Volgens de buurtbewoners is het rusthuis een rechtstreekse bedreiging voor het pas aangeplante Vredesbos in vlakbij in de Koningsdonkstraat. Schepen Tom Balthazar verklaart vol ambitie: "Het Vredesbos zal met de helende kracht van de natuur en nog enkele te construeren monumenten een krachtig signaal zijn tegen de golf van geweld die ons blijft overspoelen". Het bos zal ongeveer 12 hectare groot en vormt de kern van een grootschalig groengebied. De stad Gent heeft nu een openbare prijsvraag uitgeschreven om er een monumentale site voor te ontwerpen. De vraag is nu of het nieuw te bouwen rusthuis aanspraak kan maken op deze vredesprijs van 92.500 euro. Het nieuw te bouwen rusthuis ligt bovendien in de Gentbrugse Meersen, een groene zone van 270 hectare die aansluit bij de Damvallei in Heusden wordt bedreigd. Ook dit zien de buurtbewoners niet zitten.
De NV Cofinimmo heeft voor dit perceel, tegen zeer gunstige voorwaarden, een recht van opstal bekomen. In 1980 werd het perceel door Notaris Van Isterdael te koop aangeboden voor 17 Euro/m2, met de raadgeving de grond best niet te kopen omdat die som veel te hoog lag voor een blauw ingekleurde zone. Volgens de actievoerders wil Cofinimmo zaken doen door het gebouw tegen een hoge prijs aan een VZW verhuren. Een perceel bouwgrond in deze omgeving wordt vandaag verhandeld voor 250 Euro/m2. Het opzetten van deze zuiver commerciële operatie op een in het blauw ingekleurd perceel strookt evenmin met de wetgeving.
Bovendien loopt de toegang naar de loskade langs de zuidelijke zijgevel, rakelings langs de tuinen van de aanpalende woningen. Voor alle leveringen van voedsel, wasgoed, ophalen van huishoudelijke afval, voor ziekenwagens, lijkwagens en alle andere diensten zullen de voertuigen gebruik maken van een half verharde brandweg. Bij een eventuele brand zal deze weg wellicht versperd zijn voor brandweervoertuigen. Omwonenden vrezen ook voor een directe inkijk in woonruimtes, slaapkamers en tuinen die de privacy ernstig schend.
Om te kunnen beweren dat het project slechts uit drie bouwlagen bestaat, wordt de onderste bouwlaag kelder genoemd, hoewel kleedkamers, refter en keukens er zich bevinden. Maaltijden worden hier in twee industriële keukens in de kelder bereid. Omwonenden vrezen dat geuren en uitwasemingen zeer hinderlijk zijn voor de omwonenden die er bovendien met hun neus bovenop zitten. In omringende straten zijn kelders niet toegestaan. Daar lopen huizen met kruipkelders bij lichte regenval onder water. Cofinimmo plant de aanleg van een bouwvloer van meer dan 1,800 m². Een put van 4m diepte zal worden uitgegraven. Nog vóór de werken zal men het grondwater gedurende vele weken moeten oppompen. Het actiecomité vreest ernstige grondverzakkingen, barsten in de muren en het afsterven van inheemse beplanting en bomen veroorzaken. Nu al zijn er huizen die ten gevolge van problemen met de ondergrond stabiliteitsproblemen hebben. Bovendien voldoet de huidige riolering niet. De sanitaire voorzieningen voor 128 kamers en meer dan honderd baden, stortbaden, was- en vaatwasmachines zullen grote problemen scheppen met de afvoer van afvalwater en zullen stank veroorzaken.
De lijst met klachten is niet min. De omgeving kan de verkeersdrukte van zoveel bezoekers, werknemers, leveranciers, algemene diensten en ziekenwagens niet aan. De kindvriendelijkheid van de omringende straten waar de bewoners, meestal jonge gezinnen, zo naar gestreefd hebben zal verdwijnen en tot ongelukken leiden. Met de verkeersdrukte veroorzaakt door de aanwezigheid van 128 bewoners, personeel en bezoekers zullen enorme parkeerproblemen opduiken. Link: www.weverbosdreef.be en http://www.wgm.be/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten