dinsdag 18 november 2008

Bijloke showt eerste Gentse wagen op aardgas

Aardgas 03 Heugelijk nieuws voor muziekcentrum De Bijloke dat vandaag een bijzondere auto in gebruik nam. De nieuwe aanwinst rijdt niet op diesel of benzine, maar op aardgas. Dit is niet hetzelfde als LPG, dat gewonnen wordt uit aardolie. Aardgas komt rechtstreeks uit de bodem, is goedkoop, milieuvriendelijk en veilig. De nieuwe wagen dient in de eerste plaats om artiesten en gasten te vervoeren. In aanwezigheid van Schepen De Caluwe mocht Vlaams minister Kathleen Van Brempt de sleutels van de eerste Gentse wagen op aardgas overhandigen aan Yves Rosseel, directeur van De Bijloke. Minister Kathleen Van Brempt: “Dit is een prachtig initiatief, want als je alle argumenten samentelt kan je niet tegen aardgas als brandstof zijn. Maar de overheid doet veel meer: de tram wint aan belang als openbaar vervoermiddel en tegen 2010 worden alle bussen van de Lijn voorzien van roetfilters. De gekende Gentse trolleybussen worden vervangen door hybride gelede bussen, de eerste 35 exemplaren zijn besteld”.

Met de wagen op aardgas wil De Bijloke een signaal geven dat ook cultuurmakers bezig zijn met milieu. Maar op een waardevol historisch gebouw kan je geen zonnepanelen of windmolens plaatsen. Toch wil de Bijloke hernieuwbare energie integreren op deze belangrijke historische site. Schepen Temmerman: “Mobiliteit maakt deel uit van leefomgeving en de impact is groot. Daarom is investeren in dit project zo belangrijk”. Voor dit project werkt De Bijloke samen met Ecorental, een bedrijf dat milieuvriendelijke wagens verhuurt. Voor het proefproject in Gent werd een Fiat omgebouwd, maar er zijn al heel wat merken die wagens op aardgas af fabriek leveren. Een andere partner is Ecofillco, dat aardgas tankstations verkoopt. Het Gentse tankstation bevindt zich op de terreinen van Gent Motors aan de Zwijnaardsesteenweg 143.

Aardgas 07 Een auto op aardgas is erg milieuvriendelijk. De uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2, benzeen, zwavel- en stikstofverbindingen liggen beduidend lager. Die hoge milieuscore is belangrijk voor wie begaan is met het milieu, maar binnenkort ook fiscaal interessant. Bovendien is aardgas erg veilig, ook bij het tanken. Een tankbeurt die tot 50% goedkoper is dan met klassieke brandstoffen. Minpunt is de autonomie, vaak niet meer dan 300 km. Maar dat mag geen probleem zijn: door een eenvoudige druk op de knop schakelt de wagen weer over op benzine. Jeffrey Seisler van Clean Fuels Conculting: “Aardgas is erg populair als brandstof van zodra het prijsverschil met klassieke brandstoffen groot is. Daarom wordt het wel eens de ‘poor men’s fuel’ genoemd. Maar dat is onterecht. Europa heeft een buitengewoon goed aardgasnet, wat de transportkosten erg laag houdt, toch is het gebruik van aardgas niet zo ingeburgerd als in de rest van de wereld. Maar met de stijgende energieprijzen ligt de overschakeling naar aardgas niet zo ver af”.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: