zondag 16 november 2008

Dampoort station grondig opgefrist.

Het station Gent-Dampoort heeft een interne gedaanteverwisseling ondergaan. De NMBS investeerde maar liefst 315.000 euro in dit station waar op een gewone werkdag 5.133 mensen op de trein stappen. Het station heeft na een aantal ingrijpende maatregelen een heel ander uitzicht. En dat de reizigers best tevreden zijn bleek uit een reizigersenquête: met een gemiddelde van 7,5 en een groot aantal ingevulde formulieren bleek het enthousiasme van de reizigers. Om dat te vieren kregen de reizigers een doosje pralines overhandigd. Christiane Van Ryckeghem, directeur NMBS: “Het station dateert van 1973 en was niet meer van deze tijd. Er waren dan ook heel wat maatregelen nodig om het station de verzorgde uitstraling te geven waar het recht op heeft. Nochtans is het een belangrijk Oost-Vlaamse station en het ligt op wandelafstand van het centrum. En stations zijn nu eenmaal het visitekaartje van de NMBS”.

Dampoort2 Het interieur werd grondig onder handen genomen. De meest opvallende maatregelen zijn de vernieuwde lokettenzaal en de afbraak van het middenvolume waardoor de inkomhal een betere doorstroming heeft. Het sanitair werd vernieuwd, de situatie werd aangepast aan blinden en mindermobielen en er kwamen een aantal energie besparende maatregelen zoals verlaagde plafonds en aangepaste verlichting. Ook aan de veiligheid werd gedacht. Er werden automatische deuren geplaatst zodat het station s’nachts afgesloten is. Bovendien staan er nu 20 videocamera’s die het station dag en nacht bewaken. Het security center merk alle verdachte gebeurtenissen op, ook na sluitingstijd. Beelden kunnen achteraf door het gerecht opgevraagd worden indien nodig.

Het stationsbuffet onderging een grondige facelift en oogt veel gezelliger. De nieuwe uitbater mikt niet alleen op reizigers als op klant. In de gang naar de perrons bevind zich nu een Panos broodjeszaak. Bovendien is er in het station een Postpunt: reizigers kunnen er niet alleen hun post frankeren en deponeren maar kunnen er nu terecht voor een aantal andere verrichtingen zoals het versturen van een aangetekende zending. Binnenkort komt er een geldautomaat zodat reizigers ondertussen nog snel wat geld kunnen afhalen. Om de reizigers beter te informeren werd de signalisatie vernieuwd en werden de infokaders verlicht.

Ook in de omgeving verandert het een en ander. Zo is er een tekort aan fietsstallingen. Het station krijgt volgend jaar 178 extra fietsplaatsen zodat er in totaal 1.100 reizigers hun fiets kunnen stallen. De NMBS is ook van plan een fietspunt uit te bouwen. Dat zal niet alleen fietsen herstellen en verhuren , maar ook oude en verlaten fietsen opruimen. Ook aan de parking wordt gesleuteld. Vanaf 1 december worden de parking van de NMBS en de stad samengevoegd tot één grote parking van 462 plaatsen. Andere plannen zijn pas mogelijk na de realisatie van het nieuwe Sint-Pietersstation. Momenteel is er geen ontmoeting met het openbaar vervoer en wil men het treinaanbod verhogen dan moeten er extra sporen komen tussen Denderleeuw en Brussel. Link: http://www.b-rail.be/main/N

Geen opmerkingen: