maandag 24 november 2008

Insecten eten is remedie tegen hoge bloeddruk

Insecteiwit heeft potentieel als ingrediënt in functionele voeding, meer bepaald bij de behandeling en preventie van hoge bloeddruk. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Lieselot Vercruysse van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen(promotoren: Prof. John Van Camp en Prof. Guy Smagghe). “Meer dan 250 miljoen mensen in de Westerse landen lijden aan een hoge bloeddruk”, aldus dr. Benedikt Sas van Food2Know. “Dit is bijna 1 op 3, en het verontrustende is dat het in volgende jaren nog verder zal toenemen”. Food2Know van de Universiteit Gent groepeert onderzoekers van meer dan 35 laboratoria die verspreid zijn over 5 verschillende faculteiten, de Hogeschool Gent en het ILVO(Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek). Dit samenwerkingsverbond verricht onderzoek over de volledige gezondheidsketen: van veevoeding over voeding tot de algemene gezondheid van mens en dier.

Vooral de Westerse wereld heeft een negatieve houding tegenover het gebruik van insecten als voedsel. In vele delen van de wereld maken insecten nochtans deel uit van de dagelijkse voeding en soms zijn ze de enige bron van dierlijk eiwit. Zo is het eten van insecten een traditie in vele landen in Azië, Midden- en Zuid-Amerika, en Afrika. Meer dan 1.000 soorten insecten worden geconsumeerd, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, mieren en termieten. Insecten zijn zeer voedzaam en zijn een goede bron van eiwitten, energie en diverse vitaminen en mineralen. Door de schaarste op de vleesmarkt is de interesse in insecteneiwit als vleesvervanger sterk gestegen. Bovendien zijn insecten milieu efficiënter dan vlees: er is minder water en voeder nodig om ze te kweken.

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. De regulatie van de bloeddruk is een complex systeem waarin een aantal enzymen, waaronder ACE, een belangrijke rol spelen. De huidige geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk bevatten vaak synthetische enzymremmers, maar die kunnen een aantal nevenwerkingen veroorzaken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bepaalde voedingsmiddelen bestanddelen bevatten die het ACE enzym kunnen remmen. Deze bioactieve peptiden kunnen worden vrijgemaakt uit bepaalde eiwitten afkomstig van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong. In het doctoraatsproject werd insecteneiwit als bron van bioactieve peptiden onderzocht. Dr. Vercruysse kwam daarbij tot het besluit dat insecteiwit gebruikt kan worden als bron van bioactieve peptiden die antihypertensieve activiteit vertonen.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: