Maandagochtend stelde André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen, samen met alle betrokken partijen het overlegplatform RECROV voor aan de verzamelde pers. Vanaf vandaag zullen de Oost-Vlaamse vertegenwoordigers van de grote politieke families, de vakbonden en de vertegenwoordigers van de werknemers samen aan tafel zitten om efficiënt te reageren op de economische crisis en antwoorden te formuleren. Gouverneur Denys: “Dit overleg is al een aantal weken aan de gang. Gesprekken met burgemeester Termont, schepen Mathias de Clercq en senator Tony Van Parys leren dat de economische crisis onze regio extra hard treft. Tijd dus om over partijgrenzen heen te handelen”. Alle betrokkenen willen de aanbevelingen samen voorleggen aan de Vlaamse en federale regering.
Schepen Mathias De Clercq: “Het crisisoverleg werd opgestart onmiddellijk na het enorme banenverlies enkele weken terug en heeft vier pijlers: Werklozenbegeleiding, de missing links in de infrastructuur, de concurrentiekracht van de bedrijven en de koopkracht van de burger. Onze aandacht spitst zich vooral toe op de Gentse haven omdat hier 66.000 mensen werken. Bovendien is de haven een wezenlijke stimulans voor de regionale tewerkstelling en ontwikkeling”. Gezien de talrijke openstaande vacatures wil schepen De Clercq wil dat werklozen sneller naar een geschikte job toegeleid worden. Bedrijven vragen ook om de lasten op ploegenarbeid en overuren te verminderen. Mathias De Clercq: “Bedrijven vragen specifieke maatregelen om het hoofd boven water te houden zoals afschaffen van taksen op bepaalde risico’s, het tijdig betalen van overheidsopdrachten en een soepele regeling voor oudere werknemers zoals brugpensioen”.
De vakbonden hebben een aantal voorstellen om de tewerkstelling te verhogen en de koopkracht te beschermen. Danny Van Hoorebeke (ACLVB) en Patrick Mertens (ABVV): “Er moeten maatregelen komen rond tijdelijke werkloosheid in de getroffen bedrijven. Het plafond voor de berekening van uitkeringen ligt momenteel op 60%, dat moet naar 70% en zelfs naar 75 %. Bovendien zijn uitkeringen geplafonneerd, daardoor krijgt een arbeider vaak niet de volledige uitkering waar hij recht op heeft. Dat plafond moet zeker 300 euro hoger. Men vergeet soms dat ook arbeiders hoge gezinslasten hebben, dure leningen afbetalen en heel wat vaste kosten hebben”.
Ook de verkeersafwikkeling kan beter. Gouverneur Denys: er zijn in Gent zes missing links, dat zijn schakels die van strategisch belang zijn voor een vlotte verkeersafwisseling. Er is de maritieme toegankelijkheid, de ombouw van R4 Oost en de realisatie van de R4 Zuid. Maar ook het Waasland, Ronse, Dendermonde vragen aandacht voor hun verkeersproblemen. Volksvertegenwoordiger Joke Schauvliege: “Minister Hilde Crevits investeert 125 miljoen euro in de Gentse regio. Voor de ontsluiting van de R4 tussen Zwijnaarde en Merelbeke wordt 70 miljoen euro voorzien. Januari 2009 start de selectieprocedure en eind 2009 moeten de onteigeningen rond zijn. Voor de R4 West wordt een ontwerpstudie opgestart en voor een volwaardig dynamisch verkeersmanagement voor het grootstedelijk gebied wordt 23 miljoen euro voorzien.
Guido Van Peeterssen.
dinsdag 30 december 2008
Gouverneur Denys start overleg rond economische crisis
Labels:
André Denys,
Mathias De Clercq,
RECROV
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten