Op 1 februari ging het Europese Network of Excellence “High-Performance and Embedded Architecture and Compilation” van start. Het project verenigt de 100 beste Europese onderzoekers in het domein van de computersystemen. Het netwerk wil het Europese onderzoek in computersystemen sturen en coördineren door het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie, het organiseren van regelmatige thematische vergaderingen en door het stimuleren van Europese samenwerking. Het netwerk heeft zijn eigen conferentie en zomerschool die beide zeer druk bijgewoond worden.
Voor de komende jaren wordt dit netwerk van 4,8 miljoen euro gecoördineerd door de Gentse Prof. Koen De Bosschere uit de onderzoeksgroep parallelle informatiesystemen (PARIS) van de Universiteit Gent. De onderzoekgroep PARIS bestaat uit een 35-tal onderzoekers onder leiding van 5 professoren. De onderzoeksgroep coördineert ook de Vlaamse onderzoeksgemeenschap over architecturen en compilers voor ingebedde systemen en participeert in talrijke regionale en internationale onderzoeksprojecten. Met meer dan 250 wetenschappelijke publicaties sinds 2000 is het één van de grote Europese onderzoeksgroepen in dit domein.
Het onderzoek in de computersystemen bevindt zich op dit ogenblik op een keerpunt: op de eerste plaats vervaagt het verschil tussen supercomputers, laptops en consumentenelektronica zoals mobiele telefoons, elektronische agenda’s en navigatiesystemen. Ze worden meer en meer gebouwd met dezelfde componenten, en hebben te maken met dezelfde beperkingen. Dit biedt nieuwe perspectieven voor de Europese computerindustrie die traditioneel sterk staat in de consumentenelektronica.
Processorfabrikanten worden meer en meer aangezet om complexe processors te vervangen door verschillende gespecialiseerde processors op één chip. Theoretisch geeft dit een betere prestatie bij een lager energieverbruik, op voorwaarde dat het programma kan opgesplitst worden in verschillende componenten die parallel kunnen uitgevoerd worden. Het automatisch parallelliseren van een programma is echter een open probleem dat om een oplossing smeekt om optimaal gebruik te kunnen maken van de multicore processors die op ons af komen. Het HiPEAC netwerk verricht ook op dit terrein baanbrekend onderzoek. Link: http://www.hipeac.net
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten