De O'de Flander of Oost-Vlaamse graanjenever is erkend als Europees streekproduct en komt daarmee op dezelfde hoogte te staan als champagne of parmaham. Toerisme Oost-Vlaanderen en Tafelen in Vlaanderen maken van deze gelegenheid gebruik om samen met de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs en de Federatie HoReCa nieuwe toeristische producten te ontwikkelen. Vanaf 25 oktober tot 25 november 2008 staan er in Oost-Vlaanderen voor het brede publiek heel wat activiteiten, met de Oost-Vlaamse graanjenever als rode draad, op het programma.
Zo kan men vanaf zaterdag 25 oktober tot zondag 23 november iedere zaterdag en zondag om 17.30 uur een jenevertocht maken. Een gids neemt de deelnemers op sleeptouw doorheen het Gentse Patershol. Bij het vallen van de avond wordt er ingescheept voor een boottocht op de Genste binnenwateren. Onderweg kan men genieten van een graanjenever en jeneververhalen. Tijdens deze periode kan men ieder weekend een kijkje nemen achter de schermen van een Oost-Vlaamse jeneverstokerij.
Ook op restaurant kan men een stuk van het jeneververhaal beleven. Heel wat restaurants in Gent en in de omgeving van de stokerijen zetten immers een menu of suggestie op de kaart waarin Oost-Vlaamse graanjenever de hoofdrol speelt. Tijdens de kookdemo's in AtelierPlus in Gent krijgt men heel wat tips om zelf in de keuken met jenever aan de slag te gaan, van echte jenevercocktails tot hoe graanjenever een bijzondere toets aan gerechten geeft. Gastenkamers in Gent en in de omgeving van de stokerijen bieden tijdens de Maand van de jenever speciale verblijfsarrangementen aan. De Maand van de Oost-Vlaamse graanjenever wordt op 25 november feestelijk afgesloten met het Kapittel in Flanders Expo in Gent. Op www.odeflander.be is een overzicht van deze jeneveractiviteiten te vinden.
Guido Van Peeterssen.
vrijdag 24 oktober 2008
Maand van de Oost-Vlaamse graanjenever.
Labels:
EROV,
O'de Flander,
Oost-Vlaamse graanjenever
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten