vrijdag 19 december 2008

Bio Base Europe goed voor 21 miljoen euro.

Op 12 december hebben Europa, Vlaanderen en Nederland binnen het kader van een Interreg IV-project de krachten gebundeld om 21 miljoen euro aan Bio Base Europe toe te wijzen. Bio Base Europe is het grootste Interreg project dat ooit is toegewezen aan de grensregio Vlaanderen-Nederland. Bio Base Europe is een samenwerkingsverband tussen Ghent Bio-Energy Valley en Biopark Terneuzen en zal onderzoeks- en opleidingsfaciliteiten voor bioprocessen bouwen om de ontwikkeling van een duurzame biogebaseerde economie in Europa te versnellen.. Bio Base Europe zal het streven naar duurzame productieprocessen stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 verlagen. Biopark Terneuzen in Nederland en Ghent Bio-Energy Valley in België hebben ieder afzonderlijk al een sterke reputatie opgebouwd als promotoren voor de uitbouw van de biogebasseerde economie in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Het nieuwe Bio Base Europe samenwerkingsproject moet de regio omvormen tot het belangrijkste centrum voor de biogebaseerde economie in Europa.

Het Bio Base Europe initiatief is in Europa het eerste in zijn soort. Bio Base Europe zal een uniek platform ontwikkelen voor de bevordering van duurzame bioprocessen die de ontwikkeling van bio-energie en biogebaseerde producten uit duurzame biomassabronnen bevorderen en de afhankelijkheid van eindige fossiele grondstoffen reduceren. Deze overgang van de huidige op fossiele grondstoffen gebaseerde economie naar een biogebaseerde economie wordt beschouwd als een van de belangrijkste wegen naar industriële duurzaamheid. Biogebaseerde productie zorgt nu al voor de transformatie van een brede selectie industrieën, vooral in de chemische, energie- en agro-industriële sectoren in de wereld.

Bio Base Europe bestaat uit twee onderdelen: een proefinstallatie en een opleidingscentrum. De Bio Base Europe Pilot Plant zal zich hoofdzakelijk richten op technologieën van de tweede generatie om landbouwkundige nevenproducten en gewassen die niet bedoeld zijn voor consumptie zoals tarwestro, maïskolven, houtsnippers, Jatropha- en algenolie om te zetten in biobrandstoffen, biokunststoffen en andere biogebaseerde producten. Hoewel de wetenschap de mogelijkheden van deze technologieën al in laboratoriumproeven heeft aangetoond, ligt de moeilijkheid in de opschaling van deze processen naar productieschaal. Momenteel worden vele nieuwe processen opgeschort of zelfs gestopt vanwege deze moeilijkheden. De Bio Base Europe Pilot Plant is bedoeld om deze hindernis uit de weg te ruimen door proeffaciliteiten te verschaffen die de opschaling van nieuwe bioprocessen naar een industrieële schaal mogelijk maken. De Pilot Plant van Bio Base Europe is een flexibele en gevarieerde proefinstallatie die de hele waardeketen op één plaats kan uitvoeren: van de groene bronnen tot aan het uiteindelijke product. Het zal fungeren als een open innovatiecentrum dat beschikbaar is voor commerciële bedrijven en onderzoeksinstellingen die zich bezighouden met bioactiviteiten in de hele wereld. De ingebruikname van de nieuwe proefinstallatie, waarvan de kosten geraamd worden op €13 miljoen en welke in Gent, België gebouwd zal worden, is gepland voor het vierde kwartaal van 2009.

Het tweede kernonderdeel van het Bio Base Europe initiatief zal onder andere een ultramodern opleidingscentrum omvatten, het Bio Base Europe Training Center, om het industriebrede tekort aan vakkundige procesoperators en technische onderhoudsspecialisten, vooral voor de biogebaseerde economie, aan te pakken. Het Training Center van Bio Base Europe dat een verdere investering van €8 miljoen vertegenwoordigt, zal in Terneuzen in Nederland komen. Er zullen opleidingsfaciliteiten komen voor biogebaseerde activiteiten en het zal opereren volgens een open opleidingsmodel. Er zullen zowel standaard als bedrijfsspecifieke opleidingen en cursussen aangeboden worden, gericht op bioprocessen. Bio Base Europe zal ook netwerkactiviteiten, technologische innovatie en ondernemerschap stimuleren en een programma voor publieksvoorlichting en communicatie ontwikkelen. Het Bio Base Europe Training Center zal in 2010 in gebruik worden genomen.

Biopark Terneuzen, opgericht in februari 2007, is een ‘Smart Link’ initiatief dat het nieuwe denken vertegenwoordigt in het totstandbrengen van agro-industriële duurzaamheid. Biopark Terneuzen is een initiatief van de Provincie Zeeland, Zeeland Seaports en de deelnemende industriële partijen. Voortbouwend op de economische voordelen en de voordelen van kennisoverdracht die verkregen worden door het op één locatie samenbrengen van aan elkaar verwante ondernemingen, brengt Biopark Terneuzen het platform op een hoger niveau. Op basis van smart linking, bevordert en faciliteert het het gebruik van de belangrijkste synergieën tussen de partnerbedrijven. In het bijzonder de mogelijkheden om elkaars bijproducten en afvalstromen uit te wisselen en te gebruiken als grondstof of als aanvulling op de nutsvoorzieningen voor hun eigen processen. Dit draagt bij aan hun productiviteit, het behoud van niet-duurzame bronnen en het verlagen van de belasting van het milieu. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.bioparkterneuzen.com.

Ghent Bio-Energy Valley ondersteunt de ontwikkeling van duurzame biogebaseerde activiteiten in de regio Gent in België. Ghent Bio-Energy Valley is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Gent, de gemeente Gent, de Haven van Gent, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en een aantal industriële bedrijven die actief zijn op het gebied van de productie, distributie, opslag en het gebruik van bio-energie en biogebaseerde producten. Ghent Bio-Energy Valley is een vooraanstaand Europees initiatief voor de ontwikkeling van de biogebaseerde economie van de toekomst. Ghent Bio-Energy Valley stimuleert de ontwikkeling van de biogebaseerde economie door samenwerkingsprogramma’s, gezamenlijke initiatieven en het creëren van synergie tussen de partners op het gebied van Research & Development, structurele maatregelen en beleid, logistiek en communicatie naar het grote publiek. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.gbev.org

Geen opmerkingen: