Waanzin is taboe, maar fascineert tegelijkertijd mateloos. Deze dubbelzinnige houding is al jaren voedingsbodem voor film- en theatermakers. Vele kunstenaars vinden hun inspiratie in wat mensen bedreigt, verscheurt, verontrust, maar ook pleziert en doet genieten. Theater en film verbeelden ondraaglijke vragen, onmogelijke werelden en mogelijke antwoorden. De tentoonstelling Het spel van de waanzin verkent de grensgebieden tussen waanzin, film en theater. De nar, de hysterische vrouw, de neurotische man, het monster, de gevaarlijke psychiater: allemaal beelden van waanzin, allemaal spel van waanzin. Maar de tentoonstelling stelt ook de vraag naar het theatrale van de waanzin en belicht de scène als plek voor gekte.
Het spel van de waanzin is opgebouwd uit kabinetten die specifieke thema’s presenteren: over vorsten en narren, macht en zotheid, over het monsterlijke en jezelf, over het gesticht als theater en het theater als gesticht. De kabinetten zijn rijk en divers ingevuld met filmfragmenten, theaterdecors, historische schilderijen, miniatuurtheaters, art brut en hedendaagse kunst. Uit meer dan vijftig collecties uit binnen- en buitenland zijn stukken geselecteerd. Het spel van de waanzin. Over gekte in film en theatertoont een wereld vol angst, ontroering en verlangen.
Deze unieke tentoonstelling schenkt aandacht aan werk van Jan Fabre, Hugo Claus, Fernand Khnopff, Dirk Braeckman, Gerard van Lankveld, Jack Nicholson, Dirk Roofthooft, David Lynch, Jan Vercruysse, Julien Schoenaerts, Koen Broucke, Ger van Elk, Guy Cassiers, Woody Allen, Alain Platel, Ingmar Bergman, Eric Devolder, Guy van Bossche, Sarah Bernhardt, Abattoir Fermé, Henry Darger, Pedro Almodovar en Grace Ellen Barkey. De tentoonstelling toont schilderijen, filmfragmenten, beeldhouwwerk, affiches uit tientallen collecties uit binnen- en buitenland. In samenwerking met het Filmfestival Gent wordt een DVD box samengesteld met een selectie van de langspeelfilms waarvan ook fragmenten getoond worden op de tentoonstelling. Dankzij een vlotte samenwerking met CANVAS maken ook theaterfragmenten van vroeger en nu deel uit van de tentoonstelling. In het Gentse Filmplateau worden films en documentaires uit de tentoonstelling vertoond.
Er is ook een symposium samen met Theaterwetenschappen Universiteit Gent, Université Paris X- Nanterre, Conservatorium Gent en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Hogeschool Gent). Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een tentoonstellingscatalogus, rijk geïllustreerd en met toegankelijke teksten. Als een van de randactiviteiten rond de tentoonstelling brengt Theater Taptoe een adaptatie van Mary Shelley’s bestseller Doctor Frankenstein. Dirk De Strooper kruipt in de huid van Victor Frankenstein en Luk De Bruyker in die van het monster. www.theatertaptoe.be
Het Spel van de Waanzin, Over gekte in film en theater is tot stand gekomen in samenwerking met: Filmfestival Gent, Vlaams Theater Instituut, Theaterwetenschappen UGent, Rits (Erasmushogeschool Brussel), Theaterfestival, Conservatorium Gent, Université Paris X -Nanterre, Canvas, Radio 1 en De Morgen - Sponsoring: De Morgen, Radio 1, Canvas, Jan De Nul, De Lijn. Met de steun van de Vlaamse Overheid. Het museum is een realisatie van de Broeders van Liefde. Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 te Gent. Volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. info@museumdrguislain.be, www.museumdrguislain.be of tel 09 216 35 95.
zaterdag 4 oktober 2008
Het Spel van de Waanzin
Labels:
Broeders van Liefde,
Filmfestival Gent,
Guislain,
Waanzin
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten