Tijdens de zomermaanden kunnen toeristen in Brugge, Gent en Mechelen met een GPS gestuurde stadsgids op wandel in de stad. Die toont de toerist langsheen zijn wandelroute audiovisuele fragmenten vol cultuurhistorische informatie en vertelt hem leuke anekdotes over de bezienswaardigheden die hij voorbijloopt. Vlaams minister Geert Bourgeois en schepen van toerisme Lieven Decaluwe stelden samen met partners VRT en Navitell het initiatief voor in Gent. De minister mocht de mobiele stadsgids meteen ook zelf uittesten in de Gentse binnenstad.
Het toerisme naar onze zes Vlaamse kunststeden is in volle bloei. Het aantal overnachtingen steeg tot meer dan 9 miljoen, een absoluut record. Volgens toerismeminister Geert Bourgeois hebben de Vlaamse kunststeden het potentieel om nog te groeien als toeristische bestemming: “We moeten van de Vlaamse kunststeden een sterk internationaal merk maken, zoals de Spaanse costa’s of de Franse wijnen. Vlaanderen heeft zes prachtige kunststeden, een unieke concentratie van kunst en cultuur op een zakdoek groot. Die toeristische troef moeten we maximaal uitspelen”. Samen met de kunststeden werkte hij daarom een ‘Toeristisch Actieplan voor de Vlaamse Kunststeden’ uit. De minister maakte vorig jaar 540.000 euro vrij voor de uitvoering van een eerste golf van zes vernieuwende projecten.
Eén van die projecten is de meertalige GPS gestuurde mobiele stadsgids. De VRT tekende voor elke stad een multimediale verhaallijn uit; het Vlaamse technologiebedrijf Navitell ontwikkelde de ‘StoryTraveller’, een unieke softwareapplicatie, waarmee je satelliet gestuurd op wandel kan in de kunststad. Beeld en geluid (uit het rijke VRT-archief) vertellen je het eeuwenoude én actuele verhaal van de stad en zijn historische gebouwen en locaties. In de testfase is de mobiele stadsgids in het Nederlands, Frans of Engels beschikbaar. Uitbreiding naar nog meer talen wordt in een latere fase mogelijk.
Toerismeminister Bourgeois trok voor dit project 150.000 euro uit. De drie deelnemende kunststeden zelf maakten elk 5.000 euro vrij om het project mee te financieren. De VRT investeerde 40.000 euro in de aanlevering van beeldmateriaal. De minister is alvast heel enthousiast over de mobiele stadsgids. “Wanneer je langs die bezienswaardigheden voorbij komt, vertelt een bekend Vlaams tv-gezicht je interessante achtergrondinformatie, boeiende verhalen of pittige anekdotes over die mooie plekjes in de stad. En wie nog meer info wil, krijgt dit met een eenvoudige druk op de knop zo aangereikt. Zo beleef je de kunststad echt ten volle”, legt hij uit. “Dit is een perfecte illustratie van hoe we Vlaamse spitstechnologie kunnen inzetten om de belevingswaarde van een toeristisch stedenbezoek in Vlaanderen een extra dimensie te geven”. Van 11 juni tot 1 september e.k. testen Brugge, Gent en Mechelen de GPS gestuurde mobiele stadsgids als eersten uit. Eind september maken de partners een evaluatie en wordt beslist hoe het project in de toekomst kan evolueren.
Guido Van Peeterssen.
woensdag 11 juni 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten