
De nieuwe zonale structuur zal daarbij een rationalisering van de middelen toelaten. In de uitvoeringsbesluiten wordt onder meer bepaald hoe de zones begrensd worden, welke de federale dotaties zijn per zone, welke de criteria zijn voor de gemeentelijke dotaties, hoe het personeelskader per zone en het minimaal materieel en de uitrusting per interventie er uitzien. Ter voorbereiding van de hervorming van de civiele veiligheid kreeg de vorige legislatuur de zogenaamde Commissie Paulus de opdracht om deze hervorming voor te bereiden. Deze commissie kwam tot de vaststelling dat een schaalvergroting noodzakelijk is om de meest adequate hulp met de nodige middelen in te zetten. De zonevorming gebeurde op initiatief van de gouverneurs, als voorzitters van het opgericht Provinciaal Raadgevend Comité. In alle provincies werd hierover advies uitgebracht. Een Nationaal Raadgevend Comité geeft een definitief advies. Op basis van de adviezen over de zonevorming heeft de minister enkele financiële simulaties uitgevoerd. Die zijn bedoeld om de financiële inschatting van de kostprijs van de bijkomende dekkingsgraad te bepalen.

De aanpassing van het statuut wordt behandeld in een werkgroep die een dossier voorbereidt. Na goedkeuring door de ministerraad wordt dit dossier besproken met de vakbonden. Naast de minister van Binnenlandse Zaken zijn in de werkgroep onder meer vertegenwoordigd: de vertegenwoordigers van de steden en gemeenten, de minister van sociale zaken, de minister van werk, de minister van pensioenen, de minister van ambtenarenzaken en de staatssecretaris van begroting. Het is uiteindelijk de bedoeling om een uniform statuut te voorzien voor alle beroepsbrandweerlieden. Deze uniformiteit zal een einde maken aan de grote verschillen die ontstaan zijn door de ruime gemeentelijke autonomie. Voor de vrijwilligers is het noodzakelijk een duidelijke rechtspositieregeling uit te werken. Dit zal een einde maken aan de onduidelijkheid: momenteel zijn vrijwilligers noch contractuelen, noch statutairen, noch vrijwilligers in de zin van de wet van 3 juli 2005. Voor de financiering van de hervorming gaat de minister opnieuw het engagement geven dat de hervorming voor de gemeenten en steden geen enkele meeruitgave mag betekenen. De meerkost wordt dus opgevangen door een verhoging van de federale dotatie, waardoor we op termijn tot een 50/50-verhouding kunnen komen.
Eén van de aanbevelingen van de Commissie Paulus ging over het bewaken van de kwaliteit van de civiele veiligheid door de oprichting van een Kenniscentrum. Hiervoor zijn de nodige kredieten voorzien en de volgende maand kan het centrum starten, in een eerste fase met een tiental specialisten, gedetacheerd vanuit de bestaande korpsen en opleidingsinstellingen. Voorlopig wordt dit centrum gevestigd in het Federaal opleidingscentrum in Florival, in afwachting van een definitieve vestigingsplaats in Brussel.
Guido Van Peeterssen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten