Bij de jaarlijkse uitreiking van de 'Thuis in de Stad' prijs van de Vlaamse overheid vielen deze keer twee Gentse projecten in de prijzen: ‘Duurzaam huis’ van Samenlevingsopbouw Gent en ‘Handleiding Speelweefsel’ van Stad Gent. Vlaams minister van Stedenbeleid Marino Keulen beloonde beide projecten met een cheque van 12.500 euro. Het ‘Thuis in de Stad’ project van de Vlaamse overheid zet steden en stedelijkheid in de kijker. De ‘Thuis in de Stad’-prijs beloont projecten in drie categorieën: een fysiek ruimtelijk project, een innovatief project voor kinderen en jongeren en een innovatief bewoners, buurt- en wijkinitiatief. De Gentse projecten situeren zich in de tweede en derde categorie.
In opdracht van de Plangroep Speelruimtebeleid van de Stad Gent ontwikkelde het Onderzoeksbureau Kind & Samenleving in samenwerking met landschapsarchitect Jan Pillen in november 2006 de handleiding ‘Speelweefsel in Gent, richtlijnen en inspiratiebeelden voor de realisatie van kindgerichte kwaliteitsvolle publieke ruimte’. Deze handleiding dient als inspiratiebundel voor het ontwikkelen van de publieke ruimte gericht op de jeugd, zonder deze op een voetstuk te plaatsen. De Plangroep Speelruimtebeleid fungeerde als stuurgroep bij de opmaak van de handleiding. Hierin zijn heel wat diensten vertegenwoordigd zoals de Jeugddienst, de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, de Groendienst, de Dienst Stedelijke Vernieuwing en Gebiedsgerichte Werking, de Dienst Mobiliteit, het Departement Onderwijs en de Sportdienst. Gent was eind 2007 de eerste stad in Vlaanderen die het concept ‘speelweefsel’ goedkeurde en garandeerde dat deze principes ook effectief worden gebruikt bij de opmaak en de beoordeling van plannen voor de publieke ruimte. Met de toekenning van de ‘Thuis in de Stad’-prijs en de daarbij horende 12.500 euro volgt nu ook de erkenning.
Het project ‘Duurzaam Huis’ van vzw Samenlevingsopbouw Gent werd bekroond als meest innovatief bewoners, buurt- en wijkinitiatief dat door Stad Gent erkend en gestimuleerd wordt en dat betrekking heeft op stedelijke ecologie of alternatieve woonvormen. De organisatie startte in 2001 met het Duurzaam Huis in Dampoort. Ze zocht er oplossingen voor de problematiek rond sluikstorten en afval selecteren. De organisatie werkte samen met de bewoners aan concrete energiebesparing en het toepassen van het begrip duurzaamheid, aan het verbeteren van de huisvestingssituatie en het beheren van de sneukeltuin, een plek waar fruitbomen, bessenstruiken en notenbomen staan. De vzw heeft hier samengewerkt met heel wat partners: met Intercultureel Netwerk Gent en met Electrabel, maar ook met de Groendienst en met de Dienst Wonen van Stad Gent. Ook dit project ontvangt een som van liefst 12.500 euro.Link: www.thuisindestad.be en http://www.belg.be/leesmeer.php?x=3778
vrijdag 5 december 2008
Gentse projecten winnen ‘Thuis in de Stad’ prijs
Labels:
Thuis in de stad
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten