssen.
donderdag 17 april 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten