De Dag Zonder Krediet is een organisatie van het Platform ‘Dag Zonder Krediet’ dat bestaat uit tien organisaties uit het hele land. Coördinator Dirk De Clerck: “Met De Dag zonder Krediet wil men de consument sensibiliseren voor de gevaren van gemakkelijk krediet. Niet alleen mensen met een beperkt of laag inkomen, maar ook de doorsnee consument loopt gevaar. Informatie en preventie staan centraal en gebeurd door acties, animatie en de verspreiding van educatief materiaal”. Het Platform dringt ook aan bij de overheid om consumenten beter te beschermen. Hiervoor wordt ingespeeld op actuele tendensen die bijzondere aandacht vragen.
Afgelopen vrijdag 28 november voerde het Platform actie op de Gentse Groentemarkt. Dirk De Clerck: “Deze dag zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van de stad Gent en OCMW voorzitter Geert Versnick in het bijzonder. Tijdens deze dag kaarten we niet alleen het gevaar van krediet in de schijnwerker, we doen ook voorstellen en werken aan oplossingen”. In de winkels, op straat, in de brievenbus, op internet: overal spoort reclame ons aan om te consumeren. Kredietkaarten lijken handig om onvoorziene uitgaven op te vangen. Maar de interesten zijn zeer hoog en blijven je achtervolgen! In 2007 stonden maar liefst 340.066 personen geregistreerd bij de Nationale Bank omdat ze hun kredieten niet meer konden terugbetalen. Dat is nog maar het topje van de ijsberg: veel meer mensen hebben het ook moeilijk om andere schulden zoals achterstallige huur, belastingen, ziekenhuisfacturen en energiekosten te betalen. Deze redenen hiervoor zijn uiteenlopend en kunnen iedereen treffen: ziekte, echtscheidingen, jobverlies… De Dag Zonder Krediet wil deze problematiek in de schijnwerpers plaatsen.
OCMW voorzitter Geert Versnick: “Het is erg jammer dat men een dag zoals deze dient te organiseren. Maar de kredietproblematiek treft niet alleen de zwakkeren. Krediet op zich is nuttig en zelfs noodzakelijk, onze economie draait er op. Maar er zijn tal van instellingen zoals warenhuizen, electrowinkels, postorderbedrijven die ons overspoelen met aanbiedingen. Mensen komen bij ons omdat ze de kredietkosten verkeerd ingeschat hebben of in de problemen komen met hun budget”.
Inwoners van Gent kunnen bij het OCMW terecht met hun financiële problemen en schulden. Deze komen vaak bovenop andere problemen zoals huur, ziekenhuisfacturen of energierekeningen. Belangrijk is dat de burger tijdig het OCMW of een andere schuldbemiddelaar contacteert om de problemen tijdig op te lossen. OCMW voorzitter Geert Versnick: “De Amerikaanse kredietcrisis leert ons dat een zorgvuldige kredietverstrekking noodzakelijk is. De net verkozen president Barak Obama waarschuwt zelfs voor een nieuwe financiële crisis ten gevolge daarvan”. In Gent maakt het OCMW deel uit van de Welzijnsknoop, een initiatief van Geert Versnick. In het Welzijnsbureau kan men terecht met vragen om hulp, advies of een inlichting. Geert Versnick: “We creëren in de verschillende wijken een open huis waar iedereen terecht kan met vragen rond gezondheid, wonen, opleiding, een job of opvoeding. Omdat de diensten nauw met elkaar verbonden zijn kan iedereen via de centrale balie ook terecht bij partners zoals Kind en Gezin, Kind en Preventie, VZW ‘tVindcentje, het Intercultureel Netwerk Gent en de Woonwinkel”.
Deelnemers aan het platform ‘Dag zonder krediet:
Vlaams Centrum Schuldbemiddeling.
KAV
Verbruiksateljee
Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen.
Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen.
Onderzoeks- en Informatiecentrum van Verbruikersorganisaties.
Grepa VZW.
Equipes Populaires.
Dignitas.
Groupe Action SurendettementG.A.S.
Centre de Référence du Hainaut
Groupe prévention surendettement.
Le G.I.L.S. (email adres).
Le Réseau Financement Alternatif.