De Gentse kersmarkt gaat van start op vrijdag 12 december, toch kunnen bezoekers nu genieten van een Eerlijke Handel Markt op het Sint-Baafsplein op vrijdag 5 en zaterdag 6 december, telkens van 12 tot 20 uur. De markt is een primeur in Vlaanderen. De Stad Gent draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en aanmoedigen van eerlijke handel is daar een onderdeel hiervan. Dit is de boodschap van schepen Tom Balthazar en schepen Mathias De Clercq die vrijdagmiddag de Eerlijke Handel markt openden. Schepen Balthazar: “De kraampjes van de Kerstmarkt worden deze week toch opgesteld, daarom maken we hier op het Sint-Baafsplein van de gelegenheid gebruik om producten uit het eerlijke handelcircuit te promoten”. In meer dan veertig kraampjes wordt een heel verschillend aanbod aan eerlijke producten getoond: koffie, chocolade, koekjes, confituur, textiel, kleding, houtwerk, duurzaam reizen, en zelfs eerlijke draagdoeken voor baby’s.
Deze eerste Eerlijke Handel Markt is een unieke gelegenheid om op één plaats een heel grote variatie aan producten uit de eerlijke handel te leren kennen. Want eerlijke handel kan oprecht verrassend zijn. Voordat thee, koffie, cacao, bananen of katoen bij ons een lekkernij of een warme trui zijn, betekenen ze werk en inkomen voor de producenten. Heel veel producten die wij gebruiken komen uit het Zuiden. De mensen daar leven vaak in grote armoede, omdat ze geen goed loon krijgen van hun werkgevers of omdat ze benadeeld worden door de wereldmarkt. Vandaag zijn al meer dan 1,4 miljoen boerenfamilies en arbeiders bij deze eerlijke handel betrokken. Uiteraard zijn de inspanningen van de vele organisaties en bedrijven die werken rond eerlijke handel pas leefbaar op langere termijn, als de vraag naar deze producten bij ons groter wordt. Vandaar deze Eerlijke Handel Markt in het centrum van Gent.
Gent werd op 1 juli 2005 als eerste grote stad bekroond met de titel Fair Trade Gemeente. Lokale vrijwilligers en het stadsbestuur doen inspanningen om van onze stad een centrum van eerlijke handel te maken onder de noemer ‘ik ben verkocht’. In meer dan 35 winkels en meer dan 25 horeca zaken in Gent kun je Fair Tradeproducten kopen of verbruiken. Heel veel medewerkers van de Stad Gent slaan de handen in elkaar om dit te bereiken want duurzaam handelen is niet gemakkelijk. Er is een nauwe samenwerking nodig om de verschillende soorten duurzaamheid met elkaar te verzoenen. Tijdens vergaderingen en officiële bezoeken wordt enkel koffie gedronken die Max Havelaar Fair Trade gelabeld is. Voor de werkkledij van de arbeiders konden bijzondere voorwaarden opgelegd worden die de goede arbeidsomstandigheden tijdens de productie garanderen. Het schoonmaakpersoneel van de Stad Gent werkt met schoonmaakmiddelen die minder belastend zijn voor het milieu en de gebruiker. De pensioenreservers van de Stad Gent worden belegd bij ethische fondsen. Sinds de jaren ’90 koopt de Stad Gent duurzaam geëxploiteerd hout aan. Ook in kantoormateriaal, zitbanken, speeltuigen en infopanelen wordt steeds vaker gekozen voor hout uit duurzaam geëxploiteerde bossen (met het FSC label).
vrijdag 5 december 2008
Eerlijke Handel Markt op Sint-Baafsplein
Labels:
Eerlijke Handel Markt,
Sint-Baafsplein
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten