maandag 9 juni 2008

Gents onderzoek leidt naar betere behandelingsmethoden maagzweren

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben een nieuwe bacterie geïsoleerd die het onderzoek naar behandelingsmethoden voor patiënten met maagzweren kan versnellen. De bacterie Helicobacter suis werd geïsoleerd uit varkensmagen. De methode die door de wetenschappers gebruikt werd om de bacterie te cultiveren, is uniek. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift “International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology”.

De bacterie die gewoonlijk maagzweren bij mensen veroorzaakt, heet Helicobacter pylori. De twee wetenschappers die deze bacterie ontdekten, kregen in 2005 de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde. In een klein percentage van de biopsieën die uitgevoerd worden bij maagpatiënten, vindt men via microscopie nog een andere bacterie terug. Deze bacterie werd voor het eerst geobserveerd in 1990, maar tot voor kort slaagde niemand erin om deze bacterie te kweken in een laboratorium. Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn daar nu wel in geslaagd. De methode van de Gentse wetenschappers is uniek. Om de natuurlijke habitat van de bacteriën na te bootsen gebruikten ze een sterk zuur dat andere bacteriën doodt maar dat deze bacteriën nodig hebben om te groeien. Houtskool werd toegevoegd om de giftige metabolieten die ontstaan, te verwijderen. DNA analyse toonde aan dat deze bacterie een nieuwe soort is die verwant is aan de bacterie Helicobacter pylori. Zijn naam, Helicobacter suis, komt uit het Latijn en betekent “van het varken”.

Op termijn kan de studie leiden tot nieuwe behandelingsmethoden voor maagzweren bij mensen, misschien zelfs tot de ontwikkeling van een vaccin tegen maagzweren. “De nieuwe methode om deze bacteriën te cultiveren laat ons toe de eigenschappen van de bacterie beter te bestuderen,” zegt professor Freddy Haesebrouck van de faculteit Diergeneeskunde. “De bacterie Helicobacter suis wordt geassocieerd met maagzweren in varkens. Meer nog, de bacterie betekent een groot probleem bij varkensboeren. Haar aanwezigheid kan zelfs de dood betekenen van de dieren. Dankzij de nieuwe cultivatiemethode van Helicobacter suis kunnen we de overdracht van de bacterie van dieren op mensen bestuderen, wat op lange termijn kan leiden tot nieuwe behandelingsmethoden voor maagzweren bij mensen”. Zo kunnen de wetenschappers met de nieuwe techniek onderzoeken tegen welke antibiotica de bacterie resistent is. Dit leidt tot betere behandelingsstrategieën, zowel bij varkens als bij mensen. De onderzoekers hopen dat dit ook zal resulteren in de ontwikkeling van een efficiënt vaccin tegen maagzweren.

Geen opmerkingen: