dinsdag 23 december 2008

Frank De Winne wordt boordcommandant ISS

Vandaag gaven minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle en astronaut Frank De Winne meer informatie over de Belgische steun aan het Europese ruimtevaartprogramma in het Euro Space Center. Minister Laruelle gaf er toelichting over de belangrijke beslissingen voor België, die eind november in het kader van de ESA ministerraad in Den Haag werden genomen. Daarbij droegen de ESA lidstaten samen 9,94 miljard euro bij. Het Belgisch ruimtevaartbudget, dus ongeveer één miljard euro gedurende de volgende vijf jaar, zal jaarlijks toenemen van 173 miljoen euro in 2009 tot 218 miljoen euro in 2013. Dat is een verhoging van 20 % in vergelijking met de periode 2000-2008. Dankzij deze investering wordt België de op vier na grootste geldschieter van de ESA. De volgende vijf jaar zal België 947 miljoen euro aan de ruimtevaart besteden. Meer dan 470 miljoen daarvan zal naar nieuwe programma’s gaan. Minister Laruelle wilde dat België deelnam aan de financiering van 300 miljoen euro om de werkingskosten van het internationaal ruimtestation ISS te dekken. Ons land trok dus 48,9 miljoen euro uit in plaats van de oorspronkelijk geplande 44,8 miljoen euro voor de uitbouw van het ISS. Deze Belgische betrokkenheid ligt volledig in de lijn van de steun die ons land aan Frank De Winne geeft in het kader van zijn missie aan boord van het ISS vanaf mei 2009. Minister Laruelle spreekt haar bewondering uit voor het werk van astronaut De Winne. Ze feliciteert hem ook voor zijn aanstelling als gezagvoerder van het ISS tijdens de laatste twee maanden van zijn missie. Frank De Winne zal zo de eerste Europese commandant van het ruimtestation worden. Frank De Winne is voor België een uitzonderlijk uithangbord, zowel voor onderzoekers als ondernemingen. Hij kan ook jongeren warm maken om met een wetenschappelijke studie te beginnen.

Voor het programma General Support Technology Programme (GSTP) wordt 115 miljoen euro geïnvesteerd voor de ontwikkeling van nieuwe technologie, die uitgetest wordt met de kleine PROBA satellieten. Het gaat om demonstratiemissies in een baan om de aarde, zoals het vliegen in formatie, en de programma's Vegetation (het in beeld brengen van de vegetatie op onze planeet) en ALTIUS (scheikundige analyse van de atmosferische bestanddelen) in het kader van het programma GMES.

Naar de bemande ruimtevaart en het internationaal ruimtestation ISS, waarin Frank De Winne van mei tot november 2009 gaat leven en werken, gaat 90 miljoen euro. Bijna 50 miljoen daarvan dient voor de exploitatie van het station met behulp van de ATV ruimtecargo's. Twee miljoen gaat naar onderzoek naar een Automated Re-entry Vehicle (ARV). Over de eventuele ontwikkeling van een dergelijk ruimtetuig, dat cargo naar de aarde kan terugbrengen, wordt beslist tijdens de volgende ministeriële ESA raad in Italië in 2011.

De toegang tot de ruimte met lanceerraketten krijgt 2,7 miljoen euro. Dit bedrag omvat 20 miljoen voor Ariane 5 Post-ECA, wat 6 % vertegenwoordigt van de Belgische financiering voor de voortzetting van het werk voor de cryotechnische (= op superkoude brandstoffen werkende) motor Vinci. Deze inspanningen zouden moeten leiden tot een verbeterde Ariane 5-raket, een programma dat vanaf 2011 van start zou gaan met een budget van 1,5 miljard euro. Telecommunicatie krijgt 52 miljoen euro voor de activiteiten in het kader van ARTES. Het gaat in het bijzonder over grondterminals en geïntegreerde toepassingen, met producten en diensten met een grote toegevoegde waarde. Link: http://www.esa.int/esaCP/Belgium_du.html

Geen opmerkingen: