donderdag 23 oktober 2008

Financieel beleidsplan stad Gent is slank en slagvaardig.

De Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters stelde afgelopen donderdag het financieel beleidsplan voor de komende jaren voor. Zo een beleidsplan bevat enerzijds gegevens over de begroting van het eigen dienstjaar en anderzijds prognoses over de belangrijkste categorieën van uitgaven en ontvangsten voor minstens drie jaren volgend op het begrotingsjaar, Gent doet dit voor de komende vier jaar. Dit meerjarig financieel beleidsplan moet inzicht verstrekken in het voorgenomen beleid en de financiële gevolgen van de beoogde beleidsdoelstellingen. Volgens deze cijfers moet Gent zich wel degelijk krap zetten. Gelukkig heeft Gent een serieuze reserve aangelegd. Schepen Peeters vergelijkt dit met een watertoren die je gecontroleerd laat tegenlopen. Maar ondertussen moet Gent wel zijn financiële reserves op peil brengen. Het is mogelijk, maar het zal een ernstige inspanning vergen.

Gent verwacht dit jaar een tekort van 0,6 miljoen euro. Schepen Peeters: “Dit is een buitengewoon goed resultaat want door de economische crisis kreeg Gent enkele financiële tegenslagen te verwerken. De hoog oplopende inflatie veroorzaakte maar liefst drie indexaanpassingen en dat deed de personeelslast met maar liefst 3,5 miljoen euro stijgen”. Schepen Peeters voerde enkele besparingsmaatregelen door en wist het deficit te beperken. Maar zo een crisis zet zich nu eenmaal door. De stad Gent zal de komende jaren 41 miljoen euro méér uitgeven om de hogere loonkost te betalen. Bovendien rekenen banken binnenkort wellicht een hogere intrestvoet aan wegens gestegen risico. Toch ziet schepen Peeters de toekomst hoopvol tegemoet: Gent is een betrouwbare financiële partner. Dat hebben banken graag.

Vraag is nu of Gent de belastingen gaat verhogen. Schepen Peeters: “De onroerende voorheffing wordt niet verhoogd: Gent is een aantrekkelijke stad voor jonge en dynamische gezinnen. Een lage roerende voorheffing maakt wonen en bouwen in Gent aantrekkelijker”. Maar ook de personenbelasting stijgt niet: schepen Peeters wil ten alle prijzen de koopkracht van de Gentenaars op pijl houden. Gek genoeg wordt Gent gestraft voor dit dynamisch beleid, want daardoor krijgt het 3 miljoen minder van de overheid om kansarmoede te bestrijden. Gent moet het dus hebben van andere maatregelen. Het OCMW bespaarde vorig jaar vier miljoen euro, TMVW neemt de Gentse zwembaden over en de overheid neemt bepaalde schulden over. Bovendien heeft Gent de afgelopen jaren meer dan een miljard euro geïnvesteerd, dat maakte de stad leefbaar en populair tot ver buiten Gent.

De grote boosdoener is de personeelskost: die ligt een stuk hoger dan in Antwerpen of in de omringende centrumsteden. Om dat evenwicht te herstellen moet Gent 300 ambtenaren laten gaan. Het klinkt erg, maar het valt in realiteit nog mee. Bepaalde jobs worden niet meer ingevuld en voor andere jobs worden er zelfs méér mensen aangeworven. Tegen 2013 gaan maar liefst 750 personeelsleden met pensioen, er wordt nu gekeken of hun functie nog nodig is. Er komt met andere woorden een verschuiving naar gespecialiseerd personeel. Tegelijk zijn er méér vacatures bij de partners zoals IVAGO en TMVW, die nemen namelijk meer taken op zich. Goed nieuws is dat de pensioenreserve voor de personeelsleden stijgt en er extralegale voordelen zijn zoals een goede werksfeer, maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: