Uit een grote enquête van Monytalk blijkt dat de Belgen zich heel wat zorgen maken over hun pensioen. Pensioeninkomsten zijn nu eenmaal cruciaal om dezelfde levensstandaard te behouden als u stopt met werken. Daarbij blijkt dat acht op tien het wettelijk pensioen ontoereikend vindt, bij de zelfstandigen is dat zelfs negen op tien. Bij de ambtenaren blijkt dat slechts de helft zich zorgen maakt over zijn pensioen. Gelukkig heeft het overgrote deel al extra maatregelen genomen om voldoende inkomsten te hebben na hun pensioen. Liefst 80 % koos voor pensioenfondsen, maar ook de eigen woning scoort goed. Liefst 73 % % beschouwt de woning als een maatregel om het pensioen aan te vullen en 81 % beschouwt het als een maatregel om de inkomsten te beschermen bij overlijden. Een eigen woning biedt een ruime garantie opdat dat de overlevende partner dezelfde levensstandaard kan behouden en de opvoeding van de kinderen kan verzekeren. Het is dus verbazend dat levensverzekeringen of schuldsaldoverzekeringen, die de overlevende partner of de erfgenamen moeten beschermen onvoldoende gekend zijn.
Ruim van de deelnemers is bezorgd over zijn financiële toestand na het pensioen. Dat resultaat is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat mensen vaak niet weten hoeveel inkomsten ze zullen hebben na hun pensionering. Toch is het mogelijk is om een schatting van uw pensioen aan te vragen op de website ken uw pensioen . Als u bij die schatting de sommen toevoegt die u ontvangt in het kader van uw pensioensparen, groepsverzekering, VAPZ, eigen spaargeld en zo meer, hebt u een goed idee van uw inkomsten na uw pensioen. Daarbij is pensioensparen een goede keuze, als u maar vroeg genoeg begint. Een dertigjarige die elk jaar het fiscaal maximumbedrag stort (830 euro in 2008) vergaart ongeveer 100.000 euro, afhankelijk van het rendement van de belegging. Dat levert een maandrente van 300 à 350 euro op. Wie begint met pensioensparen op 45-jarige leeftijd, vergaart amper 30.000 euro, goed voor een rente van 100 euro per maand.
En eenmaal met pensioen, verkiest u dan een kapitaal of een rente? Een eenvoudige berekening wijst uit dat een kapitaal de betere oplossing is. Een kapitaal van 125.000 euro belegd tegen 4,5 % brengt maandelijks ongeveer 470 euro op. Daarbij wordt het kapitaal niet aangesproken. Als u beslist het kapitaal aan te spreken en gedurende vijftig jaar een rente te genieten, dan ontvangt u bij met 4,5 % niet minder dan 515 euro per maand. Kiest u voor een periode van 25 jaar, dan krijgt u bij hetzelfde netto rendement 690 euro per maand. Het kapitaal lijkt echter de voordeligste oplossing: de rente is vergelijkbaar en u kunt (nog een deel van) het kapitaal nalaten aan uw erfgenamen. De vorige regering (SP.a en VLD heeft wel een aantal maatregelen genomen om de laagste pensioenen te sparen.
De vaag is nu hoe zwaar de pensioenfondsen te lijden hebben onder de financiële crisis. Een kwart van de Nederlandse pensioenfondsen staat er zo slecht voor dat ze wellicht ingrijpende maatregelen moeten nemen. Als we de komende drie jaar geen herstel zien, wordt zelfs een daadwerkelijke verlaging van de pensioenrechten een reële optie." Bij de laatste peiling blijkt dat 85 procent van de pensioenfondsen te weinig geld in kas heeft om de pensioenen voor inflatie te corrigeren. Zij beschikken niet langer over de vereiste buffer van 5 %. Tegenover elke 100 euro pensioenverplichting moet tenminste 105 euro aan vermogen staan, zo eist de pensioenwet. De fondsen hebben vanaf april volgend jaar drie jaar de tijd om hun minimale buffer weer te herstellen. Een kwart van de pensioenfondsen heeft echter helemaal geen buffer meer en komt ronduit geld tekort. Een gat van minstens 5 %. Niet iedereen zal die achterstand de komende jaren inhalen, ook niet als de beurs aantrekt. Dat houdt in dat een deel van de bevolking zal moeten overwegen om ook na de pensioenleeftijd te werken of andere alternatieven zal moeten uitwerken.
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten