vrijdag 24 oktober 2008

Lezing over het Labyrint van Egypte.

labyrint Op dinsdag 28 oktober vindt aan de UGent een lezing plaats over het Labyrint van Egypte. Tijdens de lezing zullen de archeologische resultaten over het blootleggen van het verborgen Labyrint van Egypte voorgesteld worden. In februari 2008 onderzocht de Mataha expeditie onder leiding van Belgisch kunstenaar Louis De Cordier de locatie van het verloren labyrint. Dit was in de buurt van de piramide van Hawara in de Fayoem-oase, op ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Caïro. De expeditie gebruikte de meest hoogstaande technologie om te zoeken naar de geheimen van het verleden. De piramide van Hawara werd gebouwd door Amenemhat III. Ten zuiden van de piramide liggen de restanten van het verdwenen labyrint. Het was een enorm complex dat ongeveer 304m bij 244m besloeg. Door zijn complexe gangensysteem met talrijke kamers kreeg het door Herodotes de naam ‘labyrint’.

Kunstenaar Louis De Cordier consulteerde met zijn onderzoeksresultaten ondermeer enkele experts van de Universiteit Gent. De UGent betrekt dit project echter in eerste instantie in haar cultuurwerking, via het initiatief Kunst-Zicht, dat sinds jaren de interactie tussen kunst, cultuur en wetenschap belicht. In het belang van zijn reizen ontwikkelt Louis De Cordier installaties en modules. Vaak zijn die constructies nauw verbonden met de natuur, in die zin dat ze ontworpen en gebouwd zijn als potentiële attributen om (in) te overleven. Louis De Cordier bevindt zich daarmee op het grensvlak van architectuur, kunst, techniek en wetenschap. Zo realiseerde hij vorig jaar in het kader van de tentoonstelling ‘No Man’s Land’ een soort van survival uitrusting. Tools die voorzien in primaire menselijke behoeften zoals bescherming, voeding en contact. Een lichtgewicht honingraatframe als potentiële draagstructuur voor een tent, een trampolinevormig frame met membraam om vocht uit de lucht op te vangen, een spiraalvormige antenne waarmee radiogolven vanuit de ruimte gedetecteerd kunnen worden. Hoewel de drie installaties in hun opstelling veel grondoppervlak innamen, was het eveneens overduidelijk hoe compact en moeiteloos ze, ten behoeve van een eventuele doorreis, kunnen opgevouwen en meegenomen worden.

Praktisch: dinsdag 28 oktober om 18 uur in de Aula, Voldersstraat 9 teGent.
Sprekers zijn prof. Paul Van Cauwenberge (rector UGent), Louis De Cordier, Guy Bovyn (Kunst-Zicht), prof. Alaaeldin Shaheen (decaan, faculteit Archeologie, Cairo University), dr Abbas Mohamed Abbas (director of the Hawara Geophysic Survey), prof. Moustafa Kamel El-Ghamarawy (Al Azhar University, Cairo), prof. Morgan De Dapper (UGent), prof. Peter Vandenabeele (UGent) en prof. Johan Braeckman (UGent). Informatie op info@louisdecordier.com of www.mataha.org

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: