woensdag 13 februari 2008

UGent opent tentoonstelling over gezichtsbedrog.

Op donderdag 14 februari opent rector Paul Van Cauwenberge in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen de tentoonstelling ‘OOG & Blik, een andere kijk op gezichtsbedrog en het werk van kunstschilder Jos De Mey.’ De bedoeling van de tentoonstelling is het fenomeen gezichtsbedrog op een andere manier te tonen. Gezichtsbedrog is een verschijnsel dat al van in de oudheid gekend is. Heel wat verschijnselen werden steeds beter begrepen naarmate dat de algemene kennis over de fysica van het licht, de fysiologie van het zien en de werking van de hersenen toenam.

uil01Een optische illusie ontstaat wanneer er een conflict bestaat tussen enerzijds de vermeende werkelijkheid, die we met onze zintuigen waarnemen, en anderzijds de echte realiteit, die we op basis van de kennis van de wereld om ons heen weten. In de tentoonstelling wordt gezichtsbedrog benaderd vanuit een geschiedkundig standpunt. Optische illusies worden door de eeuwen heen bekeken. De thema’s die in de tentoonstelling worden behandeld zijn o.a. anamorfose, camera obscura, toverlantaarn, het werk van Joseph Plateau, de stereoscoop, hologrammen en zo meer.

Er wordt ook werk van kunstschilder Jos De Mey (1928 – 2007) getoond. Jos de Mey studeerde en doceerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Hij doceerde ook aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Architectuur in Gent en was gastdocent aan het Instituut voor Kleurenpsychologie in het Oostenrijkse Salzburg. Er zijn relaties en herkenningen in zijn werk met ideeën en werkwijzen van Magritte, Delvaux, Willink, Breugel, Ensor en Escher. Zijn stijl heeft echter een geheel eigen karakter en invulling. Ieder kunstwerk van Jos de Mey toont wel een vals perspectief in een spel van licht, kleur en schaduw en geeft een naar perfectie zwemende weergave van gras, baksteen, bomen, hout, wolken en andere dagelijkse materialen en dingen uit de natuur of de gebouwde omgeving. Architectuur en natuur worden in de schilderijen behandeld omwille van hun materie, hun structuur, omwille van de lichtinval en om hun ruimtelijk zijn.

Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen is een instelling van de Universiteit Gent en behoort tot de faculteit Wetenschappen. Het doel van het Museum is het bewaren en openstellen voor het publiek van de collectie wetenschappelijke instrumenten, gebruikt in onderwijs en onderzoek aan de Gentse Universiteit sinds haar stichting (1817) tot het einde van de 20e eeuw. Het Museum bezit een uitgebreide collectie instrumenten uit de diverse wetenschappelijke disciplines (fysica, chemie, wiskunde, biologie, geografie, …). Naast de permanente tentoonstelling worden er in het Museum op geregelde basis ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd rond diverse onderwerpen.

Praktisch: de tentoonstelling is te bezichtigen in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen, Krijgslaan 281 (gebouw S-30), 9000 Gent. Deze tentoonstelling is toegankelijk elke werkdag tussen 15 februari en 16 mei 2008 van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Ook op de zondagen van 24 februari, 30 maart en 27 april telkens van 14 tot 16 uur zal de tentoonstelling te bezichtigen zijn. Link: http://www.sciencemuseum.ugent.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: