zaterdag 22 november 2008

10 jaar Gent, Stad in Werking

GSIW 01In het voorjaar van 1998 besliste Gent om een strategisch werkgelegenheidsplan te ontwikkelen onder de naam “Gent, Stad in Werking”. Gent koos bewust om zo veel mogelijk partners die een impact hebben op de lokale werkgelegenheid te betrekken bij dit project. Na een externe doorlichting bleek dat politiek in deze materie slechts gedeeltelijk kan ingrijpen, toch heeft de lokale politiek net de taak om met alle mogelijke middelen de lokale arbeidsmarkt te stimuleren. Een extern onderzoek wees uit dat enkel door overleg en samenwerking met alle actoren op de arbeidsmarkt het project kans tot slagen had. Na 10 jaar bewijst het open partner- schapmodel dat gestructureerd overleg en samenwerking op lokaal niveau tot schitterende resultaten leidt. Het resultaat van 10 jaar hard werken aan duurzame economische groei werd afgelopen vrijdag daarom ook gevierd met een jobbeurs, een studienamiddag, een leuke act en een fijne receptie achteraf.

De studienamiddag werd ingezet met een kijk- en doebeurs waarbij 10 GISW projecten voorgesteld werden in de Foyer van de Gentse Handelsbeurs. Daarna kreeg het publiek drie panelgesprekken voorgeschoteld, vakkundig geleid door Veerle De Bruyn (OCMW Gent). Tijdens het eerste debat mochten burgemeester Daniël Termont, moderator Dany Wijgaerts en voorzitter Mil Kooyman van VZW Het Beroepenhuis vertellen waarom “Gent, Stad in Werking” zo een succes is. Blijkbaar ligt het aan de Gentse mentaliteit en de samenwerking over de partijgrenzen heen. In het tweede debat traden Joëlle Kapompolé (senator), Luc Henau (GISW), Geert Schelstraete (kabinet Frank Vandenbroucke) en Louis Vervloet (Europees Sociaal Fonds) in discussie over de sociaal-economische klemtonen bij GISW. Blijkbaar bieden projecten zoals Jobkanaal, Het Beroepenhuis of Technologica een duidelijke meerwaarde. Uit dit debat bleek dat enkel een open partnerschap, waarbij de expertise en de belangen van alle betrokkenen gehonoreerd worden, werkt. Het derde debat ging over ‘De nieuwe generatie’. Schepen Rudy Coddens, Karel Tirez (VDAB) en Sabine Lambrichts ( Randstad Diversity ) gingen hier in debat. Ook hier bleek dat openbare en private partners naar elkaar toegroeiden om een succesformule uit te bouwen.

GSIW 04Ten slotte stelde schepen Mathias De Clercq de publicatie 10 jaar “Gent, stad in werking,10 jaar proeftuin” voor. Schepen De Clercq: “Sinds jaren voert de Stad Gent een werkgelegenheidsbeleid waarbij de focus ligt op de samenwerking met alle partners. Werk en onderwijs zijn essentiële sleutels voor welvaart en maatschappelijke integratie. Iedereen heeft dus recht op kwaliteitsvol onderwijs en werk”. Schepen De Clercq schetste de geschiedenis van GSIW en gaf een opsomming van de 10 baanbrekende projecten van GISW. Het zijn stuk voor stuk innovatieve projecten die zowel in Vlaanderen als daarbuiten weerklank hebben. Toch blikt GSIW vooruit met een nieuw Strategisch Actieplan. Schepen De Clercq: “Mijn collega Rudy Coddens verwees tijdens het debat naar een aantal uitdagingen zoals een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Er zijn ook randvoorwaarden zoals psychosociale ondersteuning, de woon-werk mobiliteit, de nood aan kinderopvang en andere initiatieven die de combinatie werk en gezin mogelijk maken. Maar ook de ondersteuning van startende bedrijven is belangrijk”.

Op het gebied van tewerkstelling stelt de Stad Gent de komende jaren een aantal prioriteiten. Er komen minstens duizend banen in de sociale economie. Schepen Mathias De Clercq zal de gemeenteraad binnenkort een heus Masterplan voorleggen. Maar “Gent, Stad in Werking” wil zich nu ook inzetten voor ondernemerschap. Schepen De Clercq: “Een stad die startende ondernemers aan zich kan binden heeft de toekomst voor zich. Gent maakt 1,1 miljoen euro voor startende ondernemingen vrij. Starters krijgen eveneens professionele begeleiding en volgen nuttige opleidingen”. Bovendien kan je vanaf nu gratis starten in Gent. De Stad betaalt vanaf nu de inschrijving bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen terug.

GSIW 07Schepen De Clercq: “Met 60.000 studenten heeft Gent heeft een enorm potentieel aan ondernemers. De Stad wil een brug slaan tussen bedrijven, de universiteit, de hogescholen en kenniscentra anderzijds. Een ander aandachtspunt is de horeca, Gent heeft een belangrijke toeristische troef. Maar geschikt horecapersoneel vinden is zeer moeilijk en het uitbouwen van een duurzame horecazaak des te meer”. Gent heeft nood aan een horecacentrum dat startende ondernemers ondersteunt en werkzoekenden opleid tot competent personeel. Maar ook deze droom wordt enkel werkelijkheid als alle betrokkenen samen werken. Schepen Mathias De Clercq: “De publicatie ‘Gent, stad in werking,10 jaar proeftuin’ is een hulde aan al die onbekende mensen die van Gent een Stad in werking maken. Ik wil hen namens mijzelf en het hele stadsbestuur van harte bedanken”. Deze publicatie is te bekomen via GSIW, Sint-Niklaasstraat 27 te Gent of via de Stadswinkel op het Wilsonplein.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: