zaterdag 18 oktober 2008

Startpunt helpt jonge ondernemers op weg naar succes.

Startpunt 03 Begin deze week mocht Startpunt vijf kaarsjes uitblazen. Startpunt is een initiatief van Gent, stad in werking. Als afdeling van De Punt begeleidt Startpunt intussen al vijf jaar jonge ondernemers. Het toont hoe Gentse werkzoekende ondernemers hun eigen keuzes maken en hun eigen weg kunnen gaan. In vijf jaar realiseerde Startpunt meer dan 250 intensieve begeleidingen en er werden ruim 80 projecten opgestart in de Gentse regio. Marc Standaert van Startpunt: “Ondernemen begint met dromen, maar het gaat verder: men moet die droom omzetten in daden. Dat we terugblikken op 80 geslaagde projecten wil niet zeggen dat we een fabriekje zijn dat jonge ondernemers klaarstoomt. We werken met een aantal partners zoals VDAB, Unizo, VLAO en Syntra samen om de droom van jonge mensen waar te maken. Maar het is natuurlijk de kandidaat ondernemer die zijn project voorstelt en ontwikkeld”. De kandidaat leert zijn sterke en zijn zwakke punten kennen en leert daar een les uit. Dat kan hem helpen bij zijn of haar beroepskeuze maar ook om zich als zelfstandige in bijberoep te vestigen.

Een aantal ondernemers getuigden hoe hun drang naar zelfstandigheid vorm kreeg en hoe zij daarbij gecoacht werden. Cameraman Johny Steenbeke vertelt: “Ik was als cameraman in dienst bij AVS, maar ik had nood aan mijn eigen manier om in contact te komen met de mensen rondom mij. Startpunt hielp mij om mijn droom waar te maken”. Johny Steenbeke maakt onder meer documentaires voor VTM, VRT en RTBF documentaires om die via internet naar Brussel te sturen. In maart 2005 vertrok hij naar de Beringzee, tussen Alaska en Siberië om er een documentaire te maken over de overtocht die Dixie Dansercoer maakte. Ook Els Robberechts en Aravinda Rodenburg van 'A de Soir‘’ zijn overtuigde Startpunters. Geen van beide dacht er aan om als zelfstandige een eigen zaak starten, maar nu hebben ze een goed lopende kledingzaak in Onderbergen.

Schepen van Economie, Jeugd, Werk en Middenstand Mathias De Clercq mocht de namiddag afsluiten. Hij wil nog voor het einde van deze bestuursperiode duizend nieuwe jobs in de sociale economie creëren. Schepen De Clercq: “ Wie de creatieve ondernemer aan zich bindt heeft de toekomst mee, en Gent is een stad met 60.000 studenten. We zoeken dus een manier om afgestudeerden aan onze mooie stad te binden. Er is de actie ‘gratis starten’ waarbij de Stad Gent de inschrijving in de Kruispuntbank voor zijn rekening neemt. Binnenkort gaat schepen De Clercq van start met het Starterscontract waarbij de Stad Gent extra ondersteuning koppelt een aantal verplichtingen op gebied van scholing en bijstand door professionele adviseurs”.

Via de website en de nieuwsbrief 'Investingent’ worden starters en gevestigde bedrijven wegwijs gemaakt doorheen alle mogelijke diensten en investeringsmogelijkheden. En wie investeringsplannen heeft kan beroep doen op een persoonlijke accountmanager. Maar ook Gent, stad in werking ondersteunt starters in de horeca en ontwikkelde de Horecabrochure die starters wegwijs maakt in de bestaande regelgeving. Gent heeft ook een ondernemerschapforum opgericht, een overleg dat de ondernemersgeest wil bevorderen bij studenten en afgestudeerden van de Gentse onderwijsinstellingen. Het motto hier is: “Ondernemen kan je leren”.

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: