In ‘Varken zoekt Kok’ gingen ging Vitaya op zoek naar de beste varkenskok; in ‘Varken zoekt school’ stond het beste varkensgerecht centraal. Christer Elfving, een van de populaire radio- en tv-chefs, en Geert Van Der Bruggen, chef van restaurant Lijsterbes in Berlare, gingen in de Vlaamse hotelscholen op zoek naar jong talent om te duelleren met varkensgerechten. Christer volgde de teams tijdens hun zoektocht naar het beste gerecht. Geert coachte de studenten in zijn keuken tijdens de wedstrijd. Stella Maris uit Merksem, Ter Duinen uit Koksijde en de Hotel- & Bakkerijschool Gent gingen de uitdaging aan.
De jury bestond uit Willem Asaert, culinair journalist en auteur van kookboeken, en Simonne Wellekens, oenoloog en wijnjournalist. Thomas De Jonghe en Kane Van Brussel vertegenwoordigden de Hotel- & Bakkerijschool Gent in de keuken. Jens D’haese en Bart T’Jampens namen de zaalbediening en de wijnkeuze voor hun rekening. Christer bezocht de jongens en meisjes in de scholen, bedacht een opgave (welk stuk varkensvlees, welke groenten) en proefde hun gerecht. Daarna gaf hij zijn commentaar en bemerkingen. De wedstrijd had plaats in de keuken van restaurant De Lijsterbes, waar de studenten hun al dan niet aangepast gerecht kookten voor de jury. Na de beoordeling kwamen de punten van de jury. Op 7 september startte de eerste wedstrijd, Stella Maris-Gent, glansrijk gewonnen door Gent. Op 14 september volgde de wedstrijd Ter Duinen-Stella Maris, nipt gewonnen door Ter Duinen. Op 21 september versloeg Gent Ter Duinen. Hierna werd een rangschikking gemaakt waarbij één school afviel. Gent bezette de eerste plaats, voor Stella Maris eindigde de wedstrijd hier. Op 28 september streden Ter Duinen en Gent voor de hoogste eer. De opdracht was: maak een gerecht met finettes, een soort fijne varkenssneetjes, en asperges. Na een hoogstaand duel werden de studenten van de Hotel- & Bakkerijschool laureaat.
Met deze bekroning wordt eens te meer de kwaliteit van de opleiding aan de Hotel- & Bakkerijschool Gent op de voorgrond gebracht. De trofee is de belichaming van het samengaan van talent en scholing, wat in de school dagelijks in praktijk wordt gebracht. Het winnende gerecht wordt verwerkt in een zakenmenu (13 euro) dat door iedereen kan worden gedegusteerd in het didactisch restaurant 'Keizer Karel' van de Hotel en Bakkerijschool Gent, Lange Violettestraat 12, 9000 Gent, en dit op volgende dagen: donderdag 9 oktober, vrijdag 10 oktober, maandag 13 oktober en dinsdag 14 oktober. Reserveren kan op het telefoonnummer 09 69 86 00 tot 10 uur de dag zelf. Link: http://www.2bruggen.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten