woensdag 27 februari 2008

Twaalfde verkeersveilige dag

Voor de twaalfde keer werd door in de provincie Oost-Vlaanderen een verkeersveilige dag georganiseerd. Hiermee wordt de dramatische kettingbotsing herdacht die op 27 februari 1996 gebeurde op de E17 ter hoogte van Nazareth. De actie spitste zich toe op snelheidscontroles, maar er werd uiteraard ook aandacht besteed aan andere overtredingen. Er werd door alle 29 politiezones en de federale wegpolitie (op de autosnelweg) deelgenomen aan de actie. 250 personeelsleden voerden 62.454 controles uit. Er werden nog nooit zoveel voertuigen gecontroleerd op een verkeersveilige dag als dit jaar.

Er is een opmerkelijke stijging van het aantal vastgestelde overtredingen, zowel van de overtredingen met minder als met meer dan 10 km/u te snel. Bij snelheidsovertredingen, minder dan 10 km/uur stijgt het aantal sinds 2006 van 3,5% naar 3,7% in 2007 tot 5% in 2008. Maar er zijn ook meer chauffeurs die opmerkelijk sneller reden: reden in 2006 nog 1,4% van de chauffeurs meer dan 10% te snel, dan steeg dat aantal tot 2% in 2007 en 2,4% in 2008. Als men beide cijfers optelt reden 7,4% van de Oost-Vlaamse chauffeurs te snel.

Er is wel een groot verschil tussen de autosnelweg en de arrondissementen en tussen de arrondissementen onderling. Ook tussen de verschillende zones is een soms merkwaardig groot verschil te zien. In het arrondissement Gent wordt er met 4,6% overtredingen ‘rustig’ gereden, in tegenstelling tot Oudenaarde, waar 9% van de bestuurders een bekeuring voor overdreven snelheid kreeg en op de snelwegen waar 11,5% van de bestuurders een zware voet had.

Wat betreft de alcoholcontroles is er beter nieuws: er waren weinig bestuurders onder invloed van alcohol. Slechts 2 op 589 bestuurders die een ademtest aflegden werden betrapt op een strafbaar alcoholgehalte. Voor de actie ‘Drugs in het verkeer’ is er wat meer tijd nodig en zijn er nog geen resultaten bekend. Is er een vermoeden van druggebruik dan worden vier standaardtesten afgenomen. Als er dan een aanwijzing van druggebruik is wordt er een urinetest gedaan. Pas als die positief is wordt er een dokter gevorderd die een bloedstaal afneemt. Enkel dat bloedstaal kan, na screening in een erkend labo, aanleiding geven tot vervolging.

Er werden naast controles op snelheid en alcohol heel wat andere vaststellingen gedaan zoals inbreuken op de wegcode, controle op het dragen van de autogordel, de verzekering van het voertuig en gebruik van de GSM achter het stuur. En wie de komende maanden te snel wil rijden op de E17 zal daar wel enige hinder van ondervinden: in maart en april wordt er namelijk gewerkt op de E17. Meer daarover op dit bericht

Geen opmerkingen: