Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen en Open VLD houden woord. Vandaag besliste de Vlaamse regering om de belastingvermindering voor 1 miljoen werkende Vlamingen op te trekken van 150 naar 200 euro. Normaal was deze belastingkorting pas voorzien in de loop van 2009. Maar omdat minder belastingen zorgen voor meer banen en meer koopkracht, bespoedigt de Vlaamse regering dit nu. Daarnaast zal elke gemeente ook 100 euro per inwoner krijgen voor de aflossing van de lokale schulden. Dit zogenaamde Marshallplan verlicht niet enkel de financiële lasten van de lokale besturen, ook de gezinnen en de bedrijven pikken hiervan een graantje mee. Beide maatregelen werden eerder aangekondigd en worden nu ook gerealiseerd.
Omdat meer banen en minder belastingen dé beste middelen zijn tegen armoede en koopkrachtverlies, vroeg Open VLD voorzitter Bart Somers de Vlaamse regering om een tandje bij te steken. “Als onze partners het willen kan Vlaanderen meer doen en kunnen we de belastingen voor de werkende Vlaming nog meer verlagen. Zo dragen we bij tot een klimaat waarin werken beloond wordt en er meer mensen aan de slag kunnen,” aldus Bart Somers. Omdat de koopkracht het de laatste maanden hard te verduren kreeg krijgen 1 miljoen werkende Vlamingen nu 200 euro belastingkorting. In de loop van vorig jaar kregen velen onder hen al een financiële opkikker van 125 euro. Vooral de lagere en de middeninkomens profiteren van deze Vlaamse korting. Vanaf volgend jaar krijgen alle werkende Vlamingen een belastingkorting van 200 euro.
De huidige situatie van heel wat Vlaamse steden en gemeenten is niet zo rooskleurig. Omdat de Vlaamse regering over voldoende financiële middelen beschikt besloot minister Van Mechelen om de lokale schuldenberg te helpen aflossen. Aan de overname hangt een prijskaartje van 612 miljoen euro. Maar het zogenaamde Marshallplan verlicht niet enkel de financiële lasten van de lokale besturen, ook de gezinnen en de bedrijven hebben er voordeel bij. Omdat het elektriciteitsgebruik niet langer belast wordt genieten zowel de gezinnen als de bedrijven van een reële lastenverlaging. Bovendien krijgen gezinnen gedurende 10 jaar een vermindering op de onroerende voorheffing voor een energiezuinige woning. Ook de bedrijven doen goede zaken door een volledige vrijstelling van onroerende voorheffing op nieuw materieel en outillage dat oud vervangt. Bron http://www.vld.be/
Guido Van Peeterssen.
vrijdag 22 februari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten