vrijdag 24 oktober 2008

Tweede [Kick!] ruimte voor Maria Middelares

kickroom Donderdagavond openden Philippe Van Cauteren en Dr. Marianne Devogele een tweede [Kick!] ruimte in de campus Sint-Jozef te Gentbrugge. [Kick!] staat voor Kanker In(spireert) Cultuur en Kunst en is een samenwerkingsproject tussen de Dienst Oncologie van het AZ Maria Middelares en het SMAK. Het project gaat uit van de mogelijke therapeutische waarde van kunst: kunst als medicijn. De medische wetenschap en de hedendaagse beeldende kunst, twee disciplines die voortdurend in ontwikkeling zijn, zoeken elkaar op en gaan een samenwerking aan. SMAK directeur Philippe Van Cauteren: “Aan de ene kant is de ontmoeting tussen de patiënt en de arts. Dat gebeurt in speciaal ingerichte ruimte die door de fotografe Clara Hermans ingericht werd”. De kunstenares moest rekening houden met ruimte: de gesprekken tussen arts en patiënt gebeuren in een oude operatiekamer. Anderzijds is de ruimte ook de bewaarplaats voor de [Kick!] koffer. Dit is een plexi koffer waar een aantal kunstvoorwerpen in bewaard worden.

Clara Hermans is vooral actief als theaterfotografe. Voor deze opdracht vroeg zij zich af wat mensen doen als ze ziek zijn. Ze staan stil, blikken terug en halen herinneringen op. Als fotografe dook ze in haar persoonlijk beeldarchief, op zoek naar beelden die speels zijn en een pretentieloze schoonheid in zich dragen. De serie beging met een foto die Clara Hermans nam met een camera die ze kreeg toen ze zes jaar oud was. Clara Hermans: “Het werk gaat over tijd en raakt de essentie van de fotografie. Een foto is een bevroren moment van een bepaalde plaats in de voltooide tijd”. Het kost ook tijd om het gehele werk te beschouwen, maar elke foto heeft zijn verborgen waarde. Het kleine formaat van de foto’s vraagt een één op één verhouding tussen de toeschouwer (de patiënt) en de foto. Een verhouding die te vergelijken is met het intieme gesprek tussen twee personen in de ruimte.

Het project bestaat ook uit een plexi koffer waarin speciaal geconcipieerde multipels van 28 internationale kunstenaars worden samengebracht. In de koffer zit een lijst met de deelnemende kunstenaars. De namen van deze kunstenaars zijn echter niet gelinkt aan de kunstwerken: het accent ligt op het werk zelf en niet op de naam van de kunstenaar die het gemaakt heeft. Indien hij het wenst kan de patiënt gedurende zijn behandeling een koffer ontlenen en meenemen naar huis. Het is belangrijk dat de patiënt op eigen tempo de inhoud va de koffer ontdekt. Natuurlijk geneest de koffer niet, maar mogelijks verrijkt hij de geest door het aanreiken van nieuwe ervaringen. De mensen rond het project zijn ervan overtuigd dat kunst de hoop en de verbeelding aanmoedigt, elementen in het genezingsproces. De [Kick!] koffer is in elk geval een rustpunt, iets waar mensen mee bezig zijn. Op die manier kan de koffer een beetje rust of verpozing brengen.


Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: