Provincie Oost-Vlaanderen bant tegen 2010 de gloeilamp uit het provinciaal patrimonium. Het provinciebestuur engageert zich zo om de eigen uitstoot van CO2 te reduceren en zijn steentje bij te dragen in de aanpak van de klimaatproblematiek. De campagne wordt officieel gelanceerd op 20 april, de Dag van de Aarde. De eerste provinciale site zonder gloeilampen is het provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat te Meilegem. Het centrum opent op 20 april ook de expo Klimaatcasino over klimaat en energie en voegt op die manier de daad bij het woord.
In een periode van 3 jaar worden alle energieverslindende gloeilampen vervangen door spaarlampen. Ook wordt onderzocht op welke plaatsen het mogelijk is halogeenspots door spaarlampen of led verlichting om te ruilen. Bovendien wordt het nieuw aankopen en installeren van gloeilampen verboden. In de meeste gebouwen worden geen gloeilampen meer aangekocht, maar ze zijn wel nog te vinden in allerlei functionele lokalen zoals bergingen, toiletten en in bureaulampen. De campagne wordt op zondag 20 april officieel gelanceerd, dat is ook de Dag van de Aarde, die dit jaar volledig in het teken van het klimaat staat.
De gloeilamp is verouderd: 98% van de energie wordt namelijk omgezet in warmte. Spaarlampen verbruiken 5 keer minder energie, én gaan 10 maal langer mee. De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling berekende dat als alle energieverslindende gloeilampen thuis vervangen worden door spaarlampen, het elektriciteitsverbruik van de gezinnen met de helft omlaag gaat. Dat zou de uitstoot van het broeikasgas CO2 in België verminderen met haast 1 miljoen ton. De provincie wil dan ook het goede voorbeeld geven. Gedeputeerde Peter Hertog: “Als we een gloeilamp van 60 Watt die gemiddeld 3 uur per dag brandt vervangen door een evenwaardige spaarlamp van 12 Watt, dan levert dat een jaarlijkse besparing op van 8 euro en 31,5 kg CO2. De meerkost van een spaarlamp wordt dus binnen het jaar terugverdiend”.
Tijdens de duur van de tentoonstelling in de Kaaihoeve organiseert de provincie Oost-Vlaanderen ook vijf klimaatavonden. Deelnemers krijgen er alle juiste en praktische informatie om zelf aan de slag te gaan tegen de opwarming van de aarde. Volgende thema's komen aan bod: klimaatbeleid (15 mei), mobiliteit (28 mei), voeding (4 juni), natuur (3 september) en wonen (25 september). Meer informatie en inschrijven via de website www.dekaaihoeve.be. Deelnemen is gratis.
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten