Afgelopen vrijdag werd de derde mobiliteitscampagne op het bedrijventerrein Drongen I met succes afgerond. 232 werknemers uit 21 bedrijven kozen voor een duurzame vervoersvorm en droegen zo bij tot een daling van de CO² uitstoot. De firma Aprophar werd uitgeroepen tot het meest mobiele bedrijf en neemt de wisseltrofee over van Aswebo. Mario Duprez won de hoofdprijs in de wedstrijd die gekoppeld was aan de actie en kreeg een nieuwe fiets. De jaarlijkse campagne rond duurzame mobiliteit op het bedrijventerrein Drongen I is een initiatief van de Stad Gent in nauwe samenwerking met de bedrijvenvereniging vzw Drongen I. Onder het motto ‘Geef jezelf vleugels’ stond de fiets dit jaar centraal tijdens de mobiliteitsweken. De meerderheid van de werknemers woont immers op een afstand van minder dan 10 km van het werk.
De deelnemende werknemers reden met hun eigen fiets of testten een plooifiets, pendelfiets, elektrische fiets of tandem uit. Sommigen deden aan carpooling en anderen maakten gebruik van Max Mobiel, de shuttledienst die de verbinding verzorgt tussen het station Gent-Sint-Pieters en het bedrijventerrein in Baarle Drongen. Het aantal afgelegde groene kilometers werd genoteerd zodat de bespaarde CO² uitstoot kan worden berekend. Naast de enthousiaste deelname werden ook heel wat waardevolle suggesties en opmerkingen genoteerd. Zo vragen een aantal werknemers dat de veerdienst op de Leie in Baarle ’s morgens vroeger zou starten zodat fietsers vanuit de richting Sint-Denijs-Westrem er gebruik van kunnen maken om naar het werk of naar school te rijden. Veiliger fietspaden, een snelheidbeperking voor het autoverkeer, veilige oversteekplaatsen op de grote steenwegen, meer en beter openbaar vervoer staan eveneens op het verlanglijstje.
Schepen Mathias De Clercq: “Als ik al deze opgewekte gezichten zie en wetend wat voor inspanningen er geleverd zijn dan ben ik erg tevreden met de resultaten van deze Mobiliteitsweek. Ik kan de deelnemers verzekeren dat ik zeker rekening houd met hun opmerkingen”. De Stad Gent zal de komende jaren nog extra inspanningen doen om de wegeninfrastructuur op en naar het bedrijventerrein te verbeteren en de veiligheid te verhogen. Momenteel wordt gewerkt aan de uitbreiding van de openbare verlichting. Volgend jaar wordt een doorsteek voor zwakke weggebruikers gerealiseerd tussen de Landegemstraat en het industriepark. Er wordt een totaal inrichtingsplan gemaakt voor de heraanleg van alle straten op het bedrijventerrein.
Tijdens de Mobiliteitsweek mochten de deelnemers proeven van heel wat alternatieve vervoersmethodes. Zo bleek de elektrische fiets een ware openbaring, het rijcomfort en de betaalbaarheid speelden een grote rol. Maar ook de tandem was een groot succes. De onderlinge sfeer ging er met een sneltreinvaart op vooruit. Max Mobiel geraakt ingeburgerd maar niet overal, een teken dat er nood is aan voorlichting. Schepen De Clercq: “Nu blijkt duidelijk waar de noden liggen: ik zal aandringen bij De Lijn op een beter vervoersaanbod en ook het probleem met de openbare verlichting werd aangepakt. Ook met de suggestie om het veer van Baarle vóór 9 uur in gebruik te stellen is niet in dovemansoren gevallen. We hopen dat de dienst Waterwegen en Zeekanaal positief antwoord”.
Guido Van Peeterssen.
zaterdag 11 oktober 2008
Bedrijventerrein Drongen I in actie voor duurzame mobiliteit
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten