Woensdagmiddag maakte Boek.be de laureaat bekend van de Boekenleeuw, de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek. Daarnaast kregen vier auteurs een Boekenwelp, een eervolle vermelding. Daarna werd de Boekenpauw, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek, bekend gemaakt. Tenslotte werden twee Boekenpluimen toegekend: eervolle vermeldingen als aanmoediging voor illustratoren.
Noëlla Elpers kreeg voor haar boek Dolores de Boekenleeuw 2008, goed voor 2.500 euro en een gouden speld. Dolores gaat over een meisje van vijf is dat beseft dat ze anders is dan haar broers en zussen. Door haar gedrongen postuur kan ze niet goed meedoen aan hun spelletjes. Een dwerg als Dolores is maar geschikt voor één ding: een leven als nar. Koning Ferdinand zoekt een cadeautje zoekt voor zijn sombere dochter Johanna en als geen ander is de brutale Dolores in staat de prinses op te vrolijken en er groeit een hechte vriendschap tussen de twee meisjes. Een bijzonder warm verhaal over liefde en trouw, genegenheid, verdriet en wanhoop. Maar ook een prachtig verhaal dat de lezer meesleept doorheen het Spanje van de 15de eeuw.
Voor de toekenning van de Boekenpauw boden zich 46 kandidaten van divers pluimage zich aan. De jury kreeg zowel traditioneel als verrassend experimenteel werk te zien De jury liet tenslotte haar oog vallen op drie opvallende prentenboeken waarover ze allen heel enthousiast waren: hier is uitmuntendheid aan de orde. Tom Schamp kreeg voor ‘De Zesde Dag’ een Boekenpauw, Sabien Clement en Pieter Gaudesaboos kregen voor ‘Linus’ een Boekenpluim, evenals Kaatje Vermeire voor ‘De vrouw en het jongentje’. Ook Tom Schamp ontving een geldprijs van 2.500 euro en een gouden speld.
De zesde dag is een hoogst originele versie van het scheppingsverhaal. Tom Schamp creëert een heel nieuw en origineel universum waar God als een aardige bebaarde kerel in vrolijke klusseroutfit over de bladzijden loopt. Een artistieke ‘God in Frankrijk’ die net als de illustrator duidelijk genietend van wat hij tot stand brengt. Telkens weer komt de illustrator verrassend uit de hoek met geestige details en visuele grapjes, slimme verwijzingen, een ongewone textuur, gewaagde kleurenpaletten, een gedurfde en uitgekiende vormgeving. Je raakt niet uitgekeken op deze genereuze en uitnodigende driedimensionale wereld. Ook de jury zag dat het goed was en voor deze originele creatie kreeg Tom Schamp de Boekenpauw 2008. Link: www.boek.be
Guido van Peeterssen
donderdag 28 februari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten