dinsdag 3 juni 2008

Vlaamse universiteiten werken aan nieuwe betalingstechnieken

Een aantal onderzoeksgroepen van de Belgische universiteiten van Leuven, Gent en Brussel kondigen een samenwerking aan met IT bedrijven actief in de betalingswereld om de mogelijkheden, het gebruik en de veiligheid van NFC toepassingen te onderzoeken. Deze overeenkomst zal de Belgische markt voorbereiden op de veelbelovende technologie en het pad effenen voor NFC produkten. Het project kadert binnen het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT), een onderzoeksinstelling die in opdracht van de Vlaamse overheid innovatie binnen ICT stimuleert. NFC is een korte afstand, draadloze technologie die gebruikers in staat stelt om transacties uit te voeren, digitale informatie uit te lezen en elektronische apparaten met elkaar te laten communiceren. Via deze technologie kunnen gebruikers dus op een eenvoudige manier betalingen doen, toegang krijgen op het openbaar vervoer of elektronische waardebonnen bewaren. Een breed scala aan commerciële opportuniteiten zijn voorhanden en alsnog te exploreren.

Binnen het kader van het project wordt een specifiek concept geanalyseerd: de rendabiliteit van op NFC gebaseerde elektronische coupons als alternatief voor de in België veel gebruikte papieren waardebonnen zoals maaltijdcheques, cadeaubonnen of kortingsbonnen. De verschillende aspecten van dit concept, onder andere business model, wettelijk kader, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en kosten, worden momenteel bestudeerd door IBBT en de verschillende ondernemingen. Het is duidelijk dat het gebruik van dergelijke NFC-vouchers het gedrag van de consument zal vereenvoudigen en beïnvloeden. Bart Preneel, professor aan de K.U.Leuven: “Dit IBBT project zal de introductie van op NFCgebaseerde toepassingen versnellen en nieuwe diensten aanbieden ten voordele van de Belgische consument. Onze partners binnen de werkgroep beschikken over relevante ervaring in de betalingsindustrie, hetgeen een extra troef is bij het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke en veilige toepassingen.”

IBBT, het Interdisciplinair instituut voor BreedBand Technologie, is een onderzoeksinstelling opgericht op initiatief van de Vlaamse regering, gericht op de Informatie- en CommunicatieTechnologie (ICT) in het algemeen, en de ontwikkeling van breedbandtoepassingen in het bijzonder. De primaire missie van IBBT is het vormen van hoogcompetent menselijk kapitaal en het verrichten van multidisciplinair onderzoek ten dienste van zowel het Vlaamse bedrijfsleven als van de Vlaamse overheid. Het jaarlijkse werkingsbudget bedraagt 23,2 miljoen euro. Sinds de oprichting in 2004 startte IBBT ruim 45 projecten op met meer dan 170 organisaties. Deze projecten streven naar de gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve toepassingen in diverse domeinen, zoals gezondheidszorg, mobiliteit, nieuwe media en e-government. Meer informatie op www.ibbt.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: