Tijdens het komende Internationaal Festival van Vlaanderen Gent en Filmfestival Gent worden twee eredoctoraten uitgereikt. De UGent zal namelijk een institutioneel eredoctoraat uitreiken aan dirigent René Jacobs en cineast Raoul Servais. Dit gebeurt tijdens het Internationaal Festival van Vlaanderen Gent en het Filmfestival Gent. Beide eredoctoraten kaderen in de jarenlange relatie tussen de UGent en de beide festivals, en in de inspanningen van de universiteit om het (Gentse) cultuurleven mee te ondersteunen en te stimuleren.
Met het eredoctoraat voor René Jacobs kan de UGent haar waardering uitdrukken voor de inspanningen van haar alumnus om op een eigenzinnige en kwaliteitsvolle wijze de klassieke muziek te bestuderen en te vertolken, evenals voor de bijdrage van René Jacobs tot de internationale reputatie van een belangrijke generatie Vlaamse topdirigenten. René Jacobs zal het eredoctoraat in ontvangst nemen op de dag van het officiële openingsconcert van de UGent in de Sint-Baafskathedraal, op donderdag 25 september. De ‘Junge Deutsche Philharmonie’ onder leiding van George Benjamin en met Elizabeth Connell als solist zal er optreden.
René Jacobs (30 oktober 1946, Gent) zette zijn eerste muzikale stappen als koorknaap in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Hij combineerde zijn studies klassieke filologie aan de UGent met zijn zangcarrière, en onder impuls van de gebroeders Kuijken, Gustav Leonhardt en Alfred Deller specialiseerde hij zich verder als contratenor. Hij verwierf snel faam in heel Europa, de VS en Azië, en werd beschouwd als een van de beste contratenoren van zijn generatie. Hij verdiepte zich verder in de barokmuziek, als solist maar ook steeds vaker als dirigent, met een voorkeur voor een aantal prachtige maar vergeten opera’s. Tal van internationale huizen nodigden hem uit als dirigent: de Duitse Staatsopera, naar aanleiding van de 250ste verjaardag van de Berlijnse Opera, de Salzburger Festspiele, het Brusselse Munttheater, het Concerto Köln, het Orchestra of the Age of Enlightenment, de Akademie Für Alte Musik, het Nederlands Kamerkoor en het RIAS-Kammerchor. Hij werd onderscheiden met Le Grand Prix de l'Académie Charles Cros, The International Record Critics Award, de Deutscher Schallplattenpreis, de Cecilia Award, de Edison Award, en The Gramophone Award.
Het eredoctoraat voor Raoul Servais is een bekroning van zijn internationaal erkende oeuvre, van zijn maatschappelijk engagement en van zijn bijdrage tot het academisch filmonderwijs in Vlaanderen. Het eredoctoraat aan Raoul Servais zal uitgereikt worden tijdens het Filmfestival Gent, meer bepaald op woensdag 8 oktober. Raoul Servais (Oostende, 1 mei 1928) is één van de voornaamste figuren uit de Belgische filmgeschiedenis en een pionier in de internationale wereld van de animatiefilm. Na een woelige jeugd tijdens de oorlogsjaren, volgt Raoul Servais een opleiding Sierkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Onder impuls van zijn leraar en mentor Albert Vermeiren groeit zijn fascinatie voor de animatiefilm. Gezien de strikte geheimhouding bij de grote studio’s verkent hij geheel zelfstandig de techniek en het productieproces van de animatiefilm, en ontwikkelt zo gaandeweg ook een geheel eigen stijl en beeldtaal.
In 1960 brengt hij zijn eerste animatiefilm uit, Havenlichten, waarmee hij de Eerste Prijs voor animatie krijgt op het Nationaal Festival van de Belgische Film van Antwerpen. Uit dezelfde periode dateren andere bekroonde werken als “De Valse Noot” en “Chromophobia”, die ook zorgen voor zijn internationale doorbraak. In 1963 richt Raoul Servais met de steun van directeur Geo Bontinck binnen de KASK een autonome afdeling Animatiefilm op, de eerste school van die aard op het Europese vasteland. De afdeling wordt een succesverhaal en brengt verschillende generaties van beloftevolle animatiefilmmakers voort. Hij werkte de voorbije decennia aan een 15-tal films, waarin zijn innovatief vakmanschap, zijn poëtisch gevoel en zijn geëngageerd wereldbeeld verenigd worden.
Raoul Servais is sinds 1973 lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België en was van 1985 tot 1994 algemeen voorzitter van de Association Internationale du Film d'Animation. Hij is medestichter van het Vlaams Audiovisueel Fonds, van het Fonds Raoul Servais en van Film Plateau, de filmclub van de UGent waar hij tot op heden lid is van de adviesraad. Hij behaalde meer dan vijftig filmprijzen en onderscheidingen, onder meer de San Marco Leeuw in Venetië en de Gouden Palm in Cannes, naast hoofdprijzen op tal van festivals zoals in Philadelphia, Chicago, Teheran, Bilbao, Valladolid, Rome, Zagreb, Porto, Annecy en Oberhausen. Zijn werk werd o.a. getoond in het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art, het Ziegfeld Museum en de Walt Disney Studio's.
Guido Van Peeterssen
vrijdag 13 juni 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten